Āraišos taps akmens laikmeta mītne

Āraišos taps akmens laikmeta mītne

Laikā no 2024. gada 29. jūlija līdz 3. augustam, Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā norisināsies Latvijas Arheologu biedrības un Āraišu arheoloģiskā parka kopīgi organizēts eksperimentālās arheoloģijas plenērs. Tā laikā pieredzējuši arheologi un brīvprātīgie Meitu salā būvēs jaunākā akmens laikmeta (neolīta) mītni – ēku, kādā mitinājās senie Latvijas teritorijas iedzīvotāji pirms aptuveni 5000 gadiem. Par paraugu izvēlētas Latvijas rietumos, jūras piekrastē Sārnates akmens laikmeta apmetnē pētītās mītņu paliekas. Nelielo ēku veidos stabveida karkass ar kārklu pinumiem, niedru sienām un divslīpju niedru jumtu. Šādās ēkās parasti bija divas telpas – pirmā pie ieejas paredzēta darbiem un ēdiena gatavošanai, bet dibentelpa kalpoja kā dzīvojamā un guļamā zona.

Trīs profesionāliem arheologiem būvniecības darbos visas nedēļas garumā palīdzēs četri vēstures un arheoloģijas jomas studenti un viena jaunā arheoloģe, kas jau uzsākusi savu profesionālo ceļu nozarē. Gatavojoties jaunās neolīta mītnes celtniecībai, jau pavasarī tika sagādāta lielākā daļa no nepieciešamajiem kokmateriāliem, bet daļu plānots iegūt celtniecības darbu laikā izmantojot akmens cirvju replikas un krama griežņus. Akmens laikmeta pētnieks un viens no būvniecības procesa vadītājiem, Latvijas Arheologu biedrības vadītājs Mārcis Kalniņš izstrādājis trīsdimensionālu uzceļamās mītnes modeli, kas palīdzēs gan būvniecības procesā, gan ļauj uzskatāmi demonstrēt sasniedzamo rezultātu un neolīta mītnes konstruktīvi tehniskos risinājumus.

3. augustā, sestdienā, eksperimentālās arheoloģijas plenēram un būvniecības darbiem noslēdzoties, visi interesenti no plkst. 13:00 ir aicināti uz pasākumu “Senās prasmes cauri laikmetiem”, kura laikā arheologi un seno prasmju speciālisti demonstrēs katram aizvēstures periodam atbilstošus amatus. Akmens laikmeta zonā tiks būvēta jaunā neolīta mītne un demonstrēta dzintara apstrāde, bronzas laikmeta zonā Latvijas Arheoklubs kausēs un apstrādās bronzu, bet dzelzs laikmeta zonā darbosies kalējs, kurš kals nazi. Dienas noslēgumā plkst. 19:00 Āraišu āres pieskandinās vīru kopas Vilki dziedātāju balsis, kas seno instrumentu pavadījumā izpildīs gan karavīru dziesmas, gan citas senās folkloras melodijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.07.2024 - 31.07.2024 Atpūties Junior Suite 304 ar skatu uz Domu Dome Hotel
Atpūties Junior Suite 304. 🗝️ ar vannu un skatu uz Doma katedrāli. ✨ | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.07.2024 - 30.07.2024 Iepazīsti Zemgali - Aizkraukles novadu!  Zemgales Tūrisma asociācija
Iepazīsti Aizkraukles novada daudzveidīgo piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.07.2024 - 31.07.2024 IV Folkloras festivāls “Lipa kust" Balvu TIC
Ziemeļlatgalē svinēs IV starptautisko festivālu “Lipa Kust” un IX Latgales stāstnieku festivālu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.07.2024 - 31.07.2024 Ieturi gardu Maltīti Zemgalē Zemgales Tūrisma asociācija
Piestāj un ieturi gardu maltīti kādā no Zemgales restorāniem vai kafejnīcām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.289855sec.