«Zinātu, kur kritīšu paliktu spilvenu»: Jauna izstāde Siguldā

«Zinātu, kur kritīšu paliktu spilvenu»: Jauna izstāde Siguldā

Sestdien, 12. oktobrī, kultūras centrā “Siguldas devons” pulcējās amatnieki no visas Latvijas, lai piedalītos izstādes  “ZINĀTU, KUR KRITĪŠU, PALIKTU SPILVENU!” atklāšanā. Siguldas novada Kultūras un tūrisma centra veidotā izstāde šoreiz godina spilvenu – šo šķietami vienkāršo mūsu ikdienas sastāvdaļu.

Spilvens var būt gan mūsu drošais draugs un koša interjera sastāvdaļa, gan uzvedināt uz domām par dzimtas spēku. Spilvens var būt gan austs, gan tamborēts, gan no lina, kokvilnas un pat ūdens filtra diegiem, maizes maisiņiem un džinsa strēmelītēm veidots. Tas mudina aizdomāties gan par lietām, kas mūsu dzīvē rada komfortu un emocionālo labsajūtu, gan par materiālu ilgtspēju un zaļo domāšanu.

Ja ierasti izstādēs redzamos mākslas priekšmetus aiztikt nedrīkst, tad izstādē “ZINĀTU, KUR KRITĪŠU, PALIKTU SPILVENU!” tieši otrādi – daļu no izstādītajiem tekstilmākslas priekšmetiem apmeklētāji aicināti gan aptaustīt, gan uzmanīgi pasmaržot. Tādējādi šī izstāde priecē ne vien acis, bet arī citas maņas un droši varam teikt, ka šī varētu būt pirmā lietišķās mākslas izstāde Latvijā, kuras daļa ekspozīcijas ir īpaši pievilcīga tieši gados jaunākiem apmeklētājiem. Un par to varam pateikties galvenokārt Mālpils tautas lietišķās mākslas studijas “Urga” rokdarbniekiem, kas radījuši gan taustāmu latviešu tautas pasakas versiju, gan veselu rindu jocīgu radījumu – Zemskatuves draugus. Kas tie tādi un ko ar tiem iesākt, tas katram pašam jānāk un jāredz!

Krāšņo izstādi iekārtot kultūras centra “Siguldas devons” komandai talkā nākušas tekstilmākslinieces Šarlote Baškevica, Una Valtere un Ilona Valaine-Blekte, kuras radoši saspēlējušās  jau kopš studijām Latvijas Mākslas akadēmijā. Lai arī iepriekš mākslinieces ir sadarbojušās ar kultūras centru, realizējot citus projektus, izstāde “ZINĀTU, KUR KRITĪŠU, PALIKTU SPILVENU!”, ir viņu pirmā kopīgi veidotā tekstilmākslas izstāde. Kopdarbs ir padevies ļoti krāšņs un par to pateicība ir visiem vairāk nekā 160 izstādei pieteikto darbu autoriem.

Izstādes atklāšanas reizē tika godināti arī oriģinālāko darbu autori. Darbu atlases žūrija īpaši izcēla Baibas Vaivares vadīto tautas lietišķās mākslas studiju “Dzilna” (Limbaži) un “Putnukalns” (Skrīveri) dalībnieču veikumu, kas ar saviem darbiem radījušas emocionāli ietilpīgu vēstījumu, kā arī  Ingunas Sīmansones vadītās tautas lietišķās mākslas studijas “Urga” amatnieču darbu oriģinalitāti, ar kuru palīdzību radīts īpašs piedāvājums gados jaunākajai izstādes apmeklētāju auditorijai. Savukārt Siguldas novada Kultūras un tūrisma centra balvu  un paldies par redzīgo aci un vēstures liecību pārnešanu mūsdienu vidē un par smaržu maņas pieredzes paplašināšanu izstādes apmeklētājiem saņēma “Mailīšu fabrikas” dāmas.

Atzinību saņēma arī tautas lietišķās mākslas studijās “Austra” (Rīga), “Rītausma” (Rīga), “Saiva” (Ogre), “Rīdze” (Rīga) un Alīdas Lindes lietišķās studijas (Sigulda) tapušie darbi – gan par oriģināla izejmateriāla izmantošanu, gan darbu smalkumu un filigrāno izpildījumu, gan estētisko darba noformējumu, klasisko vērtību iedzīvināšanu un darbos izmantoto tehniku daudzveidību.  

Izstāde īstenota Siguldas novada Kultūras un tūrisma centra projekta “Latvju raksti. Citādība” ietvaros. Tā mērķis ir nodrošināt tālākizglītības iespējas tautas lietišķās mākslas studiju dalībniekiem un individuāli strādājošiem amatniekiem. Tas tiek īstenots ar bezmaksas tiešsaistes un klātienes semināru palīdzību, kuru lektori — Latvijas Mākslas akadēmijas mācībspēki, tekstilmākslinieki un dizaina speciālisti — aicina amatniekus visā Latvijā savā radošajā procesā apvienot tradicionālos amatus ar laikmetīgām pieejām, lielu uzmanību veltot mūsdienās aktuālajai materiālu ilgtspējai. Projekts tiek īstenots no 2021. gada. Tas guvis finansiālo atbalstu arī VKKF projektu konkursu un Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto kultūras programmu ietvaros un to būtu bijis grūti realizēt bez Latvijas Nacionālā Kultūras centra speciālistes Lindas Rubenas draudzīgā atbalsta.

Izstāde “ZINĀTU, KUR KRITĪŠU, PALIKTU SPILVENU!”  kultūras centrā “Siguldas devons” ikvienam interesentam bez maksas būs apskatāma no 12. oktobrim līdz 24. novembrim.

Sakot lielu paldies visām audējām, tamborētājām un citu amatu pratējām par izstādei iesūtītajiem darbiem un paldies visiem, kas atbalstījuši izstādes tapšanu, izstādes veidotāji cer, ka spilveni sagādās daudz pozitīvu emociju gan lieliem, gan maziem izstādes apmeklētājiem!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pasaku muzejā–rokoperas "Lāčplēsis" tērpi Tukuma TIC
Jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska). | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.10.2024 - 19.10.2024 Maizes cepšana Ribbes dzirnavās! Bauskas TIC
19.oktobrī no plkst. 15:00 līdz plkst. 19:00 Grauda Spēks Maizes cepšanas meistarklase Ribbes dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.10.2024 - 18.10.2024 Kapteiņa Granta bērni Bauskā Bauskas TIC
Bauskas Kultūras centrā dodies piedzīvojumiem bagātā, bezgalīgā ceļojumā apkārt visai pasaulei! | Skatīt vairāk
Leģendu nakts 2024 Alūksnē Alūksnes TIC
Alūksnes Jaunā pils Leģendu nakts 2024 ietvaros aicina apmeklētājus 26. oktobrī no plkst. 16.00 – 20.00 uz pasākumu “Pagātnes stāsti mākslas | Skatīt vairāk
no 4 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.14808989sec.