Autors: Anda Podziņa
Avots: Le Dome
Ziemas saulgrieži jau klauvē pie durvīm, un ikvienā ģimenē tiek plānots, ko celt svētku galdā un jūtamas rūpes par īpašu svētku noskaņu. Zivju restorāns "Le Dome" dalās savā pieredzē, lai ēdiens būtu tik īpašs kā restorānā, bet viegli pagatavojams mājās.
Esam pieraduši, ka virtuvē saimniece un noteicēja lielākoties ir sieviete, bet iesakām iesaistīties visai ģimenei un kopīgi radīt īpaši izsmalcinātu svētku mielastu. Viss būs izdevies, ja darbosieties ar īpašu rūpību un galvenā doma būs iepriecināt savus mīļos. Bērniem lielāko prieku sagādās ēdiena dekorēšana, bet vīrieši labprātāk varētu pagatavot karsto dzērienu.
Reklāma
Zivju restorāna „Le Dome” šefpavārs Salvis Putāns: „Šoreiz vēlējos parādīt, cik vienkārši iespējams pagatavot skaistus un gardus ēdienus no mums plaši pieejamiem ēdieniem, bez delikatesēm un reizēm tik nesaprotamajām garšvielām. Ja kāda no sastāvdaļām nav pieejama, piemēram, dekorēšanai – lieciet lietā izdomu un aizstājiet ar to, kas ir – bet atcerieties, ka viss jāgatavo ar īpašu rūpību, ar domu, ka Jūsu darbs tiek vērtēts.”
Arī galda klājumam ir īpaša nozīme svētku maltītes laikā. Netaupiet baltos galdautus un sen aizmirstās, draugu un radu dāvinātās servīzes – svētki ir īstais laiks, lai tos liktu lietā. Pieskaņotas sveces un salvetes, galda dekorācijas radīs neaizmirstamu svētku noskaņu. Nebaidieties eksperimentēt un izmēģināt kaut ko jaunu.
Cepta zandarta fileja ar burkānu biezeni, medū karamelizētiem pastinakiem, Briseles kāpostiem un dzērveņu mērci.
Sastāvdaļas (1 porcijai):
zandarta fileja 0,15kg
burkāni 0,1kg
mandarīni 0,05kg
pastinaks 0,1kg
medus 0,03kg
Briseles kāposti 0,03kg
dzērvenes 0,02kg
olīveļļa 0,03l
garšvielas 0,003kg
Pagatavošana: Burkānus vāra ūdenī kopā ar mandarīnu sulu tad, blenderī sasmalcina un izberž caur smalku sietu. Pastinakus iemarinē ar olīveļļu, garšvielām un medu. Cep krāsnī, ietinot folijā. Zandarta fileju sāla, piparo un cep uz pannas. Briseles kāpostus blanšē un sadala lapiņās, kuras izmanto dekorēšanai.
Karamelizēti mandarīni ar ziemas ogām, piparmētru un vaniļas saldējumu
Sastāvdaļas (1 porcijai):
mandarīni 0,1kg
cukurs 0,02kg
mandarīnu liķieris 0,02l
sviests
dzērvenes vai brūklenes 0,05kg
piparmētra 0,005kg
vaniļas saldējums 0,05kg
Pagatavošana
Karamelei – cukuru izkausē, pielej alkoholu un ieputo sviestu. Mandarīnu nomizo un pārgriež gareniski uz pusēm. Piparmētru smalki sakapā un samaisa ar rudenī salasītām ogām. Garšai var piebērt nedaudz cukura. Mandarīnus karamelizē karamelē un liek uz šķīvja ar ogām un saldējumu.
Aromātiskais ziemas karstvīns
Sastāvdaļas (1 personai):
karstvīns 100ml
upeņu sula 120ml
cukura sīrups vai medus 50ml
kanēļa standziņa 1gb
krustnagliņas 3-5gb
apelsīns 1/2gb
Pagatavošana
Sarkanvīnu kopā ar upeņu sulu, sīrupu un garšvielām ielej nelielā katliņā un uz lēnas uguns karsē. Dzērienu nedrīkst karsēt līdz vārīšanās temperatūrai, tas jāpārtrauc karsēt pirms sāk parādīties pirmie burbulīši. Dekorē ar kanēļa standziņām un apelsīna šķēlītēm.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.