VID un Finanšu ministrija iestājas pret samazinātās PVN likmes piemērošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem

VID un Finanšu ministrija iestājas pret samazinātās PVN likmes piemērošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atbildes vēstulē Budžeta un finanšu komisijas Ēnu apkarošanas apakškomisijai paudis, ka nesaskata nepieciešamību ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ēdināšanas pakalpojumiem, vēsta TVnet.

VID neuzskata, ka ēdināšanas pakalpojumu nozarē varētu samazināties ēnu ekonomika, ja ieviesīs samazinātu PVN, turklāt neesot arī pārliecības, ka nozares darba devēji būtu gatavi palielināt darba algas. Turklāt samazinātās PVN likmes ieviešana varētu palielināt administratīvo slogu.

Arī Finanšu ministrija norāda, ka šobrīd neesot iespējams viennozīmīgi spriest, vai samazinātās PVN likmes ieviešana sasniegs pozitīvu efektu ēnu ekonomikas samazināšanā. Tāpēc, pirms pieņemt lēmumu par PVN likmes samazināšanu, esot rūpīgi jāizpēta un jāizanalizē šī pasākuma ietekme savstarpējā sakarībā uz sabiedrību, ēdināšanas nozari, valsts ekonomiku kopumā un nodokļu ieņēmumiem, lai izdarītu pareizus secinājumus turpmākā lēmuma pieņemšanai.

Saskaņā ar VID datiem kopējais nodokļu maksātāju skaits, kas ir deklarējuši savu pamatdarbību ēdināšanas pakalpojumu nozarē 2024.gada 1.janvārī, ir 4957, tostarp 2008 nodokļu maksātāji jeb 40,51% ir reģistrēti PVN maksātāju reģistrā (no tiem 84,8% ir juridiskās personas). Šogad 29.jūlijā 1976, jeb 44,96% juridiskās personas ir reģistrētas PVN maksātāju reģistrā (no 4395 nozares nodokļu maksātājiem).

Saskaņā ar VID aplēsēm nozarē nedeklarētās darba samaksas (bruto) apmērs 2022.gadā ir 53,97 miljoni eiro, kas ir 3,1% no kopējā nedeklarētās darba samaksas apjoma. Salīdzinot ar 2021.gadu, procentuāli nedeklarētās darba samaksas īpatsvars ("aplokšņu algu" plaisa) nozarē ir samazinājies par 2,4 procentpunktiem (no 24,3% 2021.gadā līdz 21,9% 2022.gadā), bet absolūtās vērtībās nedeklarētās darba algas (bruto) zaudējumi 2022.gadā, salīdzinot ar 2021.gadu, ir pieauguši par 13,97 miljoniem eiro.

Nedeklarētās darba samaksas pazīme ir identificēta 48,7% ēdināšanas pakalpojumu nozares juridiskajām personām, starp kuriem lielākā daļa jeb 74,7% ir reģistrējušies PVN maksātāju reģistrā. Lielākie vidējie nedeklarētie darba ienākumi uz vienu darba vietu ir nodokļu maksātājiem, kas nav PVN maksātāji, kas ir par 88 eiro vairāk nekā vidēji nozarē.

Jāatgādina, ka ēdināšanas nozares pārstāvji vairākkārt aicinājuši ieviest samazinātu PVN likmi sabiedriskajai ēdināšanai, bet atbalsts līdz šim nav saņemts.

Lai liktu ieklausīties vēlreiz savās problēmās, Latvijas Viesnīcu un Restorānu asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Bāru asociācija, Latvijas Bārmeņu federācija un Latvijas Vīnziņu asociācija organizēs protesta akciju. Akcija notiks 31. oktobrī no plkst. 10:30 līdz 12:30 pie Saeimas, lai paustu vienotu nozares nostāju par PVN samazināšanas nepieciešamību. Sabiedriskās ēdināšanas nozares pārstāvji, uzņēmēji un darbinieki tiek aicināti piedalīties, lai parādītu savu atbalstu šai iniciatīvai un uzsvērtu tās nozīmīgumu. Akcija kalpos kā skaidrs vēstījums lēmumu pieņēmējiem, lai mudinātu viņus atbalstīt nozares attīstību un ilgtspēju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brīvdienu ceļvedis "PRETĪ AUGSTUMIEM" Cēsu TIC
Ieskaties jaunajā Cēsu novada brīvdienu ceļvedī un iedvesmojies neaizmirstamām brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
"DEMO" salodojums TOREIZ un TAGAD Tukuma TIC
Koncertšovs "TOREIZ UN TAGAD", kurā rotaļīgā retrospekcijā uz skatuves kāps gan bijušie gan esošie dejotāji un parādīs kā 25 gados mainījušās | Skatīt vairāk
Leģendu nakts Svitenes pilī Bauskas TIC
Svitenes pilī Latvijas Piļu un muižu asociācijas rīkotais pasākums – Leģendu nakts 2024. Iepazīsties ar pasākumu programmu Svitenes pilī. | Skatīt vairāk
Bezmaksas objekti – jā, Tu nepārlasīji! Bauskas TIC
Dodies Bauskas novadā uz objektiem, kas pieejami bezmaksas! Dabas takas un parki, vides objekti, māksla, arhitektūra, kulta vietas, pat sala, rātsnams un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.10663295sec.