LU Botāniskajā dārzā uzstādīta fotokamera fenoloģiskajiem novērojumiem

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Kandavas ielā 2 uzstādīta fotokamera. Kamera uzstādīta ar nolūku veikt fenoloģiskos novērojumus - fiksēt izmaiņas ainavā, izsekot pārmaiņām krāsu spektrā, pētīt sezonalitāti, kā arī veikt citus saistītus novērojumus. Novērojumus LU pētniecības projekta ietvaros veic LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes speciālisti.

Viena no mūsdienu pasaules globālajām problēmām ir klimata pārmaiņas, kuras pēta dažādas zinātnes nozares. Lai iegūtu datus par dabas ritmiem, to izmaiņām ir jāveic fenoloģiskie novērojumi: fenologi fiksē lapu plaukšanas sākumu, ziedēšanu, pirmo salnu, lapu dzeltēšanu, augļu nogatavošanos, putnu migrāciju, zivju nārstu, kā arī citas norises un to savstarpējo saistību. Fenoloģiskie novērojumi pasaulē tiek veikti 5 līmeņos: analizējot satelītattēlus, izmantojot brīvprātīgo novērotāju datus, fiksējot fenoloģiskos novērojumus fenoloģiskajos dārzos (International Phenological Gardens) vai agrometeoroloģiskajās stacijās, kā arī veicot fotomonitoringu.

Latvijā fenoloģiskie novērojumi ir uzsākti jau 19. gs. 20 gados: 1822. gadā - Puzē, bet 1824. gadā ¬ Lestenē un Lubānā. Sistemātiski, visā Latvijas teritorijā novērojumi notiek kopš 1926. gada, kad tika likti pamati brīvprātīgo novērotāju tīklam, kurš ar mainīgām sekmēm darbojas līdz pat mūsdienām.

Latvijas Universitātes pētniecības projekta 2008/ZP-122 "Fenoloģisko novērojumu tīkla attīstība un modernizācija Latvijā" ietvaros, ko realizē Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, 2009. gadā ir uzsākta fenoloģisko novērojumu tīkla modernizācija, ieviešot fotomonitoringu. Tā ir viena no jaunākajām, lētākajām, tai pat laikā - efektīvākajām metodēm fenoloģisko novērojumu veikšanai.

Pētījuma ietvaros pirmais fotomonitoringa punkts izveidots LU Botāniskajā dārzā, kur ir uzstādīta autonoma, digitāli programmējama fotokamera, kas katru dienu fiksē izmaiņas ainavā. Analizējot digitālo attēlu krāsu spektrus, tiks pētīta sezonalitāte, kā arī dažādu fenoloģisko fāzu iestāšanās laiks saistībā ar lokālu faktoru ietekmi. Jāatzīmē, ka tā ir inovatīva metode, jo visā Baltijā šī ir pirmā kamera. Attēli tiešsaistē no LU Botāniskā dārza ir pieejami ikvienam interesentam: www.botanika.lv.

Projektā ir plānots uzstādīt vēl divas šāda veida kameras: Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes lauka stacionārā "Lodesmuiža" un Aucē, kuras tiks izmantotas reģionālo izmaiņu pētījumos.

Vairāk par pētniecības projektu "Fenoloģisko novērojumu tīkla attīstība un modernizācija Latvijā": www.lu.lv/petnieciba/petniecibas-projekti/2008/briede.html

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labs ēdiens saliedē cilvēkus! Kaļķu vārti
Gaidām ciemos uz gardām un izsmalcinātām vakariņām pašā Vecrīgas sirdī! | Skatīt vairāk
Vai esi gatavs ienākt rudenī? - SPA  Estravel Latvia
Dienas SPA, Ģimenes atpūta, rekalsācija, Baltija, Itālijas termālie ūdeņi... // SPA pieredze ir tik dažāda... Ienāc sasildīties! | Skatīt vairāk
no 50 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.09.2024 - 12.10.2024 Tūtisma rallijs Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Pievienojies unikālajam piedzīvojumam un piedalies pirmajā Dienvidkurzemes novada tūrisma rallijā! | Skatīt vairāk
no 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.10.2024 - 11.10.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Rudens sezonas Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, aptverot divas nedēļas nogales – no 11. līdz 20. oktobrim. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.90026522sec.