Receptes: alus kā papildinājums arī desertiem

Lai gan varētu šķist, ka alus ir dzēriens, kas lieliski papildina tikai sātīgus gaļas ēdienus vai maltīti, kas gatavota uz grila, patiesībā to var baudīt arī kopā ar desertiem. Izvēloties, piemēram, rudzu maizes eilu, kas ir viegls, saldens rudzu iesala alus ar garšā un smaržā jūtamu rudzu maizes klātbūtni, to var baudīt ar dažādiem saldajiem ēdieniem. Sadarbībā ar pavāri Lindu Brensoni ir tapušas vairākas desertu receptes, kuras ikviens var pagatavot arī mājas apstākļos. Iepazīstina “Mežpils alus” vēstnieks Edgars Magons.

Apelsīnu krēms ar žāvētu augļu mērci un ceptiem āboliem (4 porcijām)

AUGĻU MĒRCEI

100 g ābolu

30 g rozīņu

20 g Demeraras cukura

30 g žāvētu vīģu

20 g kaltētu ķiršu

10 g kaltētu dzērveņu

20 g ingvera sukāžu

100 g Amareto liķiera

150 g citronu

1 g malta muskatrieksta

1 g maltu krustnagliņu

30 g sviesta

melnie pipari pēc garšas

150 g cidoniju–ābolu limonādes

¼ tējkarotes kukurūzas cietes

1 tējkarote ūdens

APELSĪNU KRĒMAM

200 g maskarpones siera

100 g saldā krējuma

1 apelsīns

30 g Demeraras cukura

½ tējkarotes vaniļas pastas vai 1 vaniļas pāksts

CEPTAJIEM ĀBOLIEM

800 g ābolu

20 g sviesta

40 g Demeraras cukura

¼ tējkarotes kanēļa

    1. Visus žāvētos augļus sagriež mazākos gabalos. Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež tādos pašos gabalos kā žāvētos augļus. Pievieno cukuru, garšvielas, liķieri, citrona mizu un sulu. Atstāj istabas temperatūrā uz 24 stundām.

    2. Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež 4 daļās. Liek uz cepamās pannas, apber ar cukuru un kanēli, pievieno sviestu. Liek līdz 170 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm.

    3. Maskarpones sieru uzputo kopā ar saldo krējumu, mizu no ⅔ apelsīna, cukuru un vaniļu. Pievieno apelsīnu sulu pēc garšas.

    4. Augļu mērci liek katliņā, pievieno ābolu–cidoniju limonādi un sviestu. Ļauj vārīties uz mazas uguns 5 minūtes.

    5. Kukurūzas cieti sajauc kopā ar ūdeni un pievieno mērcei. Pavāra vēl 2 minūtes.

    6. Uz šķīvja kārto ceptos ābolus, pēc tam silto mērci. Pa virsu liek apelsīnu krēmu un visam pārrīvē apelsīna mizu.

Dateļu pudiņš ar sezamu (6 porcijām)

PUDIŅAM

4 g melnās tējas

175 g dateļu

60 g sviesta + 1 ēdamkarote cepamo trauciņu iesmērēšanai

1 tējkarote sodas

¼ tējkarotes jūras sāls

70 g Demeraras cukura

70 g tumšā muskovado cukura

2 olas

95 g kviešu miltu

½ tējkarotes vaniļas pastas vai ½ vaniļas pāksts

1 tējkarote iesala

KARAMELEI

50 g auksta sviesta, sagriezta mazākos gabalos

120 g saldā krējuma

60 g cukura

jūras sāls

¼ tējkarotes vaniļas pastas vai ½ vaniļas pāksts

GRAUZDĒTAJĀM SEZAMA SĒKLU DRUPAČĀM

100 g sezama sēklu

65 g cukura

15 g ūdens

60 g pekanriekstu dekorēšanai

1.    Uzvāra stipru melno tēju. Datelēm izņem kauliņus un sagriež mazākos gabalos. Aplej ar melno tēju un atstāj uz 10 minūtēm.

2.    Bļodā liek sviestu un abus cukurus. Uzputo. Pa vienai pievieno olas un vēlreiz uzputo, līdz izveidojas viendabīga masa.

3.    Pievieno vaniļu un iesalu, izmaisa. Trīs daļās pievieno miltus, izmaisa.

4.    Dateles ar tēju pārliek katliņā. Uz vidējas uguns vāra 2 minūtes, pievieno sodu un nepārtraukti maisa, līdz putas nedaudz nogājušas. Dateļu masu pievieno mīklai.

5.    Ar sviestu iesmērētā metāla mafinu formā lej mīklu tā, lai ¼ daļa formiņu būtu vēl brīva. Cep uz 180 ºC sakarsētā krāsnī 30–35 minūtes.

6.    Katliņā liek cukuru un ūdeni karamelei. Vāra, līdz cukurs kļuvis dzintara krāsā. Nepārtraukti maisot, lēnām lej klāt saldo krējumu. Pēc tam pievieno sviestu.Vāra uz vidējas liesmas 2 minūtes. Pievieno sāli un vaniļu.

7.    Katliņā liek cukuru un ūdeni sezama sēklām. Uz virsmas izklāj cepamo papīru. Kad cukurs sasniedzis 113 ºC temperatūru, pievieno negrauzdētas sezama sēklas un nepārtraukti maisa, samazinot uguni. Kad sezama sēklas kļuvušas zeltaini brūnas, pārliek tās uz cepamā papīra. Atdzesē un sablendē līdz drupaču konsistencei.

8.    Pudiņus pirms pasniegšanas atdzesē 5 - 10 minūres. Pasniedz siltu kopā ar karameli un sezama drupačām. Dekorē ar pekanriekstiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svētku garšas tirdziņš Tukumā Tukuma TIC
Ikvienu interesentu gaidīs mājražotāji un amatnieki ar saviem gardumiem un darinājumiem. Notekti būs iespēja atrast svētku dāvanas. | Skatīt vairāk
Latvija
Izdota brošūra “Bauskas novads aicina"! Bauskas TIC
Izdota tūrisma brošūra “Bauskas novads aicina!” latviešu un angļu valodā, iekļaujot fotogrāfijas, aprakstus par tūrisma objektiem un citu aktuālo | Skatīt vairāk
Alūksnes pilsētas Ziemassvētku tirdziņš Alūksnes TIC
Ziemassvētku tirdziņš Alūksnē ik gadu pulcē daudz alūksniešu, pilsētas viesu, lai satiktos, baudītu Ziemassvētku noskaņu mūziku, iegādātu | Skatīt vairāk
Ziemas pasaka Durbes pilī Tukuma TIC
Katrs no mums sapņos un iedomās ir iztēlojies savu Ziemas pasaku. Pavisam noteikti katrs stūrītis šeit piepildīts ar ticību un mīlestību, bet ko vēl? | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.44457603sec.