Rūjienas novadam savs ģerbonis [1]

Rūjienas novadā apvienotas piecas iepriekš patstāvīgas pašvaldības: Rūjienas pilsēta un četri pagasti - Ipiķu, Lodes, Jeru un Vilpulkas. Novada deputāti vienojušies par pamatu ņemt Rūjienas pilsētas gērboni.

No Rūjienas novadā apvienotajiem pagastiem iepriekš ģerbonis bijis tikai Jeru pagastam. Tā heraldiskais apraksts ir šāds: ,,Zaļā laukā deviņu vārpu spirālrozetes vainags".

Rūjienas pilsētas ģerbonis izstrādāts Riharda Zariņa vadībā, apstiprināts 1925.gadā un atjaunots 1993.gadā. Rūjienas pilsētas ģerboņa heraldiskais apraksts: ,,Sarkanā laukā zelta labības kūlis, zelta vairoga galvā trīs zini sešlapu linu ziedi."

Interesanti, ka abos ģerboņos simbols ir zelta labības vārpas. Šis simbols tad arī saglabāts Rūjienas novada ģerbonī, atsakoties no linu ziediem ģerboņa ,,galvā' un paturot sarkanā laukā zelta labības kūli, kas nu pārsiets ar jaunievestu figūru - linziedu ziluma lenti.

Ramona Umblija, atzīst, ka Rūjienas novada ģerbonis ir ļoti veiksmīgs risinājums, jo krāsas ir saglabātas, var atpazīt Rūjienas pilsētas ģerboņa simbolu, un vienlaikus pārmaiņas ģerbonī stāsta par administratīvi teritoriālajām izmaiņām. Laimonis Šēnbergs teic, ka senas pilsētas nereti cenšas savu ģerboni neskartu pasludināt par visa novada ģerboni, pamatojot šo vēlmi ar to, lai ģerbonis tiktu lietots, nepazustu no aprites un to neaizmirstu.

Bet pilsētas teritorija taču saglabājas arī novadā, un ir svarīgi, lai pilsētas ģerbonis arī turpmāk pilsētas svētkos un citos pasākumos tiktu izmantots kā pilsētas, nevis kā novada ģerbonis, - uzsver L.Šēnbergs. - Pilsētas ģerboni var arī novietot pie visiem ceļiem, iebraucot pilsētā. Pilsētu ģerboņi jāizmanto tieši kā pilsētu simboli.

Rūjienas novada ģērbonis izveidots 2009.gadā, par pamatu ņemot Rūjienas pilsētas ģērboni. Tā heraldiskais apraksts ir šāds: ,,Sarkanā laukā zelta labības kūlis ar krusteniski pārsietu zilu lenti". Novada ģērbonī attēlots labības kūlis sarkanā laukā, kā pārticības un labklājības simbols. Jau izsenis un arī tagad, Rūjienas novadā tiek audzēta labība. Krusteniski pārsietā zilā lenta simbolizē upes - Rūju un Sedu, kas plūst cauri novadam.

Krāsainais ģērbonis un arī melnbaltā versija oficiāli apstiprināta, tagad izmantojama kā simbols dažāda veida oficiālajiem dokumentiem un veidlapām, kā arī ar novada domes atļauju dažādiem suvenīriem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ante 04/14/2010 22:35 Bet kā izskatīzsies melbaltā cversijā, vai tas vienmēr (dokumentos u.c.) būs krāsaina?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.09.2024 - 13.10.2024 “Autobuss debesīs” jubilejas koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12.oktobrī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas "Autobuss debesīs” jubilejas koncerts “Sitiet bungas, mani mīļie”! | Skatīt vairāk
no 15 EUR
2025. gada Vasaras sezona Estravel Latvia
Jaunās sezonas Vasaras ceļojumu IEPRIEKŠPĀRDOŠANA ir sākusies! // Izdevīgi nosacījumi, plaša izvēle! // Lieliskas cenas! | Skatīt vairāk
no 399 EUR
Aviobiļetes kūrortu galamērķos Estravel Latvia
Pēdējā brīža piedāvājumi. Viesnīcas jautājiet Estravel Latvia ceļojumu konsultantam | Skatīt vairāk
no 49 EUR
Performance "Aizņemtā ainava" Liepājas reģiona TIB
28. un 29. septembrī performance "Aizņemtā ainava" parādīs citādu Liepājas Pētertirgu | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,


Limbažu TIC
,


Liepupes muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::7.75664115sec.