Autors: Diāna Mamedova
Avots: KRASSKY interjera salons
Rīgā, Smilšu ielā 3, atklāts izsmalcināts jūras velšu restorāns BARENTS. Pirmo reizi vienuviet ir pieejama plašākā svaigo zivju un jūras velšu izvēle no aukstajiem ūdeņiem – sākot ar dzīviem langustiem, jūrasežiem, omāriem, austerēm un beidzot ar liela izmēra zivīm: tunci, paltusu, jūrasvelnu un citām.
BARENTS ēdienkarti, iedvesmojoties no ziemeļu skarbās dabas un tīrajiem ūdeņiem, izveidojis viens no talantīgākajiem šefpavāriem Latvijā Ivans Šmigarevs. Ēdienkarti papildina īpaši pieskaņoti dzērieni, ko izraudzījies Latvijas vīnziņu čempions un viens no labākajiem vīnziņiem pasaulē Kaspars Reitups.
Reklāma
BARENTS sadarbojas ar zvejniekiem Fēru salās, kuri restorāna piedāvājumu bagātina ar dzīviem jūras ežiem un langustiem. "Varam lepoties arī ar augstākās kvalitātes lielajām auksto ūdeņu zivīm Rīgā. Lielo savvaļas zivju gaļas struktūra ir daudz stingrāka un garša – izteiktāka," stāsta šefpavārs Ivans Šmigarevs. Paltusi, mencas, jūras velni, tunči un citas tikko nozvejotas lielās okeāna zivis no ziemeļu reģioniem tiek piegādātas vairākas reizes nedēļā, nodrošinot produktu svaigumu. Savukārt no Tālajiem Austrumiem, Japāņu jūras, tiek piegādātas pasaulē saldākās jūras ķemmītes un karaliskie krabji. Restorānā būs iespēja baudīt arī vietējos nēģus, zušus un citas zivis.
BARENTS īpašais firmas ēdiens ir rūpīgi atlasīta jūras velšu plate ar svaigiem jūras ežiem un langustiem, Kumomotoun Ostra Regal Gold austerēm, Kanādas omāru, karaliskā krabja falanga, dzeltenspurutunča un kobijafilejas sašimi, Japāņu jūras ķemmītēm un cukura brūnaļģes.
BARENTS austeru izlasē iekļautas leģendārās rokām lasītas savvaļas Kumamoto (Eseksa), kā arī Golden Dust jeb Ostra Regal Gold (Īrija) austeres. Tā ir īpaša izlase, kurā no visām izaudzētajām Ostra Regal austerēm klasificējas mazāk nekā pieci procenti. Lai gaļīgās austeres varētu atšķirt no pārējām, tās pārkaisa ar 22 karātu zelta putekļiem. Jūras velšu gardēžus iepriecinās arī īpaši izraudzīta sarkanā un melnā kaviāra izlase. Tajā atrodamas tādas delikateses kā belugas, Sibīrijas stores unkižučaikri.
Auksto ūdeņu jūras veltes vislabāk sader ar vēsā klimata vīniem. Restorāna vīna kartes izceļ BARENTS izpratnē pasaules labākās baltvīna darīšanas valstis un reģionus – Vāciju, Austriju un Burgundiju un Šampaņu Francijā.
"Es atlasu vīnus, kuri ir patiesi savā būtībā. Tie visprecīzāk izceļ sava reģiona augsni, klimatu un kultūru. Aptuveni 90–95 procentus vīnu importējam paši. Visi ražotāji ir mazi ģimenes uzņēmumi, kurus mēs esam apmeklējuši vai plānojam to darīt. Izveidojot personīgu kontaktu ar vīndariem, varam precīzāk nodot viņu vēstījumu katram restorāna viesim," stāsta vīnzinis Kaspars Reitups.
BARENTS vīni katrs ir sava reģiona izcilnieks, daudzi nāk no kulta ražotājiem, pēc kuriem vīnziņi un restorāni stāv rindā gadiem.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.