Ar svētku lielkoncertu un vizuālās mākslas izstādi Koncertzāle CĒSIS atzīmēs savu desmito jubileju

Ar svētku lielkoncertu un vizuālās mākslas izstādi Koncertzāle CĒSIS atzīmēs savu desmito jubileju

Sestdien, 2024. gada 21. septembrī, ar mūzikas un vizuālās mākslas notikumiem Koncertzāle «Cēsis» atzīmēs savas radošās darbības desmitgadi. Jubilejas svētku koncerts atspoguļos koncertzālei piemītošo čella skanējumu, kas izskan ,,Čello Cēsis” ikgadējos festivālos  un latviešu komponista Pētera Vaska mūziku, bet noslēgsies ar Ludviga van Bēthovena meistardarbu, fantāziju klavierēm, korim un orķestrim, kas ļaus zālei ieskanēties visā tās krāšņumā. Uz skatuves – par spāņu čella ģēniju dēvētais Pablo Ferandešs, pasaulē atzītā latviešu vijolniece Vineta Sareika, meistarīgais pianists Daumants Liepiņš, koris “Kamēr…” un Liepājas simfoniskais orķestris poļu Maestro Tadeuša Voicehovska vadībā. Līdzās mūzikas programmai jubilejas vakarā tiks atklāta latviešu 20. gadsimta vizuālās mākslas lielmeistaru - gleznotāja Borisa Bērziņa un tekstilmākslinieka Georga Barkāna darbu izstāde.

“Desmit gadus Koncertzāle “Cēsis” apmeklētājiem sniedz iespēju baudīt augstvērtīgu profesionālo mākslu un rada arvien jaunas, Latvijas kultūrdzīvei nozīmīgas vērtības. Visus šos gadus mūsu virzītājspēks, mūsu vērtību pamats bijis profesionālisms, tiekšanās uz izcilību un arvien jauni, izaicinoši radošie meklējumi. Šodien redzam, ka apmeklētājos koncertzāles esība iedvesusi degsmi, neatslābstošu interesi un iedziļināšanos mūzikas un mākslas pasaules norisēs. Ar pārliecību varu teikt, ka esam likuši spēcīgus pamatus koncertzāles ilgdzīvei. Ar uzkrāto pieredzi varam droši raudzīties nākotnē – uz svaigām un laikmetīgām mākslinieciskajām idejām, ar iespēju piedāvāt vienu no lielākajām Latvijas koncertskatuvēm ar tās unikālo akustisku izcilākajiem pašmāju un pasaules mūzikas meistariem. Verot durvis 2014. gadā, mūsu devīze bija “Koncertzāle “Cēsis” – mājvieta mūzikai un mākslai” -  lai šī doma iemiesojas un dzīvo vēl ilgus gadus!” desmitgadi vērtē koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Gaidāmā jubilejas koncerta programmas pirmā daļa būs veltīta koncertzāles radītā, Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā vienīgā starptautiskā festivāla «Čello Cēsis» desmitajai gadskārtai – dzirdēsim čehu romantiķa Antonīna Dvoržāka Koncertu čellam ar orķestri siminorā, ko raksturo spilgts skaņu gleznu tēlojums un krāšņa instrumentācija. Šo čella lielkoncertu atskaņos spāņu čellists Pablo Ferandešs (Pablo Ferrández) - XV Starptautiskā Čaikovska konkursa uzvarētājs un SONY Classical ekskluzīvais mākslinieks, kurš tiek slavēts kā "jaunais čella ģēnijs" (Le Figaro). Valdzinošajam izpildītājam Ferandešam "piemīt viss: tehnika, kaislība, solista gars, izteiksmīgums un šarms” (El Pais). Esam gandarīti iepazīstināt Latvijas klausītājus ar šo pasaulē atzīto čellistu!

Jau vairāk nekā simts gadus pēc tapšanas Dvoržāka Čellkoncerts apstiprina savu nepārspēta šedevra statusu. Tas vienmēr ir bijis viens no aizraujošākajiem izaicinājumiem čellistiem, diriģentiem un simfoniskajiem orķestriem un ir lieliska muzikālā baudījuma avots klausītājiem. Pie Liepājas simfoniskā orķestra diriģenta pults - poļu maestro Tadeušs Voicehovskis.

