Foto: Francijas vēstniecība Latvijā
Autors: Jevgenijs Borisovs
Avots: Francijas vēstniecība Latvijā
Akcijā Francijas garša / Good France, kura šogad notiks jau ceturto gadu pēc kārtas, 2018. gada 21.martā piedalīsies vairāk nekā 3000 restorānu piecos pasaules kontinentos, svinot franču virtuves izcilību.
Akcija Francijas garša / Good France, ko 2015. gadā iedibinājusi Francijas Eiropas un Ārlietu ministrija sadarbībā ar slaveno šefpavāru Alēnu Dikasu, ir kļuvusi par gadskārtēju vispasaules pasākumu, kas slavina franču virtuves vitalitāti un pulcē vienkopus šefpavārus un restorānus visā pasaulē, lai dalītos pamatvērtībās, ko tā iemieso: prieks dalīties ar maltīti, cieņa pret ēdienu un mūsu planētu, kā arī rūpes par veselību. Alēns Dikass bija vēlējies, lai šogad īpaši tiktu pieminēts nesen aizsaulē aizgājušais franču pavārmākslas metrs Pols Bokīzs.
Reklāma
Francijas garša Latvijā
Šīgada akcijā Latvijā īpaša vērība tiks pievērsta Dienvidrietumu Francijas virtuvei. Minētais reģions, kas vispirms jāizceļ kā visā pasaulē atzīta zīmola – Bordo vīna - dzimšanas vietu, ir izslavēts arī ar savu bagāto kulināro mantojumu un enoloģijas tradīcijām.
2018. gads būs nozīmīgs Latvijas un Jaunās Akvitānijas reģiona sadarbībai, jo tiks atzīmēta 25. gadskārta kopš Rīgas un Bordo sadraudzības pirmssākumiem, aviokompānija Air Baltic atklās tiešo reisu, kas savienos abas pilsētas. Tādejādi akcija Francijas garša būs lieliska iespēja latviešu interesentiem iepazīt Dienvidrietumu
Francijas virtuves savdabību šeit pat Latvijā.
Jaunās Akvitānijas reģionu šogad pārstāvēs divi goda viesi. Stefans Favals (Stéphane Faval), franču šefpavārs no Monflankēnas pilsētas (Jaunā Akvitānija), ir strādājis kopā ar daudziem izciliem pavāriem, līdz apmeties Šveicē viņš atver pats savu restorānu le Cavalier. Restorāns jau ieguvis gastronomijas ceļveža Gault et Millau novērtējumu : 14 no iespējamiem 20 punktiem. Pēc sešiem panākumu pilniem darba gadiem, S. Favals pievienojas prestižās Ženēvas viesmīlības skolas (Ecole Hôtelière de Genève) pasniedzēju komandai, lai nodotu skolas audzēkņiem savu aizrautību un labi paveikta darba prasmi.
Bordo vīnu interprofesionālā komitejas (Le Comité interprofessionnel des vins de Bordeaux (CIVB)) un Bordo vīnu skolas (L’École du Vin de Bordeaux) darbības mērķis ir dalīties savos Bordo vīnu degustācijas noslēpumos un mīlestībā uz vīnu, kā arī iepazīstināt visu pasauli ar Bordo vīna ražotājiem. CIVB sertificēta vīnzine Izabella Negrijē (Isabelle Negrier) viesosies Rīgā, lai Latvijas vīnzinību profesionāļiem novadītu Bordo vīnu degustācijas.
Akcijā Francijas garša / Good France iesaistījušies 14 Latvijas restorāni – akcijas sadarbības partneri, kas saviem klientiem piedāvās piedzīvot franču dzīves stila art de vivre à la française pieredzi, piedāvājot nobaudīt franču virtuves tradīciju inspirētu ēdienkarti, sagādājot viņiem neaizmirstamu ceļojumu garšu pasaulē!
FRANCIJAS REZIDENCĒ
Īpašās Francijas garšas vakariņas
21. martā V. E. Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona ielūdz savus viesus - Latvijas personības uz īpašām vakariņām Francijas rezidencē, cildinot franču virtuves izcilību un dzīvesmākslu. Ēdienkarti būs sagatavojis franču pavārs Stefans Favals, bet vīnu izvēlēsies vīnzine Izabella Negrijē. Šīm vakariņām izvēlēto ēdienu receptes būs publicētas Francijas vēstniecības mājas lapā.
FRANCIJAS INSTITŪTĀ UN LATVIJAS RESTORĀNOS
Marts – aprīlis
Kursi: Gardēžu sezona
Francijas institūts piedāvā divus gastronomijai veltītus franču valodas kursus :
Franču valoda gardēžiem : Bordo un Akvitānija, kas ļaus vienlaicīgi iepazīt Bordo, Jaunās Akvitānijas un
Dienvidrietumu Francijas reģiona kultūru un gastronomiju. Otrs kurss Pie galda! veltīts franču gastronomijas tradīcijām.
www.institut-francais.lv
7. – 30. marts
Konkurss „Gatavosim paši!”
Aicinām pavārmākslas amatierus piedalīties tiešsaistes recepšu konkursā un pagatavot kādu ēdienu (priekšēdienu, pamatēdienu vai desertu) pēc klasiskas franču receptes jaunā skatījumā. Pagatavoto ēdienu attēli tiks publicēti Francijas institūta facebook kontā. Uzvarētājiem - gardēžu cienīgas balvas!
www.institut-francais.lv
13. – 26. marts
Izstāde „Vins de Bordeaux ”
T/c Spice
Aplūkojiet Bordo vīna dārziem veltītu fotogrāfiju izstādi, lai uzzinātu fotogrāfiju par Bordo reģiona neticamo daudzveidību. Tas ir reģionsm kurs tiek audzētas visā pasaulē plaši pazīstamas tādas vīnogulāju šķirnes kā Merlot, Cabernet Franc un Cabernet Sauvignon.
Izstādi piedāvā Bordo vīnu interprofesionālā komiteja sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā, Rīgas pašvaldību un t/c Spice.
Izstādes atklāšana 13.martā plkst.17.00. Jūs sagaida daudzi gastronomiski pārsteigumi!
22. marts
Bordo vīnu degustācija
Hôtel Pullman
Vinzīne Izabella Negrijē (akcijas partnera Bordo vīnu interprofesionālā komitejas sertificēta eksperte) novadīs divas Bordo vīnu degustācijas, kas latviešu vīnziņiem un citiem jomas profesionāļiem (vīna pagrabu veidotāji, importētāji) ļaus tuvāk iepazīt Bordo vīnu smalkākās garšas nianses.
Franču ēdienkartes 14 latviešu restorānos – akcijas partneros
Lai izgaršotu franču virtuves nianses, apmeklējiet restorānus – akcijas partnerus, kuri marta mēnesī piedāvās īpašas ēdienkartes, ceļot godā Francijas gastronomijas izcilību!
Daži no Latvijas labākajiem restorāniem, kuri ņems dalību pasākumā:
- Bergs
- Cup&Cino
- Liepupes muiža
- Dikļu pils restorāns
- Entresol
- Gūtenbergs
- Vīna Studija
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.