Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi "Lietuvas vārda tūkstošgade"

Trešdien, 17. jūnijā plkst. 16.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) K.Barona ielā 14 tiks atklāta iespieddarbu izstāde „Lietuvas vārda tūkstošgade”. Nozīmīgā ekspozīcija sagatavota ar mērķi iepazīstināt Latvijas sabiedrību, lietuviešu kopienu Latvijā un bibliotēkas viesus ar šo Lietuvai tik svarīgo datumu – 2009. gadā aprit tūkstoš gadi kopš senajās hronikās pirmo reizi minēts Lietuvas vārds.

Ekspozīcijā apskatāmi iespieddarbi, kas izdoti no 1998 līdz 2009. gadam un finansēti Lietuvas tūkstošgades svinību projekta ietvaros. Pavisam izdoti vairāk kā 300 iespieddarbu par Lietuvas vēsturi, kultūru, mūziku, mākslu un etnogrāfiju. Izstādē „Lietuvas vārda tūkstošgade” eksponētas vairāk kā 200 grāmatas, plakāti un bukleti, kas raksturo Lietuvu.

Cilvēces vēsturi var iedalīt aizvēsturiskajā un vēsturiskajā posmā. Aizvēsturiskais posms ir garš periods, par kuru nav rakstītu avotu, un informācija iegūstama vienīgi no arheoloģiskiem, etnogrāfiskiem un antropoloģijas pētījumiem. Zināšanas par vēsturisko posmu ir atrodamas rakstītos informācijas avotos, hronikās, kur atainoti vēsturiski notikumi un minēti kaimiņi. Tā kādas attālas Vācijas pilsētas Kvedlinburgas hronikā, Harca kalna pakājē, 1009.gadā pirmo reizi minēts Lietuvas vārds. Šī pirmā rakstītā liecība apstiprina, ka Lietuva šajā laikā jau bija pazīstama, un paver Lietuvai vārtus uz pasauli.

Izstāde „Lietuvas vārda tūkstošgade” ir atceļojusi no Lietuvas Nacionālās bibliotēkas un ir iekļauta ilgtermiņa kultūras sadarbības programmā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Izstādi Rīgā atklās Lietuvas Republikas vēstnieks Latvijā Antans Vaļonis un LNB direktors Andris Vilks. Izstāde būs apskatāma no 17. jūnija līdz 15. jūlijam.

Plašāka informācija: www.lnb.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kuba - īpašais piedāvājums Estravel Latvia
Tūre no Rīgas ar eksursijām ar Estravel Latvia gidu // 11.03. – 25.03.2025. // vietu skaits ierobežots! | Skatīt vairāk
no 3555 EUR
Programma Vesela mugura Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Tava mugura jau sen to ir pelnījusi! 7 dienas un 6 naktis programmā VESELA MUGURA Kūrorta rehabilitācijas centrā pie jūras - KRC "Jaunķemeri". | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.10.2024 - 12.10.2024 Tūrisma rallijs Liepājas reģiona TIB
Šoruden Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs piedāvā ko īpašu – tūrisma ralliju, kas notiks pirmo reizi, aizsākot jaunu tradīciju šajā | Skatīt vairāk
NBS Štāba orķestra koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29.oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā NBS Štāba orķestra koncerts. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.26084805sec.