Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā – Ģimenes diena veļu laikā «Senču godināšanas un atceres tradīcijas Rīgā»

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā – Ģimenes diena veļu laikā «Senču godināšanas un atceres tradīcijas Rīgā»

Svētdien, 2024. gada 20. oktobrī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienas programmu veļu laikā. Pulksten 12.00 un 15.00 bērni kopā ar pieaugušajiem aicināti piedalīties tematiskā ekskursijā „Senču godināšanas un atceres tradīcijas Rīgā”. Ekskursija notiks Rīgas Doma krustejā un muzeja ekspozīcijas zālēs. Doma dārzā būs iespēja iededzināt piemiņas svecītes, bet ekskursijas noslēgumā bērni aicināti piedalīties radošās aktivitātēs muzejpedagoģisko nodarbību telpā “Himzela klase”. Ekskursijas sākums – muzeja vestibilā,  turpinājums – Rīgas Doma krustejā un muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, tās ilgums ≈ 90 minūtes, radošās nodarbes ≈ 30 minūtes.

Ekskursijas pirmajā daļā, Rīgas Doma krustejas senajās velvēs un dārzā, muzejpedagoģe Irēna Strēle stāstījumā atklās daudz par seno Rīgas iedzīvotāju dzīves liecībām gadsimtu gaitā šajā īpašajā vietā, paverot iespēju ieraudzīt garāmgājēju skatam apslēpto. Ieklausoties vēstures faktos, varēs secināt, kādas tradīcijas, rituāli ir pazīstami vēl mūsdienās, bet kas palicis pagātnē.

Emocionālu noskaņu Rīgas Doma dārzā klātesošajiem pastiprinās veļu laika rituālā tradīcija – sveču iededzināšana, pieminot mūžībā aizgājušās dvēseles (ja iespējams, vēlams paņemt līdzi savu svecīti).

Ekskursijas tālākais ceļš vedīs cauri muzeja ekspozīcijas zālēm, apskatot un iepazīstot dažādu laikmetu eksponātus, saistītus ar senču pieminēšanu un atceri. Varēs uzzināt, kas ir “velna laivas”, rūnakmeņi un kuģu kapsēta, kā savējos aizsaules ceļos pavadīja senlatvieši, kā Rīgas Lielais Kristaps saistīts ar senču pieminēšanu un vēl un vēl.

Ekskursijas noslēgumā bērni kopā ar pieaugušajiem tiks aicināti piedalīties radošās aktivitātēs, mīklu minēšanā un spēlēs “Himzela klasē”.

Veļu laikā, no Miķeļiem līdz Mārtiņiem, ļaudis izsenis mēdz pieminēt un godināt aizgājušos tuviniekus, kavēties atmiņās, kā arī ļauties pārdomām par laika nebeidzamo ritējumu. Ikvienam mums ir būtiska savas ģimenes, savas tautas, savas zemes vēsturiskās atmiņas kopšana un godāšana, tās ieaudzināšana bērnos.

Ģimenes dienas ekskursijas sākums pulksten 12.00 un 15.00 muzeja vestibilā. Dalības maksa Ģimenes dienas programmā ar muzeja pastāvīgās ekspozīcijas apskates iespēju: EUR 4.00 – skolēniem; EUR 6.00 – studentiem un pensionāriem; EUR 8.00 – pieaugušajiem; Ģimenes biļete (1–2 pieaugušie un 1 un vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam) – EUR 7.00 + EUR 3.00 par katru personu. Svētdien, 20. oktobrī, muzejs atvērts apskatei no 10.00-17.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.10.2024 - 19.10.2024 Samanta Tīna Mazmežotnē Bauskas TIC
Samanta ielūdz uz atklātiem un personiskiem dzīves stāstu akustiskiem tūres koncertiem “Vēstule Tev” | Skatīt vairāk
Latvija
Baudi Zelta rudeni Alūksnē! Alūksnes TIC
Zelta rudens Alūksnē- tās ir piesātinātas krāsas fotogrāfijās, toņu daudzveidība un harmoniska dabas savīšanās ar Alūksnes kultūrvēsturi! Kur | Skatīt vairāk
Neparastā Neapole Madonā? Madonas TIC
Rudens beidzot ir atnācis pa īstam, bet mēs NEparasti sērijas turpinājumā dodamies uz saulaino Itāliju – picēriju “Neapole” Madonā! | Skatīt vairāk
Augšdaugavas novada pasākumi oktobrī TAKA
Augšdaugavas novada kultūras pasākumi oktobrī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.45517087sec.