Budisma relikviju izstāde atkal viesosies Rīgā

2009.gada 9., 10. un 11. oktobrī Spīķeru koncertzālē, kas atrodas Rīgā, Maskavas ielā 4 K1, būs apskatāma papildināta pasauli apceļojusī budisma relikviju izstāde, kuru pirms diviem gadiem Rīgā apmeklēja aptuveni 8000 interesentu.

Sirds Svētnīcas relikviju tūre ir labdarības projekts, kas norisinās visā pasaulē— līdz 2010.gadam dažādās pasaules valstīs ir apskatāmas vēsturiskā Šakjamuni Budas, kas dzīvoja vairāk nekā 500 gadu pirms mūsu ēras, kā arī citu garīgo skolotāju, kas pārstāv Tibetas, Indijas un Ķīnas budisma tradīcijas, relikvijas. Šo unikālo kolekciju ir apkopojis Viņa Svētības Dalai Lamas māceklis un Maitreijas projekta garīgais vadītājs Lama Zopa Rinpoče.

Budisma relikvijas ir pērlēm līdzīgi veidojumi, kas ir atrasti gan vēsturiskā Budas un viņa mācekļu, gan mūsdienu garīgo skolotāju pelnos pēc kremācijas. Tās liecina par viņu augstiem garīgiem sasniegumiem un, kā uzskata budisti, satur skolotāja dzīvo būtību fiziskā formā, dodot cilvēkiem tikpat lielu svētību kā skolotāja tieša klātbūtne. Tāpēc šī relikviju izstāde ir unikāla iespēja tuvāk iepazīt Austrumu kultūru un savām acīm skatīt priekšmetus, kas budisma zemēs tiek uzskatīti par relikvijām, kuru tuvumā atrasties un kuras redzēt ir liela svētība.

Tradicionāli svētās relikvijas tiek glabātas budisma sakrālajās celtnēs— stupās, valsts relikviju krātuvēs vai statujās, tādā veidā tās pasargājot un uzglabājot. Šī ceļojošā relikviju izstāde ir izņēmums, kad cilvēkiem tiek radīta iespēja redzēt relikvijas un izjust to pozitīvo iedarbību tiešā veidā. Tālāk tās nonāks Indijas pilsētā Kušinagarā, kur tiks glabātas nākotnes Budas Maitreijas 152metru augstajā bronzas statujā, kas būs pati lielākā Budas statuja visā pasaulē.

Šīs statujas celtniecība, tāpat kā budisma relikviju tūre, ir viena no Maitreijas projekta sastāvdaļām. Kā saka projekta iniciators Lama Zopa Rinpoče: „Pati statuja nav mērķis, bet gan metode, lai sasniegtu mērķi. Un mērķis ir radīt mieru un harmoniju visā pasaulē.“ Praktiskajā dzīvē Maitreijas projekts paredz maznodrošinātu ģimeņu bērnu bezmaksas skološanu un ārstēšanu, kā arī daudzu jaunu darba vietu radīšanu, pateicoties tūrismam un svētceļojumiem uz šo reģionu.

Izstādē relikvijas, izkārtotas apkārt zeltītai Maitreijas Budas statujai dabiskā lielumā, rada iespaidīgu atmosfēru, iedvesmojot cilvēkus mierpilnai mīlestībai un labestībai, mudinot uz sevis garīgu pilnveidošanu un līdzcietību pret visām dzīvajām būtnēm. Izstādes laikā apmeklētājiem īpašā ceremonijā būs iespēja saņemt arī personisku svētību no šīm relikvijām.

Izstādes organizators Latvijā ir budisma meditācijas centrs Ganden, kas līdz šim piedalījies gan Viņa Svētības Dalai Lamas vizītes organizēšanā 2001. gadā, gan arī iepriekšējās budisma relikviju izstādes rīkošanā 2007. gadā, kā arī regulāri organizē budisma skolotāju viesošanos Latvijā, seminārus, praktiskas nodarbības, lekcijas.

Ganden ir starptautiskas organizācijas FPMT (Mahajānas tradīciju saglabāšanas apvienība) centrs Latvijā. FPMT organizāciju veido vairāk kā 130 centri un labdarības projekti dažādās pasaules valstīs, kuru galvenais mērķis ir iepazīstināt visus interesentus ar mahajānas budisma tradīcijām un vērtībām, tādējādi tās saglabājot un nododot tālāk nākamajām paaudzēm. FPMT organizācijas dibinātājs ir Lama Thubten Ješe, un tā balstās uz Lama Tsong Khapa dibināto Tibetas budisma Gelug tradīciju.

Vairāk informācijas par relikviju izstādi Rīgā var meklēt mājas lapā www.ganden.lv/relikvijas, par Maitreijas projektu — www.maitreyaproject.org. Kontaktpersona: Sandra Dzilna, tel. + 371 29453324. Ieeja izstādē ir bez maksas, bet visi, kas vēlas, ir laipni aicināti ziedot Maitreijas projektam.

Izstādes darba laiks:

Piektdien, 9. oktobrī 17:00 – 19:00

Sestdien, 10. oktobrī un svētdien, 11. oktobrī 10:00 – 19:00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Viktors Lapčenoks Valmierā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26. oktobrī, 18:00 kultūrtelpā Akustika viesosies leģendārais latviešu estrādes mākslinieks VIKTORS LAPČENOKS. | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.09.2024 - 16.10.2024 Esi gatavs neaizmirstamiem piedzīvojumiem? Latvia Tours
Atklāj pasauli kopā ar saviem mīļajiem – eksotiskie piedāvājumi bērniem un pieaugušajiem! Atmiņas, kas paliks uz mūžu! | Skatīt vairāk
no 999 EUR
Liepājas Mākslas forums Liepājas reģiona TIB
Šajā nedēļas nogalē – no 27. līdz 29. septembrim – tiks atzīmēta mūsdienu mākslas festivāla “Liepājas Mākslas forums” desmitgade. | Skatīt vairāk
SHIPSEA koncerts Mujānos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Aicinām uz SHIPSEA koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim 19. oktobrī plkst. 19.00 Mujānu biedrības namā! | Skatīt vairāk
28 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.0699749sec.