Autors: Jānis Pēteris Bērziņš
Avots: BalticTravelnews.com/Kurier.at
Gavēņa laikā daudzi kristieši aizvieto gaļas ēdienus ar zivīm, taču rūpnieciskās nozvejas dēļ dabas aizsardzības organizācijas ceļ trauksmi par pasaules zivju resursu izsīkumu. Pasaules Dabas Fonds ir apskatījis 60 dažādas zivis pēc luksofora sistēmas, kur tiek vērtēta ne tikai nozvejas vieta, veids, bet arī transportēšanas apjoms, kas ietekmē pasaules ekoloģisko situāciju.
Pasaules Dabas Fonds aicina uzturā vairāk lietot vietējās izcelsmes zivis un mazāk izmantot importētos produktus. Vietējās zivis ir daudz svaigākas, kvalitatīvākas un ekoloģiskākas. Aicinājums vispirms tiek adresēts visiem cilvēkiem, kuriem rūp dabas aizsardzība. Pasaules Dabas Fonds ir sagatavojis ''cilvēka pēdas'' kalkulatoru - www.wwf-finprint.org/en# , kas aprēķina CO2 izmešus zivju sugai, zivju ķeršanas veidam un transportēšanai.
Vairāki pārtikas tirdzniecības centri Eiropā un citur pasaulē aizvien vairāk pievērš uzmanību produktu ekoloģiskajam faktoram, tāpēc izvēlas luksofora principu, lai pircējam signalizētu zivs ekoloģisko faktoru. Pircēju rīcībā ir vairāki ekoloģisko zivju zīmoli - www.asc-aqua.org vai www.msc.org
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.