Pāles novadpētniecības muzejs aicina uz Latvijā pirmo Vidzemes lībiešu saietu [1]

Pāles novadpētniecības muzejs aicina visus Vidzemes lībiešu pēctečus visā Latvijā 28.februārī, plkst. 14.00 uz unikālas izstādes par lībiešu dzimtu vēsturi "Vidzemes lībieši un viņu pēcteči" atklāšanu Pāles novadpētniecības muzejā un pirmo Vidzemes lībiešu pēcteču saietu Pāles kultūras namā ar mērķi veicināt Vidzemes lībiešu savu sakņu apzināšanos un devumu lībiešu tautas vēstures apzināšanā un izkopšanā.

Izstādē būs iespēja iepazīties ar plašu un unikālu materiālu par Vidzemes lībiešiem un to dzimtu vēsturi. Izstādes materiālā ir apzināti un izpētīti Vidzemes lībiešu pēcteču dzimtas koki jau no 18. gs vidus deviņu paaudžu griezumā līdz pat mūsdienām.

Idejas autore un muzeja direktore Rasma Noriņa jau vairākus gadus nodarbojas ar vēstures izpēti par Vidzemes lībiešiem, meklējot to pēctečus tieši pēc A.J.Šēgrēna publicētā Svētciema pusē dzīvojošo lībiski runājoši iedzīvotāju saraksta. Šī neatlaidīgā darba rezultātā jau 2003. gada 23.augustā Pāles novadpētniecības muzejā notika izstāde "Mēs - Vidzemes lībiešu pēcteči", kuras atklāšanā piedalījās jau piecas zinātniski pierādītās un izpētītās Vidzemes lībiešu dzimtas no jau minētā Šēgrēna saraksta. "Pēc šīs izstādes bija neticami liela atsaucība, interese un vēlēšanās no šīm apzinātajām lībiešu dzimtām lībiešu pēcteču saietus un tikšanās rīkot biežāk. Tas ir vēl viens iemesls vairāk, kādēļ tika veidota šī izstāde "Vidzemes lībieši un viņu pēcteči"", tā R. Noriņa.

Jāatgādina, ka izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētās Muzeju valsts pārvaldes administrētajā kultūras programmas nacionālas nozīmes projekti akreditētajos muzejos finansējumu. Nenovērtējamu devumu izstādes tapšanā devuši arī Saulvedis Cimmermanis - Zinātņu akadēmijas akadēmiķis, Latvijas akadēmiskā bibliotēka, P. Stradiņa medicīnas vēstures muzejs un J. Prīmaņa anatomijas muzejs, kuri palīdzējuši nodrošināt izstādi ar unikālajiem materiāliem.

Uzziņai:

Pāles muzejs ir vienīgais Latvijā, kurā ir iespējams uzzināt par Vidzemes lībiešu vēsturi. Pāles novadpētniecības muzejā 2002. gadā sākās pētījumi, lai apzinātu Vidzemes lībiešu pēctečus. Šobrīd nešaubīgi var uzskatīt par maldīgu viedokli, ka lībieši Vidzemē ir izmiruši jau 19. gadsimta otrajā pusē. Pētījumi arhīvos un novada pareizticīgo un luterāņu draudžu nepublicētie dokumenti pierāda, ka lielākā daļa šo dzimtu ir bijušas plašas un sazarotas, to pēcteči vēl arvien dzīvo ne tikai Svētciema apvidū, visā Latvijā un ārvalstīs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Jānis Roze 02/20/2009 21:05 Priecājos!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.09.2024 - 13.10.2024 EMILIJA | Akustikais solokoncerts Akustikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12. oktobrī, 18:00 ielūdzam uz X-faktora 5.sezonas uzvarētājas, EMILIJAS akustisko solokoncertu Akustikā! | Skatīt vairāk
20 EUR
Labs ēdiens saliedē cilvēkus! Kaļķu vārti
Gaidām ciemos uz gardām un izsmalcinātām vakariņām pašā Vecrīgas sirdī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.10.2024 - 17.10.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
20-30% atlaide Deluxe kruīziem ar Ponant Estravel Latvia
Rudens un Ziemas kruīzi aizvadot 2024. gadu. Neaizmirstami pavadītam medusmēnesim vai sen kārotajām brīvdienām! | Skatīt vairāk
no 1780 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.63758898sec.