Foto: Aglonas novada dome
Autors: Juta Bubina
Avots: Aglonas novada dome
No 7. līdz 9. februārim izstāžu centrā Ķīpsalā norisinājās 21. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus Balttour 2014, kur savu piedāvājumu prezentēja projekta BELLA CUISINE partneri no Latgales reģiona un Vitebskas apgabala.
Visas trīs dienas izstādes apmeklētājiem bija iespēja degustēt Latgales un Vitebskas reģiona kulinārā mantojuma ēdienus un iegādāties produkciju, kas ražota no ekoloģiski tīriem produktiem.
Reklāma
Aglonas maizes muzeja vadītāja Vija Kudiņa izstādes viesiem piedāvāja nobaudīt Latgales kļockas saldā krējuma mērcē un iegādāties dažāda veida maizes izstādājumus, gan rupjmaizi, gan baltmaizi. Lauku mājas "Upenīte" saimnieki Inese Survilo un Ziedonis Grikovs piedāvāja klātesošajiem nobaudīt "Malvīnes pankūkas" un "guļbešņīkus", kā arī iegādāties mājās ražotus 3 veidu sierus - kūpinātu, ar ķimenēm un klasisko.
Z/S "Kalni" saimniece Irēna Koleda piedāvāja marmelādes, gatavotas no dabīgas aveņu sulas, kā arī mājas upeņu un aveņu vīna degustāciju un iespēju to iegādāties. Biedrība "Latgaļu golds" pārstāvji piedāvāja īsto diētisko speķi no Latgales, bet z/s "Rūķīši" cienāja izstādes apmeklētājus ar kūpinātiem samiem un karpām. Savu garšīgo Andrupenes maizi ar mājās pagatavoto sviestu piedāvāja arī muzejs "Andrupenes lauku sēta", bet ar mājas alu izstādes apmeklētājus cienāja viens no labākajiem Latgales aldariem Dainis Rakstiņš. Neviena Balttour izstāde nav iedomājama bez garšīgajām un smaržīgajām z/s "Kurmīši" zāļu tējām. "Andrupenes" siera degustāciju un iespēju to iegādāties piedāvāja Dagdas novada uzņēmums - SIA "TRY". Netradicionālu ēdienu baudītājiem vīngliemežu audzētavas "Ošu mājas" īpašnieks Ainis Noviks piedāvāja nodegustēt ēdienus no gliemežu gaļas, kā arī aizraujoši iepazīstināja klātesošos ar gliemežu audzēšanas specifiku.
Lielu interesi izstādes apmeklētājos radīja projekta BELLA CUISINE Baltkrievu partneru un uzņēmēju stends. Polockas, Verhņedvinskas un Mioru rajona pārstāvji piedāvāja ne tikai plašu konditorejas izstrādājumu klāstu, cepumus, barankas, maizi, ko varēja gan nodegustēt, gan iegādāties, bet arī dažādus tradicionālos Baltkrievu suvenīrus.
Stenda apmeklētājiem bija vienreizēja iespēja par brīvu saņemt brošūru "Latgales reģiona un Vitebskas apgabala kulinārais mantojums" latviešu valodā, kas ietver informāciju par Latgales reģiona un Vitebskas apgabala ēdināšanas sektora uzņēmumiem, kā arī šī brošūra var būt kā pavārgrāmata, jo tajā ir piedāvātas latgaļu un baltkrievu ēdienu receptes. Šī brošūra, kas ir sagatavota un izdota projekta BELLA CUISINE ietvaros ieguva lielu popularitāti stenda apmeklētāju vidū.
Krāslavas, Dagdas, Rēzeknes, Aglonas, Ludzas novadu no Latgales un Polockas, Verhņedvinskas un Mioru rajonu no Baltkrievijas dalība izstādē notika projekta LLB-2-266 "Kulināro pakalpojumu uzlabošana Latgales un Vitebskas reģionos, pamatojoties uz kulinārā mantojuma koncepciju" ietvaros. Projekta kopējais budžets: 483 195,05 EUR. No šīs summas 90% – 434 875,54 EUR ir Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalsts.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.