2024. gada 5.–7. septembrī pārtikas industrijas izstāde “Riga Food” piedāvā vēl nebijuši plašu pasākumu programmu gan profesionāļiem, gan gardēžiem. Trīs dienās līdzās izstādes ekspozīcijai norisināsies teju 60 pasākumi – kvalitātes konkursi, meistaru sacensības, aizrautīgas diskusijas, izglītojoši semināri, jauno produktu prezentācijas un degustācijas.
“Riga Food 2024” oficiālā atklāšanas ceremonija notiks 5. septembrī plkst. 11.00 uz Galvenās skatuves hallē Nr. 2.
Reklāma
“Inovāciju sviests”
Trīs dienas uz “Riga Food” Galvenās skatuves notiks aktuālas diskusijas, kam dots provokatīvs nosaukums – “Inovāciju sviests”. Šajās sarunās piedalīsies dažādi pārtikas nozares eksperti, kas nebaidās runāt par problēmām, trūkumiem un vēlamajiem uzlabojumiem. 5. septembrī interesenti aicināti uzzināt par jaunākajām testēšanas iespējām uzturvērtības marķēšanai, diskutēt par bezglutēna pārtiku, vides un sociālajiem izaicinājumiem ēdināšanas nozarē, 6. septembrī norisināsies diskusijas par iepakojuma dizainu un ilgtspēju, alternatīviem olbaltumvielu avotiem, savukārt 7. septembrī – par pārtikas izšķērdēšanu un aizmirstajiem ēdieniem. “Inovāciju sviests” programmu organizē Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EEN).
Baltijas labākās garšas
5. septembrī otro reizi Ķīpsalā notiks pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2024”, kurā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas ražotāju izcilākos produktus vērtēs starptautiska žūrija. Arī izstādes apmeklētājiem būs unikāla iespēja ielūkoties konkursa norisē un profesionālās žūrijas locekļu darbā. Savukārt visus konkursam iesniegtos produktus varēs apskatīt 6.–7. septembrī Izstāžu centra Ķīpsalā vestibilā. Konkursa medaļu ieguvēji tiks paziņoti 7. septembrī plkst. 12.00 konkursa “The Baltic Taste Award 2024” uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā.
Bārmeņu un viesmīļu sacensības
Pirmajā izstādes dienā uz “Gemoss” skatuves interesenti ir aicināti vērot kokteiļu konkursu “Monin Cup Latvia 2024”. Šī gada tēma – “LOW is MORE”. Talantīgi bārmeņi gatavos alternatīvus, inovatīvus un neaizmirstamus dzērienus, kā arī centīsies celt kokteiļu jaukšanas prasmes jaunā līmenī, ievērojot pasaulē aktuālo The no- and low-ABV tendenci. Savukārt 6. septembrī pirmo reizi Ķīpsalā norisināsies viesmīļu konkurss “Latvijas viesmīlības zvaigzne 2024”, kura mērķis ir novērtēt labākos viesmīlības nozares speciālistus, veicinot pakalpojumu kvalitāti.
Kūku konkurss
7. septembrī uz “Gemoss” skatuves notiks apmeklētāju jau iemīļotais kūku konkurss “Paaudžu mantojums”, kurā sacentīsies kūku meistares no visas Latvijas. “Konkurss ir lieliska iespēja apzināt reģionu cepējus gan profesionālā, gan mājražošanas līmenī. Mēs vēlamies popularizēt un aktualizēt konditora profesiju, iedrošināt kūku cepējus parādīt savas prasmes plašākam cilvēku lokam. Salīdzinot ar pagājušo gadu, latiņa nu jau ir augstāka, ko konkursam ir pieteiktas pat trīsstāvu kūkas dažādās krāsās. Būs īsta kūku ballīte!” stāsta pasākuma vadītāja “Gemoss” šefpavāre Ina Poliščenko un piebilst: “Labākajām kūku cepējām būs lieliskas balvas!”
