Autors: Lāsma Vagoliņa
Avots: Latvijas Dabas muzejs
No 2009.gada 26. līdz 30. augustam Latvijas Dabas muzejā smaržos pēc tomātiem, kas liecina par ikgadējo izstādi „Tomātu parāde”. Izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības entuziastu klubu „Tomāts”. Izstādē apmeklētāji varēs priecāties par vairāk nekā 200 diženām tomātu šķirnēm. Starp tām skatītāji varēs novērtēt arī jaunākās šķirnes – ‘Tālie ziemeļi’, ‘Balkona dzeltenais’, ‘Koraļik’, ‘Huzārs’ un citas. Izstādes atklāšana muzeja 2. stāva izstāžu zālē plkst. 11.00.
Izstādē varēs apskatīt dažāda lieluma, krāsu, formu Latvijā audzētus tomātus, kā arī 20 piparu šķirnes. Izstādes laikā būs iespējams iegādāties tomātu sēklas, saņemt audzētāju konsultācijas, kā arī uzzināt citus interesējošus jautājumus par tomātu audzēšanu un kopšanu.
Tomātus var audzēt ne tikai siltumnīcās, uz lauka vai podiņos, bet ir arī šķirnes, ko audzē istabā uz palodzes, kā arī uz balkona – nokarenie tomāti, kas, līdzīgi kā puķes, karājas ar augļiem uz leju.
Tomātiem radot piemērotus apstākļus, tie var ražot no maija līdz novembrim. Ir šķirnes, kuras pareizi novāktas glabājas līdz februāra beigām. Tomāta garša atkarīga lielā mērā no augsnes, apstākļiem kādos tas audzis un no aprūpes. Lielāka piekrišana ir lielaugļu tomātu šķirnēm, kuras pēc garšas ir saldākas un miltainākas. No vecajām šķirnēm nepārspējamas ir: ‘Sliņķa sapnis’, ‘Baltais dzidrais’, ‘Gaujmala’, ‘Zelta rieksti’, ‘Sprīdītis’. Bērnu iemīļotākā tomātu šķirne ir ‘Buratino’ un dažādu krāsu ogu tomātiņi.
Tomātus 20. gadsimta sākumā audzēja pilīs un muižās, kā ekskluzīvu produktu. Vēlāk, Pirmajos Ulmaņa laikos, tos sāka audzēt kā dārzeni pārtikā un jau ievērojami lielās platībās – tomātus audzēja stikla siltumnīcās. Pasaulē ir pazīstamas vairāk nekā 3 tūkstoši tomātu šķirņu.
Tomātus uzturā vislabāk ir lietot svaigā veidā, jo tie satur lielu daudzumu organisko skābju un daudz vērtīgu vitamīnu - C, A, B, P un citi. Tomāti satur organiskās skābes: vīnskābi, dzintarskābi un skābeņskābi. Labo īpašību dēļ, tomātiem ir ļoti plašs pielietojums kulinārijā – no tiem var gatavot dažādus salātus, tomātu mērces, eļļu un sulu.
Ieejas maksa: 1 Ls; 0,70 Ls; 0,50.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.