Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums, un Santa Maria BBQ skolā apkopoti daudzi knifi, lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti, iesaka jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs.
Ja pat gatavošana uz grila daudziem ir ikdiena, der atcerēties dažus grilēšanas pamatnosacījumus. Ogļu pietiekama sakarsēšana aizņem vismaz 20 minūtes. Grilu vajadzētu iekurināt vispirms un laiku līdz ogļu pietiekamai uzkaršanai veltīt grilējamo produktu sagatavošanai, piemēram, pievienojot sagatavotās garšvielas. Tiešajā grilēšanā gaļu vai dārzeņus novieto tieši virs oglēm. Netiešajā grilēšanā produktus novieto blakus oglēm, un tad grils vairāk darbojas kā krāsns ar vāku.
Reklāma
Grilējot jābūt pacietīgam – paies vismaz 20 minūtes, līdz iekurinātās ogles būs pietiekami karstas grilēšanai. Savukārt, lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Labāk izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogriezt tikai pēc grilēšanas. Sāli vajadzētu kaisīt, kad gaļa jau ir gatava, jo tā mēdz sausināt gaļu. Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.
Tas, cik labi izceptai jābūt gaļai, atkarīgs no katra personiskās gaumes, bet Santa Maria BBQ skolas grilēšanas ceļvedī par dažādu gaļas un zivju veidu gatavošanas ilgumu un ieteicamo iekšējo temperatūru ieteikts sekojošs grilēšanas ilgums un laiks;
30–50 minūtes, 52–55°C vidēji izcepta
- Jostasvietas gabala steiks, antrekots
2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts
30 minūtes, 65–70°C
2 minūtes no katras puses, 60–65°C
2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C
- Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde
3–4 minūtes no katras puses, 80°C
10–12 minūtes, 72°C, dzidra sula
15-20 minūtes, 82°C, dzidra sula
aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula
3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C
- Vesels lasis ar ādu apakšpusē
12 minūtes, 48–52°C
4–6 minūtes no katras puses, 48–52°C
- Iepriekš novārītas vēžu pusītes
2–3 minūtes no katras puses
Īpaša recepte:
«Cālis uz alus skārdenes»
4 porcijas
Laiks: 120 minūtes
Cālis uz alus skārdenes ir uz grila pagatavota vesela vista, kas uzsēdināta uz atvērtas alus skārdenes. Vista ir gan sulīga, gan garšīga. Pasniedziet ar svaigiem salātiem un BBQ mērci!
1 pac. Santa Maria BBQ Rub Beer Can Chicken
1 gab. svaiga vesela vista
1 bundža 33 cl alus
1. Ierīvējiet vistu ar garšvielu maisījumu. Marinējiet aptuveni 30 minūtes.
2. Uzmauciet vistu uz 0,33 l alus skārdenes un novietojiet grila vidū, līdzās oglēm (netiešais karstums). Aizveriet grila vāku.
3. Gatavojiet vistu aptuveni 1,5 stundas līdz šķiņķa iekšējā temperatūra ir 82 °C.
Paulig grupas Paulig Foods divīzija ar 850 darbiniekiem 13 dažādās valstīs un produkcijas pārdošanu 34 valstīs, ir starptautisks, vērā ņemams tirgus spēlētājs. Paulig Foods divīzijas zīmoli Santa Maria, Risenta un Gold & Green piedāvā dažādus pasaulē pazīstamus etnisko ēdienu konceptus, garšvielas un dabīgus, veselīgus pārtikas produktus. Paulig Foods divīzijas neto pārdošanas apjoms ir 350 miljoni EUR gadā (2017).
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.