Izstāde «Tapetes. Materializējot efemēro» radošajā telpā «Puķu mājas veranda»

Izstāde «Tapetes. Materializējot efemēro» radošajā telpā «Puķu mājas veranda»

Radošajā telpā “Puķu mājas veranda” Strēlnieku prospektā 58 k-3, Jūrmalā 2024. gada 11. jūlijā no plkst. 17.00 līdz 20.00 tiks atvērta izstāde “Tapetes. Materializējot efemēro”. Izstādē būs eksponēti 19.–20. gs. mijas atlasītie tapešu paraugi no kokgriezumu kompozīcijām bagātīgi dekorētās jūgendstila Jūrmalas vasarnīcas, kura atrodas jau pieminētā adresē un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Nr. 5686.

Izstādē eksponētās tapetes ir iegūtas divās mājas telpās pirmajā stāvā restaurācijas un izpētes darbu rezultātā. Turpinot izpēti, tapešu paraugu skaits tiks palielināts. Pionieru nometne, kas padomju laikā saimniekoja ēkā, nevilšus darbojās pēc labākajiem restaurācijas kanoniem. Tā saglabāja tapešu slāņus zem finiera vai ģipša plātņu apšuvuma. Šos materiālus plaši izmantoja to laiku remontdarbos un šis padomju laika uzslāņojums, kā izrādījās, viegli atdalās, gan fiziski gan arī, cerams, mentāli. Neapšaubāmi, tas ir bijis labs “konservants”, jo tapešu slāņi visus šos gadus bija pasargāti no ārējas iedarbības.

Izstādē ir iespēja apskatīt pilna dizaina tipiskus 19. gadsimta beigu un 20. gs. sākuma oriģinālos tapešu paraugus, kas ir reti saglabājušies. Lai arī šīs ir lētas tapetes, kas tika ražotas īslaicīgai lietošanai, tās plaši tika lietotas skaistajās koka Jūrmalas vasarnīcās. Ēku sezonalitātes un bieži vienkāršās tā laika interjera apdares tehnikas dēļ, kad tapetes bieži tika līmētas uz neēvelētu šķirbainu dēļu pamatnes, un sezonālās specifikas dēļ, kad ziemā ēkas stāvēja neapkurinātas, to mūžs bija īss. Vieglo koka konstrukciju kustīguma dēļ, jau tajos laikos rēķinājās, ka ikvienu apdari pēc 2–4 gadiem nāksies atjaunot. Tomēr šī vienkāršā un tipiskā gadsimtu mijas tapešu produkcija, lai arī gaistoša, ir krāšņa un kultūrvēsturiski nozīmīga. Vietām atrodami 4 līdz 7 dažādu laiku tapešu slāņi.

Noņemot padomju laika uzslāņojumu, tika atklāts neskarts cita laikmeta skaistuma princips. Tas nav līdzīgs mūsu laikmeta perfekcionismam. Tas nav racionāls. Tas ir dzīvojis vēl pirms Bauhausa un funkcionālisma un nav piedzīvojis ilgmūžības un efektivitātes prasības. Šis skaistums ietver sevī principu, ka jāsteidzas dzīvot, ka skaistums ir gaistošs, bet tam ir spēja atjaunoties. Varam iedomāties  pasauli, kas nav tik ērta un sterila cilvēkam, un vasaras mirkļus vasarnīcā ar caurvējiem, kur jūgenda skaistums ir uzlīmēts uz raupjas pamatnes, kas atspoguļo to plāno mākslas kārtu, kas aizsedz paskarbo dzīves karkasu un dod prieku dzīvot un baudīt, neieslīgstot eksistenciālās šausmās par dzīves nepilnībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.07.2024 - 31.07.2024 IV Folkloras festivāls “Lipa kust" Balvu TIC
Ziemeļlatgalē svinēs IV starptautisko festivālu “Lipa Kust” un IX Latgales stāstnieku festivālu | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.07.2024 - 01.08.2024 Sajūtu diena Likteņdārzā Aizkraukles novada TIC
27. jūlijā no pulksten 11.00 - 14.00 Likteņdārzā notiks nu jau par tradīciju kļuvusī Sajūtu jeb Ģimenes diena. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65342999sec.