Mūsdienu lībiešu projekta koncerts Siguldā

Mūsdienu lībiešu projekta koncerts Siguldā

2024. gada 28. septembrī plkst. 19.00 kultūras centrā “Siguldas devons” notiks vizuāli un muzikāli iespaidīgs koncerts, kas iepriecinās ikvienu lībiskajai kultūrtelpai piederīgo.

Uz to visus aicina “Kuolm randõ/ Trīs krasti” mākslinieki, kas šogad svin savu kopā būšanas 5. gadadienu. Par godu šim nozīmīgajam pieturpunktam viņu radošajā dzīvē, tapis vinila albums “N°1”, kurā ievertā oriģinālmūzika un mūsdienu lībiešu dzeja būs dzirdama koncertā.

“Kuolm randõ/ Trīs krasti” domubiedri ir:  Elīna Ose (vokāls, projekta mākslinieciskā vadītāja),

Jānis Rubiks (kontrabass), Austris Kalniņš (klavieres), Kristaps Krievkalns (sintezators),

Ernests Mediņš (sitaminstrumenti). Mūziķus vieno interese par akadēmiskās, džeza un pasaules mūzikas nokrāsām, tāpēc sadarbības rezultātā tapusi kamermūzika, kurai piemīt dažādu skaņu nianses un noskaņu slāņi, kas atrodas robežstāvoklī starp jaunu muzikālu apvāršņu atklāšanu un tradicionālu kanonu ievērošanu.

Mūzikas pamatā ir trīs profesionālu lībiešu dzejnieku – Baibas Dambergas, Valta Ernštreita, Ķempju Kārļa (Karl Pajusalu) – radītās dzejas sajūta. Darbi publicēti 2018. gadā izdotajā bilingvālā dzejas krājumā “Trilium/ Trillium” (Mežlillija) lībiešu un angļu valodā. Šī Valta Ernštreita izdotā grāmata ir pirmais mūsdienu lībiešu dzejas krājums, 2021.gadā tas atdzejots igauniski un latviski, bet 2019. gadā krājums  saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu.

Tieši krājumā publicētais dzejolis “Seļļizt nemē mēg/ People like us” (Tādi kā mēs) ir iedvesmas avots dziesmai un idejai par koncertprogrammu, kas pirmo reizi kā eksperimentāls projekts tika atskaņots starptautiskajā konferencē LIVONICA 2019 Latvijas Universitātes Lībiešu institūtā.

28. septembra koncertā skanēs arī tikko izdotā singla "Tuļpuķķiž/ Ugunspuķēs" koncertversija ar Ķempju Kārļa dzeju Vidzemes lībiešu valodā no dzejas krājuma “Ēzkyrdiz vīzid/ Tuvības veidi”, kas Igaunijā saņēmusi Somugru programmas literatūras balvu daiļliteratūras nominācijā.

Youtube video: https://youtu.be/Icx0FL_UuHc

Valodas ilgtspēja tiek nodrošināta, kad to lieto – kad tajā runā, raksta, dzied. Tad valoda ir dzīva. Un kopā tiek radītas paliekošas vērtības – nākotnes kultūras mantojums.

Koncertprogramma ļauj dziļāk ieskatīties lībiešu kultūrā un pietuvoties valodai, kas tik ļoti ir ietekmējusi to Latviju, kurā dzīvojam šobrīd. Tā ir daļa no mūsu kopīgās vēstures, daļa no mums.

Arī koncerta vieta nav izvēlēta nejauši, Sigulda ir nozīmīga vieta Vidzemē, kur savulaik Gaujas krastos dzīvojuši lībieši.

Koncertā “Siguldas devonā” piedalīsies arī Saulkrastu jauktais koris ANIMA. Koncerta režisors – Henrijs Arājs. Par skaņu režiju rūpēsies Andris Ūze, par gaismas scenogrāfiju – Egīls Kupčs un Gints Jarašūns, bet par video - Krists Krūskops.

Mūsdienu lībiešu projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti”  vinila albums “N°1” tapis sadarbībā ar LU Lībiešu institūta un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Projektu līdzfinansē Siguldas novada pašvaldība.

Biļetes cena – 10 eiro. Ar Siguldas novada ID karti iepriekšpārdošanā 20% atlaide, daudzbērnu ģimenēm 40% atlaide. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, tostarp tiešsaistē: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/143652

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "ZIEDI AKVARELĪ" Engurē Tukuma TIC
Engures Saieta namā. Ēteriski smalki, dzīvi un krāsaini mākslinieces Jeļenas Jesinas akvareļu darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Nurmuižas pils atdzimšana Nurmuižas pils
Nurmuižas pils ir lielākais un senākais muižas komplekss Latvijā, kura teritorijā ir 33 ēkas un septiņi dažādi valsts nozīmes pieminekļi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.09.2024 - 14.09.2024 Bauska Velo Rudens 2024 Bauskas TIC
Sajūtot rudens pirmās vēsmas, Velo Rudens ķeras pie darba un arī šogad piedāvās sportisku pasākumu Bauskā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.09.2024 - 15.09.2024 15. septembrī ainavu tūre Leigauņu purvā Madonas TIC
Piesakies un izbaudi skaistu rudens svētdienu ar savējiem noslēpumainajā Lubāna mitrājā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67224288sec.