International Biennial of Enamel Art Vilnius 2024 izstādes atklāšana «Siguldas devonā»

International Biennial of Enamel Art Vilnius 2024 izstādes atklāšana «Siguldas devonā»

Ceturtdien, 8. augustā plkst. 18.00 kultūras un mākslas telpā “Siguldas devons” tiks atklāta starptautiskā emaljas mākslas biennāles izstāde “International Biennial of Enamel Art Vilnius 2024”. Šis ir biennāles 10. jubilejas gads un tas ir īpašs ar to, ka izstāde ceļo pa Baltijas valstīm un satika mākslas cienītājus ne tikai Viļņā, bet arī Tallinā, Siguldā un Panevēžā.

Emaljas tehnika, kas ir vecāka par kristietību, mūsdienu pasaulē nav pazudusi: mākslinieki ar pacietību un amatniecības zināšanām joprojām neatlaidīgi rada darbus, kuros apvienotas tehniskās zināšanas un improvizācijas prasmes. Tāpēc emaljas darbus var redzēt tik reti: šī tehnika prasa zināšanas, laiku un māksliniecisku tieksmi. Taču Viļņa šajā ziņā ir īpaši priviliģēta: šeit emalja reizi divos gados tiek demonstrēta Starptautiskajā emaljas mākslas biennālē, kas ir lielākais profesionālais pasākums, kas veltīts šai rotu mākslas formai. Un šoreiz biennāles darbi būs apskatāmi arī Siguldā.

Kopš 2005. gada, šogad Viļņas biennāle galerijā “Meno Niša” lepni norisinās jau desmito reizi. Biennāles tēma – Meistardarbs – atspoguļo jubileju. Kuratore un māksliniece Marytė Dominaitė aicināja biennāles dalībniekus pārskatīt savus darbus, izvēloties darbu, kas vienas vai otras īpatnības dēļ ir pelnījis šādu raksturojumu. Darbs, kas atstājis vislielāko iespaidu, prasījis visvairāk pūļu, novedis pie jauniem atklājumiem vai panācis līdz šim neredzētu harmoniju. Tāpēc jubilejas emaljas biennāle ir gan retrospektīva, gan aktuāla: šeit var aplūkot gan pēdējos gadu desmitos tapušos darbus, gan nupat tapušos darbus, jo dažkārt labākais ir jaunākais. 38 mākslinieki no Latvijas, Francijas, Gruzijas, Igaunijas, Venecuēlas, Japānas un Lietuvas dodas emaljas piedzīvojumā, meklējot šedevru. Caur emaljas tehniku mākslinieki spēj nodot trauksmi un prieku, mieru un brīnumu, kultūras mājienus un kustības iespaidus.

10. starptautiskās emaljas mākslas biennāles galvenā tendence ir uz glezniecisko un instinktīvo. Emalja var segt tradicionālu rotaslietu priekšmetu, rokassprādzi, piespraudi vai gredzenu, skulptūras gabalu, kas vairāk līdzinās mazai skulptūrai, vai gleznai līdzvērtīgu plāksni. Jau desmito biennāli emalja atkal runā līnijās un krāsās, formās un apjomos, atklājot vairāk nekā 70 personisku šedevru panorāmu.

Emaljas meistardarbu iedvesmota atklāšanā ar muzikālu priekšnesumu viesus priecēs Erna Daugaviete. Erna ir genre-fluid mūziķe, komponiste, čelliste, dziedātāja un dziesmu autore. Genre-fluid , jo viņa nespēj ierobežot sevi vienā stilā. Viņas priekšnesumos ir oriģinālās mūzikas un aranžējumu simbioze no dažādiem gadsimtiem, stiliem un tautām. Viņa dzied angļu, latviešu, krievu, itāļu, hindi, sanskrita, spāņu un japāņu valodās.

Ernas čells un balss regulāri skan radio un televīzijas stacijās Latvijā un visā pasaulē. Piedalījusies vairāk nekā 100 dažādu kompozīciju/albumu ierakstos, kas publicēti populārās audio straumēšanas vietnēs. Regulāri sadarbojas ar producentiem Latvijā, Vācijā, Kanādā un ASV. Savā solo programmā viņa prasmīgi apvieno akustisko ar elektronisko, radot veselu orķestri tikai no savas balss un čella. Viņa ir uzstājusies ar savu solo programmu Latvijā un Kanādā. Nesen izlaida savu debijas singlu, kas jau izpildīts dažādās kombinācijās Latvijā, Kanādā un Šveicē.

Ieeja izstādes atklāšanā bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.07.2024 - 11.08.2024 KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk
Latvija
Itāļu dzīves garša Stāmerienas pilī Gulbenes novada TIC
Jau trešo gadu pēc kārtas Stāmerienas pils 24.augustā aicina piedzīvot Itāļu dzīves garšas svētkus. | Skatīt vairāk
Mūzikas festivāls “Rimbenieks” Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Ar 13 koncertiem augustā Dienvidkurzemi apceļos Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes nov. pašvaldības rīkotais mūzikas festivāls. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.07.2024 - 10.08.2024 IGO Cepļa koncerti augustā! Bauskas TIC
Ielīkojies, kādi koncerti baudāmi Igo Mūzikas un mākslas Centrā CEPLIS augusta mēnesī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53236103sec.