8 ieteikumi, kur šovasar atpūsties īstenam alus baudītājam

8 ieteikumi, kur šovasar atpūsties īstenam alus baudītājam

Vasara ir gandrīz pusē, tāpēc jāsteidz baudīt gan saulainais un siltais laiks, gan gardi ēdieni un dzērieni. Vasara viennozīmīgi ir iespēju laiks arī īsteniem alus cienītājiem – brīvdabas pasākumi, festivāli, pikniki un atpūta pie dabas. Izvēles iespējas ir ļoti plašas un katrs atradīs savai gaumei piemērotāko, atliek vien atcerēties par atbildīgu alus baudīšanu, un to, ka svarīgākais ir kvalitāte, nevis kvantitāte. Ar ieteikumiem dalās “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Atpūta pie dabas

Neiztrūkstošs vasaras elements ir atpūta pie dabas – pikniki, pārgājieni, makšķerēšana vai laivu braucieni. Īsteniem alus baudītājiem nereti ir grūti izvēlēties, kādā iepakojumā iegādāties miestiņu, dodoties pie dabas. Lai gan aicinu vairāk vērtēt produkta sastāvu un kvalitāti, tomēr der atcerēties, ka skārdene vislabāk pasargā alu no saules gaismas, ļaujot saglabāt alu īpašības. Tās ir arī vieglākas un neplīstošas, salīdzinot ar stikla pudelēm. Dodoties atpūties pie dabas, svarīgi ievērot principu – ko atnesi, to aiznesi, attiecīgi visai tukšajai tarai jānonāk depozīta savākšanas vietās. Turklāt, arī pie dabas nevajadzētu aizmirst, ka alu vislabāk baudīt no glāzes, tāpēc piknika grozā vērts ielikt arī daudzreiz lietojamās plastmasas glāzes.

Pludmales festivāli un koncerti

Vasara nav iedomājama arī bez mūzikas, dejām un festivāliem, kas dažādās Latvijas pilsētās notiek teju katru nedēļas nogali. Izvēle ir ļoti plaša un uz visiem, protams, paspēt neizdosies, tāpēc ieteiktu ieplānot vismaz vienu no lielajiem pasākumiem. Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā ir “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā. Skaistajā Liepājas pludmalē šis pasākums norisināsies jau divpadsmito reizi, tā ir lieliska iespēja satikties ar draugiem, baudīt mūziku un labus dzērienus.

Craft alus pasākums Rīgā

Lai vasara turpinātos arī vēl septembrī, alus baudītāju kalendārā noteikti jāiekļauj arī craft alus festivāls “Rīga Pours”, kas norisināsies 14. septembrī Rīgā un kurā piedalīsies vairāk ka 30 ārzemju un vietējās alus darītavas. Tā būs iespēja nobaudīt alus stilu daudzveidību, sekot aktuālajām tendencēm alus pasaulē, kā arī satikt aldarus, kuri par saviem produktiem pastāstīs sīkāk. Festivālā būs iespējams nobaudīt arī tādus alus, kurus ikdienā nevar iegādāties Latvijas veikalos. Katru gadu aldari ceļ galdā savus labākos meistardarbus, sniedzot iespēju nobaudīt dažādus alus veidus, piemēram, Lambic, Hefe weissbier, dažādas IPA variācijas un pēdējo gadu tendenci Smoothie Sour eilu. Festivāla organizatori jau šobrīd iepazīstina ar alus darītavām, kas piedalīsies festivālā un biļetes jau ir tirdzniecībā.

