Autors: Jānis Dobkevičs
Avots: BalticTravelnews.com
Šogad par godu starptautiskajai putras dienai jau otro reizi Latvijā notiks sacensības Putras ēdājs 2011, kurās tiks noteikts labākais putras ēdājs. Sacensības notiks piektdien, 14.oktobrī plkst. 14.00 tirdzniecības centrā Galleria Riga (Dzirnavu ielā 67, Rīga).
Atšķirībā no iepriekšējā gada, fināla pasākuma ietvaros 14.oktobrī, tiks noskaidrots arī Labākā putras vārītāja 2011 titula ieguvējs, par kuru cīnīsies Latvijas vadošo restorānu pavāri. Pavāru konkursā piedalīsies: restorāna Desiderata šefpavārs Māris Astičs, restorāna MaMa šefpavāre Terēze Kondrate, restorāna Garšu darbnīca šefpavārs Jānis Strautnieks, viesnīcas Tallink Hotel Riga restorāna šefpavārs Kārlis Visockis un restorāna Ladig's Café šefpavārs Ingmārs Ladigs.
Sacensības tiek organizētas starptautiskās putru dienas ietvaros. Šajā dienā pasaulē tiek organizētas dažādas putru ēšanas sacensības. Latvijā labāko putras ēdāju speciāli izveidota žūrija noteiks atjautības sacensībās. Finālistiem būs jāpagatavo sava īpašā putra, jādegustē un jāatšķir dažādi putru veidi, kā arī jāpārzina putru ēšanas ieradumi un ticējumi. Savu dalību žūrijā apstiprinājuši: Ufo, Jana Kalniņa, Andis Brēmanis, Gundega Skudriņa, Ints Teterovskis, Indra Burkovska, Rihards Lepers, kā arī Sandis Jansons un Raimonds Bergmanis.
Lai kvalificētos putras ēšanas sacensībām, interesentiem sava dalība bija jāpiesaka mājās lapa www.axaclub.lv, nosūtot savu ticējumu vai sakāmvārdu par mūsdienu putras ēšanas tradīcijām.
Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas. Iedzīvotāji jau gadiem ir iecienījuši auzu pārslu biezputras, kuras vislabāk pagatavojamas no Herkuless pilngraudu auzu pārslām, savukārt mūsdienās arvien populārākas kļūst ātri pagatavojamās biezputras AXA. Mītiem apvītās putras no pieaugušo bērnības mūsdienās ir ieguvušas jaunu veidolu un tās ir gan vienkārši, gan garšīgi pagatavojamas. Turklāt uztura speciālisti ir vienisprātis, ka graudaugu putras ir enerģijas un spēka avots, jo satur šķiedrvielas un saliktos ogļhidrātus, kas organismā nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos - tātad pakāpenisku, ilgstošu enerģiju un sāta sajūtu.
AS Rīgas dzirnavnieks ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem Hercogs, Herkuless un AXA. Uzņēmums ietilpst Lantmännen koncerna sastāvā..
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.