Cēsu novadā Lielstraupes pilī skatāma plaša porcelāna izstāde

Cēsu novadā Lielstraupes pilī skatāma plaša porcelāna izstāde

Lielstraupes pils aicina līdz 11.augustam apmeklēt izstādi "Trauslais mantojums", kurā apskatāmi vairāk nekā 700 Rīgā ražotie porcelāna trauki un priekšmeti. Šo unikālo kolekciju apkopojusi vietējā kopiena, iesaistoties tuvāko māju iedzīvotājiem, kuri izstādei piešķīra no mājām savāktos porcelāna priekšmetus.

Izstāde stāsta par Rīgā ražotajiem porcelāna traukiem, kas lietoti Straupes un apkārtējās apkaimēs, sākot no 19.gadsimta beigām. Šī izstāde ir vietējās kopienas iniciatīva, kuras mērķis ir izcelt un godināt sen aizmirstos, bet laika gaitā vērtību guvušos traukus. Tie atsauc atmiņā ģimenes svinības, bērnības garšu un kopīgas sanākšanas.

Ikviens iedzīvotājs no tuvākas un tālākas apkārtnes tika aicināts kļūt par izstādes veidotāju, daloties ar porcelāna priekšmetiem no savām mājām. Šī kolektīvā sadarbība atklāj Latvijas vēsturi, dizaina attīstību un sabiedrības noskaņojumu dažādos laika posmos. Tā arī sniedz iespēju ielūkoties ģimenes vēsturē, tradīcijās un atcerēties mīļos stāstus.

– ““Mamm, kopijs gatavs!” – tā, pasniedzot miežu un cigoriņu kafiju ērti lietojamā, ziediem rotātā krūkā, ik rītu saucis vecaistēvs. Tagad līgatniešu ģimene, nododot 1940.gadā ražoto trauku izstādei, ar smaidu nopūtusies, ka šovasar būs jāiztiek bez tās,” stāsta Lielstraupes pils tūrisma informācijas konsultante Rudīte Vasile.

Kā izrādās, 20.gadsimta sākumā porcelāna trauki mūsu pusē lietoti ne tikai pilīs un muižās, bet arī mazpilsētu dzīvokļos un zemnieku sētās. Pusdienu servīzes saņemtas kāzu dāvanās, graciozas tasītes dāvinājuši radinieki iesvētībās. Bufešu plauktus greznojušas figūriņas, kas jo īpaši iepriecinājušas bērnus.

Padomju gados Rīgā ražotie porcelāna trauki kļuva par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu, tomēr tagad mēs apjaušam, ka katram traukam ir sava vēsture un radīšanas stāsts. Pateicoties sadarbībai ar Rīgas Porcelāna muzeja direktori Ilianu Veinbergu, izstādes organizatoriem ir izdevies identificēt daudzus autorus un viņu darbus.

Tomēr Rīgas porcelāna trauku izstāde Lielstraupes pilī nav tikai atmiņu izstāde. Tā ir kā krāšņa, apbrīnas vērta buķete, kas pārsteidz ar formu daudzveidīgumu, eleganci, mūsdienīgumu, zīmējumu kvalitāti. Buķete, kas piešķir krāsas gan Latvijas vēstures, gan mūsu ģimenes stāstam un dod cerību, ka Latvijā spēsim saglabāt un atjaunot gan porcelāna izveides, gan ražošanas prasmes.

Lielstraupes pils, kas tagad nonākusi Cēsu novada pašvaldības īpašumā, atvērusi durvis vietējās kopienas iniciatīvām. Lielstraupes pils biedrības rīkotā Rīgas porcelāna izstāde ”Trauslais mantojums” ir pirmā, kas spējusi apvienot Straupes un plašākas tās apkaimes –  Stalbes, Limbažu un Liepupes, Līgatnes un Cēsu, Inciema un Siguldas iedzīvotājus vienotā, vērtīgā pasākumā. Izstāde tapusi ar Cēsu novada pašvaldības kultūras projektu konkursa finansējumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.07.2024 - 03.08.2024 Jūgendstils Jaunjelgavas vecpilsētā Aizkraukles novada TIC
Apskati Jaunjelgavas, ko dēvē par vārtiem uz Sēliju, pilsētas vēsturisko centru – Vecpilsētas parku. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.07.2024 - 03.08.2024 Svētku diena Viļakā Balvu TIC
3.augustā notikumiem piepildīta diena Viļakā: bērnu rīts ar izklaidēm, VIII vēsturisko ērģeļu svētki, Marijas Naumovas koncerts un zaļumballe. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73501396sec.