Foto: Projekts Dinner in the Sky
Autors: Inese Lukaševska
Avots: Projekts Dinner in the Sky
Tikai četras dienas Latvijas iedzīvotāji un viesi varēs piedalīties gastronomijas projektā, kuru Forbes apskatnieks, ekstravagances eksperts Pascale Le Draoulec iekļāvis 10 pasaules ekstravagantāko un oriģinālāko (World's Most Extravagant Meals) maltīšu vietu sarakstā. Pasākuma ietvaros tās dalībnieki varēs baudīt izsmalcinātu maltīti 50 metrus virs jūras, sūtīt debesu pastu, iepazīt Sabrage ceremoniju, uzzināt gastronomijas smalkumus, kā arī baudīt gandrīz 200 gadus sena šampanieša nama šampanieti, kurš ir ieguvis pasaules nozīmīgākās godalgas.
''Radīt izcilu šampanieti ir liela meistarība. Tāpat kā radīt izcilu ēdienu. Izciliem restorāniem tiek piešķirtas Mišelin zvaigznītes, savukārt šampaniešiem - zelta godalgas. Šajā ziņā nav atšķirības, vai runājam par pasaules modes vai šampanieša namiem. Ja ir izdevies radīt izcilu kolekciju, tā kļūst par leģendāru, kuras augļus varēs baudīt gadsimtiem, un kalpos kā selekcijas paraugs, kuru nākotnē varēs iegādāties tikai izsolēs par lielu naudu. Savukārt, ja šampanieša namam ir 200 gadu vēsture, tas nozīme tikai vienu, pašu galveno – kvalitāti. Jo tikai gadu gaitā, šajā gadījumā gadsimtu gaitā, var izkopt savu stilu un nepārtraukti uzlabot dzēriena kvalitāti. Kā ir teicis kāds slavens vīndaris: ''Vīnu gatavot ir viegli. Vajag tikai, lai to pirms tevis ir darījis tavs tēvs, vectēvs un vecvectēvs'''', stāsta Latvijā populārais someljē Jānis Kaļkis.
Reklāma
G.H.MUMM šampanietis, ko varēs degustēt Dinner in the Sky ietvaros, ir vadošais šampanieša nams Francijā, kam ir izdevies Šampaņas reģionā nostiprināties tik pamatīgi, ka tas ir viens no 10 namiem, starp vairāk nekā 300, kas gatavo virs miljona šampanieša pudeļu gadā. Vienlaikus tas ir vienīgais šampanieša nams, kuram pieder trīskārtējās kvalitātes sertifikāts un kurš ir saņēmis 6 zelta godalgas, tai skaitā 2011. gadā tik piešķirts gada labākās vīna darītavas tituls.
G.H.MUMM ir arī izstrādājis īpašo šampanieša 100 punktu protokolu, kas tiek uzskatīts par elitāru paraugu šampanieša etiķetei un kultūrai. Tajā ir apvienots viss, sākot no glāžu izvēles, šampanieša servēšanas, kombinēšanas ar ēdieniem, dzēriena temperatūras un pat leģendārās Sabrage ceremonijas, kura tiks demonstrēta arī Dinner in the Sky apmeklētājiem.
''Sabrage'' ceremonija jeb šampanieša attaisīšana ar zobenu ir radusies Napoleona laikā uzreiz pēc Lielās franču revolūcijas. Tajā laikā, Napoleona armijas karavīru ekipējuma sastāvdaļa bija viegli zobeni. Apmeklējot šampanieša ražotājus, šajos namos bieži tika rīkotas dažādas pieņemšanas, kurās huzāriem bija jāparāda sava veiklība, atverot šampanieša pudeli ar zobenu. Mūsdienās Sabrage vairāk ir šova elements un norāda uz to, ka šampanietis ir uzvarētāju dzēriens'', informē Jānis Kaļķis vienlaikus uzsverot, ka ir kāds fakts, kas var ietekmēt cilvēka smaržu un garšas uztveri, un tas ir tieši attiecināms uz Jūrmalā gaidāmo pasākumu.
''Mitrākā gaisā, kāds tas ir arī Jūrmalā, cilvēks garšas un smaržas var just labāk, jo pilnībā atveras tā receptori. Tāpēc tie, kas baudīs Dinner in the Sky varēs pilnībā atklāt šampanieša un ēdiena garšas buķetes visdziļākās nianses. Šāda iespēja rodas ļoti reti un patiesi var uzskatīt par gardēžu un baudītāju lielo prieku un iespēju'', papildina Jānis Kaļķis.
Dinner in the Sky Jūrmalā, Dzintaros, viesosies tikai četras dienas, laika posmā no 23. - 26.jūlijam, piedāvājot izbaudīt brokastu, šampanieša, pusdienu un vakariņu pacēlienus.
Par G.H.MUMM namu
G.H.MUMM šampanieša pirmsākumi meklējami 1827. gadā, kad Mumm ģimene nodibināja šampanieša ražotni. 1875. gadā Džordžs Hermans Mumms (Georges Hermann Mumm), zīmola dibinātāju dēls, radīja Mumm Cordon Rouge, kas kļuva par šampanieša ikonu un G.H. MUMM izcilības un zināšanu apliecinājumu visā pasaulē. Šo šampanieti veido 77 izcili īpaši izmeklētas šķirnes vīni.
G.H.MUMM ir patentējis vairākus tehnoloģiskus procesus, kas palīdz nodrošināt šampanieša nemainīgo kvalitāti. Tas ir vienīgais šampanieša nams, kuram pieder trīskārtējās kvalitātes sertifikāts, kas apliecina kvalitāti, drošību un apkārtējās vides draudzīgumu.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.