Autors: Toms Kursītis
Avots: Aldaris.lv
Carlsberg grupa uzsākusi līdz šim vērienīgāko pilotprojektu, kura ietvaros alus patērētājiem tiek piedāvāts jaunās šķiedras pudelēs – pirmo reizi pie patērētājiem nonāk bioloģiski ražotas un pilnībā pārstrādājamas alus pudeles. Turpinot koncentrēties uz tehnoloģiju attīstību un ilgtspējīgu praksi, arī pudelēs pildītais alus ir brūvēts no organiskiem miežiem.
Pilotprojekts šobrīd tiek īstenots astoņos tirgos: Dānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Apvienotajā Karalistē, Polijā, Vācijā un Francijā, kopumā izgatavojot 8000 šķiedras pudeles. Pudeles nonāks pie patērētājiem, klientiem un citām ieinteresētajām personām dažādos festivālos un pasākumos, kā arī ar mērķtiecīgu paraugu izdali. Šāda mēroga testēšana sniegs Carlsberg iespēju apkopot atsauksmes par lietotāju pieredzi ar produktu, kas, savukārt, palīdzēs veidot jau nākamās paaudzes pudeles dizainu.
Reklāma
Nozīmīgs pavērsiens šķiedras pudeļu tehnoloģijā ir tās augu bāzes PEF polimēru oderējums, ko izstrādājis Carlsberg partneris, vadošais atjaunojamās ķīmijas eksperts Avantium. PEF ir pilnībā izgatavots no dabīgām izejvielām un ir savietojams ar plastmasas pārstrādes sistēmām, savukārt, nonākot dabā, tas sadalās.
PEF ir ne tikai ilgtspējīgs, tas darbojas arī barjera starp alu un šķiedras ārējo apvalku, aizsargājot alus garšu un putošanos labāk nekā parastā PET plastmasa, kuras pamatā ir fosilais kurināmais. Pudeles ārējais apvalku ražo iepakošanas uzņēmums Paboco un tas sastāv no ilgtspējīgi iegūtas koksnes šķiedras. Apvalks ir bioloģisks un tam piemīt izolācijas īpašības, kas palīdz saglabāt alu vēsāku ilgāk nekā skārdenes vai stikla pudeles.
Carlsberg grupas attīstības viceprezidents Stīvens Munks norāda: “Esam priecīgi nodot mūsu patērētājiem jauno šķiedras pudeli, sniedzot viņiem jaunu pieredzi. Šis izmēģinājums kalpos lielākam mērķim, ļaujot pārbaudīt šī produkta ražošanu, veiktspēju un pārstrādi plašā mērogā. Viens no mūsu lielākajiem izaicinājumiem bija PEF kā funkcionālas barjeras identificēšana un ražošana, tāpēc iegūt labus testa rezultātus, sadarboties ar piegādātājiem un redzēt, kā pudeles tiek pildītas, ir liels sasniegums!”
Pudele ir 100% bioloģiska, izņemot vāciņu, kas šobrīd ir nepieciešams, lai nodrošinātu produkta kvalitāti. Pudele un vāciņš ir pilnībā pārstrādājami. Šobrīd Paboco, Carlsberg un partneri turpina darbu, lai nākotnē nodrošinātu arī no šķiedru bāzes izgatavotus pudeļu korķus. Alus ražotājs turpinās sadarbību ar Avantium un Paboco, lai, izmantojot patērētāju atsauksmes par šobrīd pieejamo otrās paaudzes iepakojumu, radītu arī uzlabotu trešās paaudzes risinājumu.
Sasniegumi neaprobežojas tikai ar pudeli, jo Carlsberg saviem 2022. gada patēriņa izmēģinājumiem pudelēs pildījis ilgtspējīgāku brūvējumu. Sadarbībā ar miežu iesala piegādātāju Soufflet, uzņēmums radījis alu no miežiem, kas kultivēti, izmantojot pilnībā bioloģisku un atjaunojošu lauksaimniecības praksi.
Produkta dzīves cikla novērtējums liecina, ka šķiedras pudeles ir labāks risinājums nekā vienreiz lietojamās stikla pudeles, kas veicina uzņēmuma ambīcijas attiecībā uz nākamās paaudzes pudeles dizainu. Šī brīža prognozes, liecina, ka šķiedras pudeles varētu sasniegt līdz pat 80% mazāk emisiju, nekā pašreizējās vienreizējās lietošanas stikla pudeles. Uz katru izveidoto vienreiz lietojamo stikla pudeli var izveidot piecas šķiedras pudeles, izmantojot to pašu oglekļa pēdas nospiedumu. Uzņēmuma mērķis ir panākt, lai šķiedras pudeles sasniegtu tikpat zemu oglekļa emisijas līmeni kā atkārtoti uzpildāmā stikla pudele.
Carlsberg grupas ilgtspējības direktors Saimons Boass Hofmeijers (Simon Boas Hoffmeyer) piebilst: “Progress, kas panākts ar jauno šķiedras pudeli, liecina par uzņēmuma novatorisko garu, koncentrējoties uz labāku produktu ražošanu. Esam smagi strādājuši pie šī projekta kopš 2015. gada un cenšamies turpināt būt nozares standartu noteicēji, samazinot iepakojumu ietekmi uz vidi.”
Pilotprojekts notiek pirms kompānijas vides, sociālās un pārvaldības programmas “Together Towards Zero and Beyond” uzsākšanas, kas balstīsies uz esošajiem ilgtspējības rādītājiem jaunu ambīciju uzņemšanos ilgtspējīgas lauksaimniecības un ilgtspējīga iepakojuma jomā, rezultātā ļaujot Carlsberg pilnībā samazināt oglekļa emisijas.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.