Autors: Andris Bērziņš
Avots: www.dabasmuzejs.gov.lv
24. oktobrī Latvijas Dabas muzejā sāksies jau par tradīciju kļuvusī izstāde „Ķirbis Jūsu veselībai”. Izstāde veidota sadarbībā ar Dārzkopības entuziastu klubu (DEK) „Tomāts”. Izstādes ietvaros līdz 28. oktobrim muzeja apmeklētājiem būs iespēja noskaidrot gan ķirbju pielietojuma, gan izskata, gan ārstniecisko un citu vērtīgo īpašību daudzveidību.
Izstādē apmeklētāji varēs gūt ieskatu daudzveidīgajā ķirbju pasaulē: muzejā pilnā krāšņumā varēs aplūkot ap 90 dažādām ķirbju šķirnēm - gan ēdamos, gan dekoratīvos ķirbjus, gan tautas selekcijas, gan arī visā pasaulē atzītas šķirnes un to krustojumus, kā arī pilnīgi jaunas šķirnes, kas pirmoreiz izaudzētas Latvijas dārzos. Ķirbjus varēs ne vien aplūkot, bet arī nodegustēt un saņemt konsultācijas par šo lielo ogu audzēšanu. Ķirbju bagātību papildinās kabači, kā arī dārza puķes.
Muzeja pirmā stāva izstāžu zālē risināsies izstādes praktiskā daļa – ķirbju degustācija, konsultācijas un sēklu iegāde. Būs iespējams nodegustēt 2006. gada ķirbju izstādes jaunumus, piemēram, “Guatemalan Blue Banana” un grubuļaino “Galeux d’Eysines”. Izstādē ar saviem eksponātiem piedalīsies kluba “Tomāts” Dobeles nodaļa; dārzniecība “Neslinko”; kā arī daudzi citi.
Ķirbis ir oga, un līdz ar to rekordiste, jo ir lielākā oga visā pasaulē. Ķirbji „bagāti” ar E, A, B un C vitamīniem, satur daudz augu eļļas, ir ļoti veselīgi un tiek uzskatīti par auglības simbolu. Pateicoties ķirbju biezajai mizai, sausā un vēsā vietā tos var uzglabāt pat vairākus mēnešus. Mazākie ķirbji nogatavojušies sver tikai apmēram 50 gramus, taču lielākie var sasniegt pat pus tonnu. Latvijas ķirbju audzētājiem gan tik lielus ķirbjus izaudzēt nav izdevies, lielākie Latvijas ķirbji svēruši nedaudz virs 100 kg, taču Vācijā lielākais ķirbis svēris pat 562 kilogramus.
Kafejnīca “MicRecBārs”, izstādes norises laikā, apmeklētājiem piedāvās speciālu ķirbju ēdienkarti, kurā varēs smelties idejas šo vērtīgo ogu izmantošanai tradicionālos un netradicionālos ēdienos.
Ķirbis Latvijā ir ienācējs. Pirmsākumos tas audzis tikai Amerikā, taču līdz ar šī jaunā kontinenta atklāšanu atceļojis uz Eiropu. Iespējams, ka ar vācu muižnieku starpniecību 17. – 18. gs. tas nokļuvis arī Latvijā. Ne velti vārds „ķirbis” latviešu valodā tik ļoti līdzīgs vācu „kürbis”. Zināms, ka ķirbis jau 18.gs. bijis plaši pazīstama un atzīta kultūra Zviedrijā.
Izstādes atklāšana 24. oktobrī plkst. 11:00
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.