Aldaru dienas Klaipēdā

Ja negribas gaidīt līdz septembrim un ir vēlme apvienot alus baudīšanu ar nelielu ceļojumu, iesaku apmeklēt Aldaru dienas festivālu Klaipēdā (Lietuvā), kas notiks jau 19. un 20. jūlijā. Pasākums norisināsies “Švyturys” alus darītavā un tās apkaimē - uz trim skatuvēm dzīvās priekšnesumus sniegs 14 slaveni izpildītāji un komiķi. Priekšnesumu starplaikos dalībniekus gaida degustācijas, alus darītavas ekskursijas un citas izklaides un pārsteigumi. Domājot par alus festivālu apmeklēšanu, svarīgi ņemt vērā, ka šie pasākumi parasti iedalās divās kategorijās – vienos pasākumos ir augstāka ieejas maksa, bet iespēja brīvi degustēt tur piedāvātos alus, savukārt, ja ieejas maksa ir demokrātiskāka, degustācijas parasti ir par papildus samaksu.

Mazo alus darītavu piedāvājums

Dažādus izklaides pasākumus rīko arī nelielās alus darītavas tepat Latvijā - brūzis “Manufaktūra” regulāri aicina komiķus un citus māksliniekus, sniedzot iespēju vienlaikus baudīt gan dzērienus, gan priekšnesumus. Tāpat alus darītavas organizē arī ekskursijas un degustācijas, ļaujot ielūkoties brūvēšanas procesā un iepazīt jaunas garšas. Jaunu garšu meklētājus aicinu ielūkoties arī specializētajos alus veikalos, piemēram, “Lauvas alus” veikalā Rīgā, “Alusspunde” Ogrē vai “Craft Club” Daugavpilī. Prieks, ka īpaši veikali alus baudītājiem tiek atvērti aizvien vairāk vietās visā Latvijā, ne tikai Rīgā.

Alus muzeja apmeklējums

Ņemot vērā, ka Latvijas vasarā laikapstākļi ne vienmēr ir prognozējami un mēdz gadīties arī lietainas dienas, der ieplānot Aldara alus darbnīcas apmeklējumu. Tas ir modernākais alus muzejs Baltijas valstīs un pirmais Latvijā. Muzejā iespējams iepazīties ar alus brūvēšanas noslēpumiem, lauzt stereotipus par brūvēšanas procesu, izzinot katru no trīspadsmit soļiem. Iespējama arī ekskursija tiek izvēlēta alus someljē pavadībā vai alus un ēdienu saderības meistarklasei, kas ir lielisks laika pavadīšanas veids gan nelielai draugu grupai, gan lielākam kolektīvam. Muzejā iespējams iepazīt gan vēsturiskās ekspozīcijas, gan arī jauno alus ražotni.

Tūrists savā pilsētā

Lai lieliski pavadītu laiku un iepazītu Rīgu, iespējams kādā brīvdienā vai vasaras vakarā iejuties tūrista ādā, dodoties pastaigā pa Vecrīgu un palūkojoties uz galvaspilsētu ārvalstu ceļotāju acīm. Garu pastaigu var noslēgt ar garda miestiņa glāzi, paviesojoties “Two More Beers” Kalēju ielā vai beļģu krogā “KwakInn”.

Iemēģināt roku alus brūvēšanā

Vasara ir gana pateicīgs laiks, lai iemēģināt roku arī alus brūvēšanā. To var padarīt par interesantu pasākumu draugu grupai. Protams, iespējams pirmais brūvējums būs t.s. ārā lejamā partija, taču galvenais ir labi pavadīts laiks. Siltākos laikapstākļos alus labāk rūgst un sanāk bagātīgāks. Runājot par nepieciešamo aprīkojumu, ieteiktu uzreiz neieguldīt lielus līdzekļus dārgu iekārtu iegādē. Pirmajiem mēģinājumiem lielas investīcijas nav nepieciešamas – vispirms vajadzētu saprast, vai alus brūvēšana patiešām aizrauj, vai ir tā lieta, kam vēlaties veltīt ļoti daudz savu brīvo laiku un līdzekļus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.06.2024 - 04.07.2024 Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 02.07.2024 "Marta & Neftali"  Irlavā Tukuma TIC
No 5. - 7. jūlijam Irlavā tiks svinēti Irlavas pagasta svētki- Irlavas 570. jubileja! Visi tiek aicināti svinēt svētkus kopā ar Saksofonu duetu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56330609sec.