Kas ir Latvijas dabas garša un gastronomijas tūrisms?

Valmierā 21.oktobrī norisināsies starptautiska tūrisma konference, kurā viena no tēmām būs gastronomijas tūrisms. Par to, kāda ir Latvijas dabas garša, stāsta viens no Latvijā vadošajiem šefpavāriem un konferences lektors Ēriks Dreibants.

“Latvijas dabas garšas meklējumi un mūsdienu virtuves manifests jau kādu laiku ir mana un arī citu manu kolēģu tēma, to pat var nosaukt par kustību. Turpinām ar nākamo “vilni” – Latvijas savvaļas garšas meklēšana un pētīšana. Uzskatu, ka mūsu uzdevums ir atstāt planētu tīrāku un zaļāku, salīdzinot ar situāciju, kāda tā ir mūsu piedzimšanas brīdī, vai vismaz nesabojāt to vēl vairāk. Ir cilvēku darbības, kas degradē dabu. To varam novērst, saskatot resursus, kuru izmantošana nenodara kaitējumu videi. Tas ir arī viens no svarīgākajiem nosacījumiem – dabā varam iet un garšas meklēt līdz mirklim, kamēr nenodarām tai pāri,” stāsta Ē.Dreibants. 

Gastronomijas tūrisms ir ne tikai ēdienu un dzērienu baudīšana, bet arī daudzas citas aktivitātes tūrisma industrijā, uzsver šefpavārs. Tās ir sajūtas, emocijas, kuras radām, kultūras mantojums, kuru izzinām, pieredze, kuru gūstam konkrētajā valstī. Jāpiebilst, ka nozīmīga Latvijai ir arī iespēja 2017.gadā nest Eiropas gastronomijas reģiona titulu. Rīgas - Gaujas reģions, kurā ir Valmiera, Cēsis, Sigulda, Rīga, Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasteris, ar gastronomiju, kultūras mantojumu, viesmīlības tēmu, dažādiem pasākumiem un aktivitātēm stiprinās Gaujas Nacionālo parku kā starptautiski zināmu un pievilcīgu tūrisma galamērķi, vienlaikus piesaistot uzmanību Latvijas dabas garšai kopumā.

Īstenojot gastronomijas aktivitātes, vērība tiks pievērsta izglītībai, pilsētu un lauku mijiedarbībai, veselīgas pārtikas un uztura jautājumiem, ēdienu tradīcijām, restorānu un viesmīlības nozīmei un kultūrai, uzņēmējdarbībai un inovāciju nozīmei gastronomijā. “Tā mēs varam vairāk parādīt mūsu Latviju. Ja man prasa, kur aug lācenes, mums jādodas uz purvu. Ja jautā, kur mīt foreles, apskatīsim mūsu upītes. Pa ceļam redzēsim skaisto Latvijas dabu, klintis, iežus, dzīvniekus, savvaļas veltes. Tā nav tikai garšu meklēšana, bet aizraujošs ceļojums.”

Turklāt garšu “medības” ir interesantas ne tikai ārzemju viesiem, bet arī Latvijā dzīvojošajiem - daudz dabas resursu neizmantojam, jo neesam tos iepazinuši. Arī Ē.Dreibants, jau pieredzējis Latvijas garšas meklētājs, atzīst, ka vienmēr atklāj ko jaunu. Piemēram, vēl nesen interesants augs Ainažu pusē garšojis kā sinepju sēkliņas. “Iet dabā ir pārsteigums. Katru reizi vari atklāt ko jaunu. Bet nevajag steigties un baidīties no ērcēm. Izbaudot procesu, daba jums visu atklās un parādīs. Tik daudz veselīgā ir atrodams mūsu pļavās un mežos, piemēram, pienenes. Nevajag uzlikt ierobežojumus – nebaidīsimies kopā ar bērniem mesties četrrāpus un ar prieku ēst zaķskābenes vai arī nogaršot jauno priedīšu veselīgos dzinumus. Varam atklāt sev līdz šim nezināmus vai nenovērtētus produktus. Ir tikai jāskatās dabā, brīdi jāpadomā un jābauda.”

Starptautiskā tūrisma konference “Pieredze, inovācijas un izaicinājumi tūrismā: globālo tendenču vietējie risinājumi” Valmierā, Vidzemes Augstskolā un koncertzālē “Valmiera” notiks 2016.gada 21. oktobrī. Konferencē tiks aplūkotas tēmas, kas ir nozīmīgas Latvijas tūrisma un viesmīlības nozares nākotnes konkurētspējas veicināšanā, aktualizējot turpmākās desmitgades stratēģijas. 

Plašāks ieskats konferences tēmās: www.valmiera.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.12.2025 - 21.12.2025 Ziemas saulgrieži Pastariņa muzejā Tukuma TIC
Pastariņa muzejā aicina lielus un mazus piedzīvot gada īsākās dienas burvību latviskās tradīcijās. | Skatīt vairāk
Latvija
Jaungada sagaidīšanas ballīte Mārupē Hercogs Mārupe
Vakara vadītājs un DJ Reinis Ruska, dzīva mūzika Toms Auza, izklaides bērniem, bagātīgas vakariņas un vēl...! | Skatīt vairāk
no 125 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.12.2025 - 26.12.2025 BDN: Vairāk nekā 300 autentisku priekšmetu Rēzeknes pilsētas TIC
Izstāde “Ražots Latvijā” atklāj Latvijas rūpniecības un amatniecības sasniegumus Brīvvalsts laikā. | Skatīt vairāk
Ziemā bez steigas iepazīsti Bauskas novadu Bauskas TIC
Ziemā bez steigas iepazīsti mākslu, arhitektūru un vēsturi! Ja vēlies izbaudīt kultūras bagātības mierīgā un nesteidzīgā gaisotnē, Bauskas | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Ridzene Hotel semināru telpas
,


Liepupes muiža
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,


Limbažu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39580202sec.