Vakara otrajā daļā simbolisks veltījums koncertzāles otrajai raksturzīmei – ikgadējam festivālam “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, un ciešajai sadarbībai ar pasaulē atskaņotāko latviešu komponistu, tuvu koncertzāles draugu Pēteri Vasku. Svētku vakarā izcilās latviešu vijolnieces, Berlīnes filharmonijas orķestra pirmās koncertmeistares Vinetas Sareikas un Liepājas simfoniskā orķestra lasījumā skanēs Meditācija vijolei un stīginstrumentu orķestrim “Vientuļais eņģelis”.

Savukārt, desmitās jubilejas koncerta kulminācijā – mūzikas dižgara  Ludviga van Bēthovena Fantāzija korim, klavierēm un orķestrim būs kā apliecinājums tām vērtībām, kurām koncertzāle sekojusi visus šos desmit gadus – augsta profesionalitāte, kalpošana Mūzikai un tās Mūzām.

Opusa atskaņojumā piedalīsies viens no atzītākajiem jaunās paaudzes latviešu pianistiem, vasaras sākumā aizvadītā Gēzas Andas Starptautiskā pianistu konkursa laureāts Daumants Liepiņš, koris “Kamēr…”, solisti – Jolanta Stikaite-Lapiņa, Ieva Parša, Rihards Mačanovskis un Liepājas simfoniskais orķestris.

Koncertzāles radošajā darbībā mūzika allaž gājusi roku rokā ar vizuālo mākslu. Mūsu Mākslas galerijā apskatāmās izstādes tiek saturiski rūpīgi pieskaņotas zīmīgāko koncertu raksturam. Izņēmums nav arī desmitā jubileja, kurā atklāsim izstādi “Dieva buča” ar  divu izcilu 20. gadsimta otrās puses mākslinieku darbu izlasi no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja kolekcijas: Boriss Bērziņš (1930–2002) –  glezniecība, Georgs Barkāns (1925–2010) – tekstilijas. Abi mākslinieki izceļas ar savu ļoti personīgo rokrakstu un viņu radošais mantojums ir latviešu mākslas nezūdoša vērtība. Viņus vieno gan iedvesmas avoti, gan maģiski zeltaina krāsu palete un jūtīga faktūru interpretācija. Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Inese Baranovska.

Koncertzāle “Cēsis” savas durvis vēra 2014. gada 31. maijā, kuplinot Latvijas reģionālo koncertzāļu - Latgales vēstniecība GORS, Liepājas koncertzāle “Lielais Dzintars”, Ventspils koncertzāle “Latvija”, pulku. Savā mākslinieciskajā darbībā un satura veidošanā vadoties pēc trim pamatprincipiem - izcilība, unikalitāte un laikmetīgums, dažādās mūzikas un mākslas formās aizvadītos desmit gadus esam centušies rosināt mūsu apmeklētājus domāt, izzināt, līdzpārdzīvot, just un ārpus ikdienišķā gūt jaunas emocijas un jaunu enerģiju.

Biļetes uz koncertu “Koncertzāles ,,Cēsis” jubileja. Čello Cēsis, Vasks un fantāzija korim” nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.08.2024 - 11.08.2024 Atpūtas un izklaides vietas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Ieplāno pasākumu kādā no Liepājas atpūtas un izklaides vietām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.08.2024 - 11.08.2024 MadonĒšana augusta vidū tuvojas Madonas TIC
Madonas novada MKD notiks 9., 10. un 11. augustā. Kā šogad garšos MadonĒšana? Pati galvenā Mājas kafejnīcu garša ir būt kopā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.08.2024 - 10.08.2024 JAUNPILS PAGASTA SVĒTKI Tukuma TIC
Jaunpils pagasta svētki viduslaiku noskaņās ‘’Caur laiku laikiem’’ notiks 10.augustā un tiks svinēti ar plašu svētku programmu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.08.2024 - 10.08.2024 Populārās mūzikas festivāls FEST FĀZE Tukuma TIC
Kad? 9.-10.augusts. Kur? Klasicisma pērlē - pie Zentenes pils, Tukuma novadā. Biļetes iegādājamas www.fazeevents.lv/biletes. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.0703969sec.