Foto: AS Dobeles dzirnavnieks
Autors: Elīna Ķibere
Avots: AS Dobeles dzirnavnieks
Arvien aktuālāka kļūst brīvā laika pavadīšana svaigā gaisā – dārza ballītes un pikniki brīvā dabā ir viens no veidiem, kā pavadīt brīvdienas kopā ar draugiem un ģimeni. Savukārt, došanās laivu braucienā, vai pārgājienā, kura laika pagatavot maltīti uz uguns noteikti būs neaizmirstams piedzīvojums. Viena no būtiskākajām šādu aktivitāšu sastāvdaļām ir garda maltīte, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju, piedāvā trīs receptes, kuras ērti pagatavot dabā, nezaudējot iespēju variēt ar garšām.
Aukstie griķu salāti burciņā ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērcīti piknikam
Reklāma
Sastāvdaļas (2 porcijām):
• 100g “Dobeles dzirnavnieka” griķu
• 1 ēdamkarote majonēzes
• 80 g grieķu jogurta
• 1 ķiploka daiviņa
• neliela buntīte diļļu
• 40 g rukolas vai citu salātlapu
• 120 g kūpināta laša vai citas zivs
• 200 g vārītu biešu
• sāls un pipari
Gatavošana:
1) Katliņā uzvāra 400ml ūdens ar šķipsnu sāls, pieber griķus un vāra 15 minūtes. Ļauj atdzist.
2) Gatavo mērcīti - jogurtu sajauc ar majonēzi, pievieno ķiploka daiviņu, kas izspiesta caur spiedi, sakapātas dilles, kā arī sāli un piparus pēc garšas.
3) Bietes sagriež kubiņos, lasi sadala mazākos gabaliņos.
4) Kārto salātus – 2 vidēji lielās burciņās liek sastāvdaļas šādā secībā: mērce, salātlapas, griķi, lasis un bietes.
5) Aizskrūvētās burciņas uzglabā ledusskapī. Pirms pasniegšanas burciņu sakrata/apmaisa, lai mērcīte noklātu visus salātus.
Desiņu zupa ar tomātiem un rīsiem gatavošanai uz uguns
Sastāvdaļas (6-8 porcijām):
• 350 g kupātu vai desiņu
• 800 g (2 bundžas) tomātu gabaliņu savā sulā
• 125 g “Dobeles dzirnavnieka” rīsu ar tvaiku apstrādi
• 1 sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote eļļas
• 2 ēdamkarotes tomātu mērces
• 1 buljona kubiņš
• pipari
• dilles/maize/krējums pasniegšanai
Gatavošana:
1) Sīpolu sagriež nelielos kubiņos, ķiploku smalki sakapā.
2) Katlā sakarsē eļļu un apcep sīpolu, kā arī ķiploku līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno kupātu gaļu, kas izņemta no apvalka vai arī sagrieztas desiņas. Viegli apcep.
3) Pievieno ~1L ūdens, tomātu gabaliņus, buljona kubiņu, tomātu mērci un piparus. Visu vāra uz lēnas uguns ~15minūtes ik pa brīdim apmaisot.
4) Zupai pievieno rīsus un turpina vārīt līdz tie mīksti ~15 minūtes.
5) Pasniedz karstu ar dillēm, krējumu un maizīti, ja vēlas.
Sulīgie vistas un ananasa iesmiņi ar kokosriekstu piena rīsiem
Sastāvdaļas (2 porcijām):
• 40 ml sojas mērces
• 2 tējkarotes sezama sēklu eļļas
• 1 cm ingvera saknes
• 300 g vistas filejas
• 200 g ananasa
• 125 g “Dobeles dzirnavnieka gargraudu ekstra” rīsu
• 200 ml kokosriekstu piena
• 1 ēdamkarote sviesta
• sāls
Gatavošana:
1) Vistas fileju sagriež kubiņos.
2) Bļodā sajauc sojas mērci, sezama eļļu un smalki sarīvētu ingvera sakni. Pārlej vistas filejas gabaliņiem un sajauc. Ļauj iemarinēties vismaz 1h.
3) Gatavo rīsus – katliņā izkausē sviestu. Pieber rīsus un apcep 1 minūti. Pievieno kokosriekstu pienu, verdošu ūdeni un sāli. Vāra 15 min līdz gatavi.
4) Tikmēr sagriež ananasu kubiņos, kas izmērā līdzīgi vistas gabaliņiem.
5) Gatavo iesmiņus – pamīšus uzdur vistu un ananasu.
6) Uz grila iesmiņus cep no visām pusēm līdz zeltaini brūni un vista gatava. Pasniedz ar kokosriekstu rīsiem.
Lai piedzīvojumiem bagāta vasara un gardas maltītes dabā!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.