Gardās kūkas Ķīpsalā vērtēs kompetenta žūrija: ’’Gemoss’’ īpašniece un vadītāja Ieva Treija, kulinārijas eksperte Ilze Auzere, maizniekmeistars un zīmola ’’LĀČI’’ radītājs Normunds Skauģis,
uzņēmēja un kūku meistare Liene Zemīte un Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.
Pavāru un pavārzeļļu cīņas
Jau tradicionāli talantīgākie un drosmīgākie pavāri no visas Latvijas pulcēsies “Riga Food”, lai mērotos spēkiem pavārmākslā. Par tituliem “Latvijas gada pavārs 2024” un “Latvijas gada pavārzellis 2024” 6. septembrī sacentīsies Agate Batraga un Rodrigo Vilhelms Nežborts no restorāna “Ferma”, Dinārs Zvidriņš un Dāvids Ivanovs no restorāna “Entresol”, Viktors Naumenko un Iļja Lukošus no “Central Cafe Jelgava”, Mārtiņš Pupurs (strādā Norvēģijā) un Elīza Ulmane, Renārs Purmalis un Ēriks Zariņš no restorāna ”Buržujs”. Un kāds no minētajiem pavāriem mājās dosies ar ceļojošo ““Reaton” Zelta pavārnīcu”! Šī gada konkursa devīze – “Ilgtspējīga virtuves darbība jeb virtuve bez atkritumiem”.
Vēl izstādē 7. septembrī norisināsies Baltijas profesionālo skolu komandu konkurss “Zero Waste Challange 2024”, kas aicina jaunos pavārus domāt ne tikai par ēdiena garšu, bet arī tā izniekošanas un atkritumu daudzuma jautājumiem.
Restorānu konditoru konkurss
Lai popularizētu konditorejas nozari un konditora profesiju, 6. septembrī “Riga Food” pirmo reizi būs konkurss “Latvijas gada restorāna konditors”, kur par “Lavazza” zelta krūzi sacentīsies Latvijas labākie konditori un pavāri. Konkursantu vidū ir Anastasija Kazuļa no maiznīcas “Mīkla”, Jeļizaveta Kuzmina no restorāna “Whitehouse”, Valērija Čudova no “Restorānu banketu servisa” un Andrejs Botikovs. Interesenti Ķīpsalā varēs vērot, kā konkursanti gatavos divus saldos ēdienus.
Diskusijas “Riga Food” viesistabā
6. septembrī “Riga Food” viesistabā viesosies Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu direktore Ilze Ločmane, Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante un citi mācību iestāžu vadītāji, lai kopā ar “Pavāru kluba” valdes locekli un pasniedzēju Svetlanu Riškovu apspriestu aktualitātes Latvijas un Baltijas pāvāru un konditoru profesionālajā izglītība. Savukārt 7. septembrī “Riga Food” Viesistabā varēs satikt visu trīs Baltijas valstu “Bocuse d'Or” prezidentus: Dmitriju Demjanovu (Igaunija), Dariusu Katinas (Lietuva), Svetlanu Riškovu (Latvija). Viņi diskutēs par Baltijas kulinārijas attīstības aktuālitātēm, par katras Baltijas valsts atšķirīgo pieeju kulinārijai, kā arī par likumdošanas uzlabojumiem un “Baltic Council” dibināšanas iespējām.
Detalizētu “Riga Food 2024” pasākumu programmu skatiet: www.rigafood.lv
Baltijas pārtikas izstāde Nr. 1
5.–7. septembrī Baltijas lielākajā pārtikas industrijas izstādē “Riga Food 2024” jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu, dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēs 425 uzņēmumi no 32 valstīm. “Riga Food 2024” apmeklētāji varēs paviesoties 12 valstu – Latvijas, Lietuvas, Armēnijas, Bulgārijas, Gruzijas, Meksikas, Moldovas, Itālijas, Kanādas, Slovākijas, Spānijas, Ukrainas – nacionālajos kopstendos.
”Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. www.bt1.lv
Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem arī sociālajos tīklos:
www.facebook.com/rigafood
www.instagram.com/fair_riga_food