Noslēdzies recepšu konkurss «Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes» – apbalvoti uzvarētāji

Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Pavāru klubs” rīkoja konkursu “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes”, aicinot profesionāļus veidot ēdienkartes, kurās ievēroti ilgtspējīgas ēdināšanas principi – izmantojot sezonālus, vietējus un pārdomāti izvēlētus produktus, samazinot pārtikas atkritumu daudzumu.

Godalgoto vietu ieguvēji ir divi Vidzemes restorāni:

1.vieta – restorāns “Pavāru māja Līgatnē”, ko konkursā pārstāvēja šefpavārs Juris Dukaļskis. Viņa izstrādātā ēdienkarte apliecināja sezonālu domāšanu, augstu izpildījuma līmeni un cieņpilnu attieksmi pret vietējām izejvielām.

Konkursa pieteikumā bija iekļautas trīs receptes:

Uzkoda: Sēņu buljons ar sālītu cūkas vaigu
Pamatēdiens: Brekša krokete ar ceptu ābolu biezeni un marinētu ābolu
Kompliments: Rudzu maizes čipsi ar tumšā alus mērci

Restorāns saņēma balvā “Electrolux” profesionālo portatīvo indukcijas plīti un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”.

2.vieta – “Valmiermuižas alus virtuve”, kuras pārstāvis bija šefpavārs Nauris Pētersons. Viņa ēdienkartē uzsvērta vietējo produktu izmantošana un ciešā sadarbība ar reģiona zemniekiem un ražotājiem.

Uzkoda: Kartupeļu plācenis ar klostera alū noturētu cūkgaļu
Pamatēdiens: Cūkgaļas krūtiņa ar kartupeļu-kefīra biezeni
Kompliments: Maizes kraukšķis ar pīļu pastēti

Restorāns balvā saņēma “Tramontina” spiedienkatlu un iespēju piedalīties Ilgtspējības meistarklasē, ko organizē biedrība “Pavāru klubs”.

Konkursa mērķis bija veicināt ēdienkaršu saskaņotību ar aprites ekonomikas principiem – gan izvēloties izejvielas, gan domājot par pārtikas atlikumu samazināšanu. Vērtēšanā tika ņemta vērā recepšu oriģinalitāte, sezonalitāte, draudzīgums videi un praktiskā pielietojamība restorāna ikdienā. Konkursa pieteikumus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija biedrības “Pavāru klubs” pārstāvji ar pieredzi ilgtspējīgā ēdināšanā.

Papildus konkursam, ilgtspējīgu recepšu datu bāzes izveidē tika iesaistīti arī topošie pavāri no profesionālās izglītības iestādēm Latvijā. Visas šīs receptes tiks iekļautas publiski pieejamā Ēdienkartes plānošanas rīka datu bāzē, ko izstrādā Igaunijas uzņēmums “WasteLocker” projekta Ce4Re – Aprites ekonomikas risinājumi restorānos ietvaros. Rīks būs bezmaksas un palīdzēs restorāniem veidot sabalansētas, sezonālas un resursu ziņā efektīvas ēdienkartes.

Pateicamies konkursa atbalstītājiem – “Electrolux” un “Tramontina”, kā arī biedrībai “Pavāru klubs” par ieguldījumu konkursa norisē un ilgtspējīgas ēdināšanas popularizēšanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.09.2025 - 04.09.2025 Iepazīsti bezpilota lidaparātus Ventspils TIC
4. septembrī plkst. 16. norisināsies bezmaksas seminārs par bezpilota lidaparātiem Ventspils Zinātnes centrā "VIZIUM" | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.08.2025 - 05.09.2025 Bānītim - 122 Gulbenes novada TIC
6.septembrī ikviens būs gaidīts uz ikgadējiem Bānīša svētkiem, kas šogad notiks jau 25.reizi. Svētki šogad norisināsies zem devīzes “Tā nav | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.08.2025 - 06.09.2025 “Zeimuļs” – arhitektūras brīnums Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Iepazīsti futūristisku arhitektūras brīnumu Latgalē – “Zeimuļs” ar zaļajiem jumtiem un torņiem kā divi milzu zīmuļi! + Aizraujošs skats no | Skatīt vairāk
Māksla dabā: Gaujas Nacionālā parka Ceļotā EnterGauja
Piedalies pārgājienos, meistarklasēs, kuģīša ekspedīcijā un izzini mākslu dabā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::4.81069303sec.