Sarunas par mūsu valodu Turaidā Klaušinieku mājā

Sarunas par mūsu valodu Turaidā Klaušinieku mājā

2024. gada 4. jūlijā plkst. 14.00 Turaidas muzejrezervātā Klaušinieku mājā notiks sarunas par mūsu valodu. Vēsturnieks Guntis Zemītis uz sarunām aicina rakstnieci Ingu Ābeli, kultūras socioloģi Dagmāru Beitneri-Le Gallu, latviešu literatūrzinātnieku Paulu Daiju, lai runātu par latviešu valodu, tas lomu un vietu, par tās ceļu līdz mūsdienām un par ieskatu valodas nākotnē.

Turaidas muiža 19. gadsimta sākumā veidojās par atpūtnieku iecienītu vietu. Turaidas muižas īpašnieks Lorencs fon Kampenhauzens 1828. gadā pēc Šveices kalnu viesnīcu parauga uzcēla viesnīcu – Šveices māju. Ēka ar laiku kļuva par Turaidas vēsturiskā centra atpazīstamības simbolu.

No 1848. gada līdz 1871. gadam Turaidas “Šveices mājā” notika Vidzemes skolotāju sapulces. Turaidas muižas viesnīcas lielajā zālē pulcējās skolotāji, kuri apsprieda jautājumus par bibliotēku ierīkošanu pie draudzes skolām, par mācīšanu latviešu un vācu valodās, par kora dziesmu izvēli u.c.

Pirms 155 gadiem 1869. gada 2. jūlijā Turaidā Vidzemes skolotāju sapulcē, kura noritēja vācu valodā, Atis Kronvalds savu runu “Par mūsu valodu” uzdrīkstējās teikt latviski. Runas pamatideja bija vērsta uz dzimtās valodas mācīšanu. Kronvalds norādīja, ka latviešu valoda ir tik pat nozīmīga kā citu Eiropas tautu valodas. Bērniem izglītība jāiegūst viņu dzimtajā valodā, latviešu skolās jāmāca arī tautas vēsture un latviešu valoda.

Baidoties no jaunlatviešu domu brīvības, ko 1869. un 1870. gadā savos referātos pauda Atis Kronvalds, 1871. gadā Vidzemes tautskolotāju sapulce Turaidā notika aiz slēgtām durvīm, Kronvaldam liedzot iespēju tajā piedalīties.

19.gadsimta beigās valodas jautājums Baltijā saasinājās vēl vairāk – pastiprinājās rusifikācija – vācu valodas dominanti pārtraucas uzspiestā krievu valoda. Vācu un krievu valodu cīņā latviešu valoda nebija arguments – impērijas interesēm atbilda latviešu iespējami ātrāka pārkrievošana un piepulcēšana krieviski runājošo skaitam. 1905.gada revolūcija  mazliet ierobežoja rusifikācijas centienus, bet pilnībā tos apturēja tikai Latvijas valsts dibināšana 1918.gada 18. novembrī.

Kronvalda jautājums par mūsu valodu savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien – lai gan Latvija ir neatkarīga valsts un latviešu valodu aizsargā Satversme, mūsdienu globālajā pasaulē mazo tautu valodas nav pasargātas no izzušanas vai atkāpšanās otrā plānā. Kas īsti ir valoda – saziņas līdzeklis, tautas dvēseles atspulgs, identitātes stūrakmens vai politiskās cīņas ierocis?

Pēc 155 gadiem diskutēsim tur, kur šī diskusija sākās – Turaidā.

Pasākuma ietvaros pie Klaušinieku mājas tiks atklāta izstāde “Turaidas muižas cilvēki un darbi 19. gadsimta beigās / 20. gadsimts sākumā”. Dienu kuplinās Siguldas senioru (sieviešu) vokālais ansamblis “Melodija”.

Sarunu ierakstu pēc pasākuma varēs noskatīties https://www.facebook.com/turaida.muzejs un Turaidas muzejrezervāta https://www.youtube.com.

Dalība pasākumā bez maksas. Tālrunis informācijai – 29384512

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Zvejnieksvētki Lapmežciemā - 13.07 Tukuma TIC
Svētku koncerts un jautra atmosfēra kopā ar Aināru Bumbieri, dziedošajiem aktieriem, Ivo Fominu, "Papīra lidmašīnām" u.c. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 02.07.2024 "Marta & Neftali"  Irlavā Tukuma TIC
No 5. - 7. jūlijam Irlavā tiks svinēti Irlavas pagasta svētki- Irlavas 570. jubileja! Visi tiek aicināti svinēt svētkus kopā ar Saksofonu duetu | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Turaidas muzejrezervāts
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55073309sec.