Laikmetīgās Mākslas centrs atklās izstādi un lekciju ciklu

No 17.11.2010 izstāžu zālē «Rīgas mākslas telpa» būs apskatāma izstāde «UN CITI virzieni, meklējumi, mākslinieki Latvijā 1960 – 1984». «UN CITI» skatītājiem atklās pazīstamus autorus un parādības, kas atšķiras no tradicionāliem priekšstatiem par padomju laika mākslu.

Laikmetīgās mākslas centra (LMC) veidotajā izstādē būs iespēja aplūkot gan drosmīgi abstraktas, gan nepārprotami sirreālistiskas ievirzes glezniecību un grafiku, kā arī leģendāros foto reālistu darbus. Attēlos un filmās būs skatāma 60. gadu pantomīma, 70. gadu hepeningi un avangarda kino, 80. gadu sākuma kustību teātris un postmodernās akcijas. Tiks izstādītas kinētiskas instalācijas un utopiski pilsētvides projekti. Fotomākslā akcentēti eksperimenti un dokumentālā pieeja. Izstāde rosinās saskatīt tēlu un stilistisko meklējumu mijiedarbību dažādās mākslas jomās.

«UN CITI» apkopo darbus, ko mākslinieki radījuši izteiksmes brīvības meklējumos, nerēķinoties ar padomju laika saturiskajām un stilistiskajām normām mākslā, iedvesmojoties vairāk no ārzemju nekā vietējām tradīcijām. Padomju laikā šīs ietekmes tika uzskatītas par kaitīgām, tādēļ daudzi no izstādē skatāmajiem darbiem savulaik tika noraidīti vai pat nenonāca līdz skatītājiem.

Daži no pārstāvētajiem māksliniekiem Rietumos jau nodēvēti par «nonkonformistiem» – Zenta Logina, Atis Ieviņš, Māris Ārgalis, Valdis Celms, Artūrs Riņķis, Miervaldis Polis un Līga Purmale, Egons Spuris, Andris Grīnbergs, Hardijs Lediņš un NSRD. Tiks eksponēti arī slavenu mākslinieku – Maijas Tabakas, Birutas Delles, Imanta Lancmaņa un Bruno Vasiļevska agrīnie darbi, kas aizsākuši jaunas tendences glezniecībā. Skatītājiem atklājums varētu būt, piemēram, Visvaldis Ziediņš, Romualds Geikins, Vladimirs Glušenkovs, Juris Tīfentāls un, kā uzsvērts izstādes nosaukumā, vēl daudzi citi. Tā kā šāda veida māksla padomju laikā netika iepirkta oficiālās kolekcijās, lielākā daļa eksponātu ir pašu mākslinieku vai privātu kolekcionāru īpašums. Daži no izstādes darbiem, dokumentācijām un artefaktiem tiks publiski eksponēti pirmoreiz.

Izstādes «Un citi…» laikā notiks arī kuratores Andas Kļaviņas veidots lekciju un sarunu cikls par 60. – 80. gadu Latvijas neoficiālajā mākslas vidē nozīmīgām parādībām. Pasākumu sērija piedāvās jaunāko paaudžu pētnieku skatījumu uz tā laika fenomeniem kombinācijā ar laikabiedru atmiņām. Cikla motivācija ir pārliecība, ka 30, 40 un pat 50 gadus senās mākslas parādības var kalpot par iedvesmas avotu jaunradei un pašapziņai mūsdienās. Lekciju autori ir Dāvis Sīmanis, Janīna Kursīte, Alvis Hermanis, Modris Tenisons, Cēzars Ballesters.

24.11.2010 plkst. 18:00 kino režisora Dāvja Sīmaņa lekcija par režisora Mikelandželo Antonioni filmām. Sarunā piedalīsies komponists Imants Zemzaris, mākslinieks Andris Grīnbergs un citi.

Izstādes kurators ir Vilnis Vējš, ekspozīcijas līdzkuratores ir Ieva Astahovska, Irēna Bužinska, Līga Lindenbauma un Māra Traumane; māksliniece – Anna Heinrihsone.

Izstāde ir daļa no LMC koordinētā projekta «Un Citi», kas ietver plašu pētījumu par pēckara posma novatoriskajām un neoficiālajām mākslas parādībām un kurā apkopotie materiāli nonāks Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja datu bāzē.

Izstādi finansiāli atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Norvēģijas finanšu instruments, Eiropas Savienības programma «Kultūra (2007-2013)».

Izstāde «UN CITI virzieni, meklējumi, mākslinieki Latvijā 1960 – 1984» būs apskatāma līdz 30.12.2010.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Halovīnu parks Bauskā Bauskas TIC
No 17. oktobra līdz 10. novembrim esat aicināti piedzīvot īstu Halovīna burvību katru dienu no plkst. 15:00 līdz 22:00. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.10.2024 - 12.10.2024 Atvērto durvju diena pie Piena aitām Bauskas TIC
Tev ir iespēja piedalīties meistarklasē un citās aktivitātēs kopā ar "Piena aitas" un Z/S "Krišjāņi" saimnieci! Pieteikšanās līdz 10.oktobrim! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.10.2024 - 10.10.2024 Izrāde "Lielguļamā gulta" Tukuma TIC
Brīvdienu komēdija svingeru ritmos - Slampē. | Skatīt vairāk
Neparastā Neapole Madonā? Madonas TIC
Rudens beidzot ir atnācis pa īstam, bet mēs NEparasti sērijas turpinājumā dodamies uz saulaino Itāliju – picēriju “Neapole” Madonā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rija Domus Hotel
,


SIXT Latvija
,


Jūrmalas TIC
,


Ventspils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.81995797sec.