Autors: Inese Libere
Avots: BT 1
Kooperatīvā sabiedrība „Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība” (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizē Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursus, kuru uzvarētāji tiks apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2013” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī Ķīpsalā.
Šogad tiks izvērtēti piena produkti sešās grupās – svaigais siers, kausētais siers, glazētie sieriņi, vājpiena biezpiens, dzeramais jogurts un augstākā labuma sviests.
Reklāma
Šī gada pārtikas produktu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko piensaimniecības uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt piena produktu lietošanu iedzīvotāju uzturā.
LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norāda: „LPCS jau septiņpadsmito gadu „Riga Food” ietvaros organizē piena produktu konkursu. Tā mēs turpinām tradīciju apzināt un izcelt piena nozares kvalitatīvākos produktus. Pārstrādātāji konkursam gatavojas īpaši atbildīgi, lai izceltu savu veikumu un novērtētu arī konkurentu paveikto. Piena produktu cienītājiem „Riga Food” medaļas ir īpaša atpazīšanas zīme izciliem produktiem."
Siera konkursā par “Riga Food” medaļām cīnīsies piensaimnieki, kas ražo kausēto un svaigo sieru (uz biezpiena bāzes). Savukārt Biezpiena konkursā tiks vērtēts Latvijā ražots vājpiena biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5 %.
Pēc LPCS ziņām, 2012. gadā pavisam tika saražotas 14 000 tonnas svaigā siera un biezpiena, kā arī 1800 tonnas kausētā siera.
Šogad notiks arī Sviesta konkurss, kur par medaļām cīnīsies augstākā labuma saldkrējuma un skābkrējuma sviesta (ar piena tauku saturu ne mazāku kā 80 %, maksimālo ūdens saturu – 16 % un beztauku sausnu ne lielāku kā 2 %) ražotāji. Zināms, ka 2012. gadā Latvijā tika saražotas 4900 tonnas augstākā labuma sviesta.
Dzeramā jogurta konkursā tiks noteikts labākais Latvijā ražotais jogurts ar tauku saturu līdz 2 % un ar tauku saturu no 2 līdz 4 %. Pēc LPCS datiem, 2012. gadā Latvijā tika saražotas 7500 tonnas dzeramā jogurta.
Tāpat izstādē „Riga Food 2013” notiks arī Glazēto biezpiena sieriņu konkurss, kur kompetenta žūrija izvēlēsies labākos saldos gardumus.
Lai piedalītos konkursos, pretendentiem ir jāiesniedz rakstisks pieteikums LPCS – Bauskas ielā 180, Rīgā līdz 2013. gada 12. augustam. Vairāk informācijas var iegūt, zvanot pa tālruni: 67620874 vai rakstot uz e-pastu Zanei Miezītei: zane.miezite@piensaimniekusavieniba.lv Ar konkursu nolikumiem var iepazīties internetā www.rigafood.lv un www.piensaimniekusavieniba.lv
Šī gada konkursa komisija – Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne un konkursa komisijas vadītāja asoc. prof., Dr. sc. ing. Inga Ciproviča, kooperatīvās sabiedrības „Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība” valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, „BIOR” vecākā eksperte references un sertifikācijas jomā Inese Ozollapa, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente, valsts emeritētā zinātniece, Dr. sc. ing. Lilita Ozola, Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna, Rīgas Stradiņa universitātes doktorante, diētas ārste Lolita Neimane, Zemkopības ministrijas Valsts sekretāra vietniece, Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe un „Dienas Bizness” žurnāliste Sandra Dieziņa.
Konkursu uzvarētāji saņems starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2013” zelta, sudraba un bronzas medaļas, kā arī LPCS atzinības rakstus un naudas balvas.
LPCS ik gadu izstādē „Riga Food” rīko augstas kvalitātes piena produktu konkursus, kas ir guvuši ievērojamu piensaimnieku atsaucību, kā arī profesionāļu un gardēžu novērtējumu.
Kā zināms, starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2013” notiks no 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi papildina plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma. Vairāk: www.rigafood.lv
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.