Autors: Līga Mūrniece
Avots: www.dabasmuzejs.gov.lv
Latvijas Dabas muzejs 20. augustā plkst. 11.00 aicina ikvienu interesentu uz izstādes „Tomātu parāde” atklāšanu. Izstāde būs aplūkojama muzeja 2. stāva izstāžu zālē no 20. līdz 24. augustam.
Latvijas Dabas muzeja un Rīgas Dārzkopības entuziastu kluba tradicionālajā izstādē „Tomāts” (DEK „Tomāts”) būs iespējams aplūkot vairāk nekā 200 tomātu šķirnes. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja konsultēties par tomātu audzēšanu un izvēlēties sev vispiemērotāko šķirni, savukārt 1. stāva izstāžu zālē interesentiem būs iespēja pasūtīt un iegādāties ne tikai tomātu sēklas, bet arī literatūru par tomātu audzēšanu, saņemt konsultācijas par dažādiem ārstnieciskajiem augiem. Tāpat izstādes apmeklētāji muzeja pagrabstāva kafejnīcā „MicRecBārs” uzrādot izstādes ieejas biļeti varēs nobaudīt ēdienus un dzērienus, kas pagatavoti no tomātiem, ar 10 % atlaidi.
Kā atzīst tomātu audzētāji, tad šogad neesot īsts tomātu gads, tomēr izstādē tās apmeklētājiem būs iespēja aplūkot tomātu šķirņu daudzveidību, kas priecēs gan ar krāsu, gan formu dažādību, tostarp varēs aplūkot arī agrās tomātu šķirnes, ko citos gados izstādēs parādīt neizdevās.
Mūsdienās tomāts ir viens no iecienītākajiem dārzeņiem, ko plaši pielieto kulinārijā, tomēr kā liecina informācija - tomāta ceļš līdz atzinībai ir bijis garš un sarežģīts, jo vēl pirms simt gadiem uz tomātiem Eiropā raudzījās ar lielu neuzticību. Klīda nostāsti par to, cik tie esot indīgi un cik sliktu iespaidu uz cilvēku atstājot.
Tomātu dzimtene ir Dienvidamerika, kur tos ēda kopš senseniem laikiem. Arī spāņu iekarotājiem tie likās gana garšīgi, tādēļ, kārtējo reizi atgriezdamies no brauciena, Kristofers Kolumbs uz Eiropu atveda „Peru ābolus” – mazus dzeltenus auglīšus, ko Itālijā – iespējams, tieši šīs krāsas dēļ– nodēvēja par „pomodoro” jeb „zelta āboliem”.
Pasaulē ir pazīstami vairāk nekā 3 tūkstoši tomātu šķirņu. Tomāti satur lielu daudzumu organisko skābju un daudz vitamīnu. Tomātiem ir augsta uzturvērtība, tie ir bagāti ar vitamīniem C, A, B, P un citiem, tajos ir arī fosfors, kālijs un magnijs. Tomāti satur organiskās skābes: vīnskābi, dzintarskābi un skābeņskābi. Uztura speciālisti iesaka gadā apēst vismaz 20 kilogramu tomātu. Latvijas klimatiskajos apstākļos tomāti izaug un ražo tikai vasaras otrā pusē.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.