Ekstremālo laikapstākļu dēļ rīdzinieki aicināti pirmdien palikt mājās

Ekstremālo laikapstākļu dēļ rīdzinieki aicināti pirmdien palikt mājās

Saskaņā ar meteorologu prognozēm (izsludināts augstākās pakāpes – sarkanais - brīdinājums) Rīgā  pirmdien turpināsies ekstremāli spēcīgas lietusgāzes, kuru laikā var nolīt pat divu mēnešu norma, turklāt gaidāma arī spēcīga vētra. Ņemot vērā, ka var applūst ielas un kavēties gan sabiedriskā, gan privātā transporta kustība, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus iespēju robežās palikt mājās un strādāt attālināti, bet, ja tas nav iespējams, rēķināties, ka ceļā var būt jāpavada vairāk laika nekā ierasts.

Lai pārbaudītu dienestu gatavību, spriestu par iespējamajiem drošības pasākumiem un palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem, Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis ir pārtraucis atvaļinājumu un svētdien plkst. 14.00 sasaucis Civilās aizsardzības komisijas sēdi, pēc kuras tiks sniegta plašāka informācija par to, kādi piesardzības pasākumi būtu jāievēro iedzīvotājiem savas un līdzcilvēku drošības labā.

Tiek arī prognozētas spēcīgas vēja brāzmas, kas var pārsniegt 20 metrus sekundē un pat sasniegt 30 metrus sekundē. Ņemot vērā, ka kokiem ir daudz lapu, var būt ievērojami postījumi – gan nolauzti koki, gan zari, tādēļ, lai sargātu sevi un tuviniekus, kā arī netraucētu glābējiem vētras seku likvidēšanā, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus bez īpašas vajadzības neuzturēties ārpus telpām un īpaši atturēties no galvaspilsētas parku, kapsētu, atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu apmeklēšanas.

Lielais nokrišņu daudzums tik īsā laikā var izraisīt zemāko vietu applūšanu, Rīgā var būt apgrūtināta satiksme applūdušu ielu un akvaplanēšanas riska dēļ. Tāpat vietām var tikt izskaloti grants ceļi. Vēja radīto uzplūdu dēļ paredzamas ūdens līmeņa svārstības Daugavai tuvumā esošajās ūdenstilpēs. Lielo viļņu dēļ var ciest pludmaļu infrastruktūra un iedzīvotāji aicināti netuvoties iespējami bīstamajām zonām.

Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde autovadītājiem iesaka nostiprināt numuru zīmes, bet ēku īpašniekiem un uzņēmējiem, kuriem pagrabu telpās atrodas vērtīgs inventārs, to pārvietot uz drošākām telpām. Jāgatavojas, ka spēcīgi izskalojumi var veidoties būvprojektos, tāpat nepieciešams nostiprināt āra terases, vides objektus, celtniecības stalažas un žogus ap būvobjektiem.

Vēja uzplūdi kopā ar spēcīgajiem nokrišņiem var radīt apstākļus, kuros būs nepieciešama iedzīvotāju evakuācija no bojātā dzīvojamā fonda vai applūdušajām teritorijām (potenciālas applūdušās teritorijas: Juglā, Lucavsalā, Mangaļsalā, Vecmīlgrāvī, Bolderājā un Daugavgrīvā). Ja ir nepieciešama evakuācija, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112, kā arī sekot paziņojumiem TV, radio un oficiālo iestāžu sociālajos tīklos, kā arī pašā mobilajā aplikācijā “Latvija 112”. Iedzīvotājiem apdraudētajās teritorijās ieteicams sagatavot 72h evakuācijas somu gadījumā, ja būs nepieciešama evakuācija. VUGD evakuēto iedzīvotāju izmitināšanu organizēs pašvaldības struktūras. Sociālā un psiholoģiska palīdzība tiks nodrošināta pagaidu izmitināšanas vietās.  Rīgas pašvaldība aicina nenoslogot operatīvos dienestus ar nebūtiskiem izziņas zvaniem.

