Zaubē pulcēsies savvaļas kulinārajā festivālā

Zaubē pulcēsies savvaļas kulinārajā festivālā

2024. gada 7. septembrī no plkst. 11:00 Zaubes savvaļas kulinārais festivāls jau astoto reizi pulcēs apmeklētājus Zaubes muižas parkā, pie Augšezera un Lejas ezera, lai kopā ar pavāru mākslas meistariem un saimniecēm, medniekiem un makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem daudzinātu paaudzēs pārmantotās un jauniegūtās zināšanas par dabas veltēm. Ieeja festivālā ir bez maksas.

Šī gada festivāla tēma – “Sēņu laiks”. Tā izvēlēta par godu sēņošanas tradīcijas iekļaušanai Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Sēņu vākšana un izmantošana ir izsenis zināma tradīcija Latvijā, kura ir dzīva arī mūsdienās. Sēņu galvenais izmantošanas veids ir lietošana uzturā. Gandrīz vai katrā ģimenē ir sava sēņu mērces, zupas vai sēņu karbonādes recepte. Tās var sālīt, skābēt, marinēt, kaltēt, vārīt un cept. Tā ir būtiska mūsu kulinārā mantojuma daļa.

Kopā ar Latvijas Mikologu biedrību veidotā šī gada festivāla programma piedāvās daudzveidīgu sēņu izziņas pasauli – izstādi “Ēdamas un neēdamas sēnes”, šefpavāru gatavošanas meistarklases un demonstrācijas, sēņu radošās darbnīcas, vides izglītības aktivitātes, konkursus un lekcijas. Varēs uzzināt ne tikai par sēņu pielietojumu uzturā, bet arī ārstniecībā, par radošu izmantošanu amatniecībā un mājsaimniecībā, par sēņu nozīmi dabā. Piemēram- kā tiek radīts piepju papīrs, sēņu kosmētika, dzijas krāsošana ar sēnēm un grozu pīšana. Speciālisti stāstīs par piepēm veselībai un garšai, par toksisko sēņu labajām īpašībām un trifeļu vākšanu Latvijas apstākļos. Īpašu sēņu īsfilmu programmu nodrošinās Cēsu novada uzņēmējs “Spora”, kas iepazīstinās ar savu biznesu – sēņu audzēšanu maisos un vērtīgu uztura bagātinātāju ražošanu no sēnēm. Norisināsies konkurss “Sēne burciņā”, ko organizē Zaubes senioru organizācija “Sidrabozols”. Tajā var piedalīties ikviens, festivāla sākumā atnesot savu sēņu burciņu.

Festivāla programmu kuplinās Vidzemes tehnoloģiju un dizaina tehnikuma pasniedzēji un audzēkņi ar atraktīvu ēdiena pagatavošanu brīvā dabā.

Tāpat kā citus gadus, festivāla programmu neiztrūkstoši papildinās Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīva tradicionālie medījumu pagatavošanas paraugdemonstrējumi, būs jaunas tikšanās ar Vidzemes amatniekiem radošajās darbnīcās, daudzas aktivitātes bērniem, amatnieku un mājražotāju tirdziņš.  

Pie Zaubes dižozola varēs sadziedāties ar Zaubes jaukto kori un laisties dejās pūtēju orķestra mūzikas pavadībā.

Detalizēta festivāla programma un teritorijas karte, tiks publicēta mājas lapā www.wildfoodfest.lv kā arī festivāla Facebook lapā facebook.com/Zaubewildfoodfest.

Festivālu organizē Cēsu novada uzņēmējdarbības un tūrisma aģentūra. Atbalsta Cēsu novada pašvaldība un  VKKF mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" un Vidzemes plānošanas reģions kā arī vietējie uzņēmēji.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.08.2024 - 02.08.2024 Kristīne Botros un Vestards Šimkus Tukuma TIC
2.augustā pulksten 19:00 Tukku Magi Tukumā. Biļetes cena 10 EUR. | Skatīt vairāk
Latvija
Vecpilsētas ielas svētki Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
17.augustā 11:00 - 15:00 ikviens aicināts uz Vecpilsētas ielas svētkiem, lai baudītu priekšnesumus, iepirktos mājražotāju tirdziņā un piedalītos | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 03.08.2024 Glezniecības plenērs Slampē  Tukuma TIC
2. - 3. augustā Glezniecības plenērs Slampē "Sirds pieskāriens Slampei"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76668715sec.