Rīgā tiks sekots līdzi aktuālajai situācijai un nepieciešamības gadījumā peļķu likvidēšanā gatavas iesaistīties ūdens atsūknēšanas tehnikas vienības. Tehnika izbrauks uz vietām, kur peļķu dēļ transportlīdzekļu vai gājēju satiksme ir apgrūtinoša. Par applūdušām ielu brauktuvēm pašvaldība aicina ziņot Satiksmes vadības centram uz bezmaksas informatīvo tālruni 80003600.

Pie apjomīga un vienlaicīga nokrišņu daudzuma notekūdeņu sistēma uzreiz nevar novadīt visu ūdens apjomu, tas aizplūst pakāpeniski. Specializētā tehnika - hidrodinamiskās mašīnas, dodas pilsētas ielās, lai nosūknētu uz brauktuvēm sakrājušos ūdeni vietās, kur tas pats neaizplūst. Savukārt ielu uzturēšanas speciālisti pārbauda, vai nav nosprostotas kanalizācijas akas, nepieciešamības gadījumā tās attīrot, lai sistēma varētu novadīt lieko ūdens apjomu.

Vētras seku likvidēšanu kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) veiks arī pašvaldības dienestu pārstāvji, atbrīvojot parku celiņus un citas teritorijas no kritušajiem kokiem, kā arī labojot bojājumus sabiedriskā transporta kontakttīkliem un veicot citas nepieciešamās darbības, piemēram, monitorējot ūdens līmeņa svārstības.

Ja laika apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Lai vētra nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina:

Parūpējies, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības. Tieši mobilais telefons palīdzēs Tev sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112.

Sagatavo kabatas lukturīšus un pārliecinies, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā. Elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts būs Tava vienīgā iespēja uzzināt par notikušo, kā arī operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai.

Daudzdzīvokļu māju iemītnieki ir aicināti pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina.

Privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tās nevar aizpūst.

Ja nepieciešams novietot automašīnu, tad tam izvēlieties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Lai vētra neapdraudētu cilvēku veselību un dzīvību, VUGD aicina:

Iespēju robežās vētras laikā ir jāuzturas telpās un tās jāpamet tikai galējas nepieciešamības dēļ. Lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību.

Ja tomēr vētras laikā atrodaties ārpus telpām, izvairieties pārvietoties un uzturēties zem kokiem, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm, neejiet pāri tiltiem.

Aizver logus, durvis un bēniņu lūkas.

Esot telpās, neuzturies tiešā logu tuvumā. Lūstoši zari un vēja nesti priekšmeti var izsist loga rūtis.

Ja vētras laikā bērniem ir jādodas ārpus mājas, vēlams viņus pavadīt.

Nelietojiet lietussargu! Tas tikai samazinās redzamību un pastiprināti uztvers vēja brāzmas! Lietussargs var savainot citus garāmgājējus.

Neaizmirsti par ugunsdrošību. Ja vētras rezultātā ir radušies elektrības pārrāvumi, lai pārvietotos pa māju, izmanto lukturīti. Neatstāj degošu sveci bez uzraudzības!

Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo vētru, kā arī rīcību tās laikā, atstāj ieslēgtu radio vai televizoru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.07.2024 - 30.07.2024 Iepazīsti Zemgali - Aizkraukles novadu!  Zemgales Tūrisma asociācija
Iepazīsti Aizkraukles novada daudzveidīgo piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.07.2024 - 31.07.2024 Ieturi gardu Maltīti Zemgalē Zemgales Tūrisma asociācija
Piestāj un ieturi gardu maltīti kādā no Zemgales restorāniem vai kafejnīcām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.07.2024 - 31.07.2024 Mājas kafejnīcu dienas Jelgavas novadā Zemgales Tūrisma asociācija
Ieplāno 10.-11.augustu un apmeklē Mājas kafejnīcu dienas Jelgavas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5648241sec.