Autors: Marta Mackeviča
Avots: Miltton.com
Zīmols “Mežpils alus” sadarbībā ar grauzdētavu “Rocket Bean” radījis jaunu, saldu garšu cienītājiem veltītu produktu - kafijas stautu. Jaunajam alum, kura brūvēšanā izmantota īsta kafija, piemīt izteikta kafijas garša un maigs karameļu, vaniļas un kokosrieksta aromāts. Jaunums veikalu plauktos pieejams 0,5 l pudelēs, un tā izveidē alus darītava ieguldījusi 15 000 eiro.
Stauts vēsturiski nozīmē stiprāku alu - sākotnēji “stauta porteris” apzīmēja spēcīgāku porteri, bet vēlāk šis alus stils kļuva par patstāvīgu kategoriju. Stauts ir eila paveids, kas rūgst augstā temperatūrā (ap 20°C), un atšķirībā no tradicionālā portera tam ir izteiktāka kafijas nots, mazāks saldums un vieglāka tekstūra.
Reklāma

“Pastry jeb deserta stauts, kāds ir jaunais produkts, ir alus veids, kas īpaši piemērots mūsu platuma grādiem, kur cilvēkiem patīk saldas, niansētas garšas. Tas ir alus, ko ieteicams, nevis vienkārši izdzert, bet izbaudīt kā desertu. Turklāt, Latvijas mērogā tas ir pavisam jauns un unikāls produkts, kas papildināts ar vietējā zīmola kafiju,” stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
Jaunais alus darīts, izmantojot speciālu eila raugu, kas piešķir tekstūru un vieglumu, bet alus rūgšanas septītajā dienā tam pievienota īsta Brazīlijas kafija, saglabājot tās dabisko aromātu un garšu - maiga, ar šokolādes un riekstu notīm.
Brūvēšanas procesā papildus iesalam tiek pievienota neliela piena laktozes deva, kas piešķir alum maigumu un noturīgu salduma niansi. Tā kā raugs šo laktozi “neapēd”, tā saglabājas alū, radot to īpašo deserta garšu, kas raksturīga šādam alus stilam.
“Rocket Bean” pārstāvis Roberts Hercs piebilst: “Mums bija svarīgi, lai kafija šajā produktā nav tikai aromāts, bet gan īsta un baudāma garša. Alus un kafija ir amatniecības produkti, un, pareizi tos apvienojot, var iegūt pavisam jaunu pieredzi - garšu, kas vienlaikus ir dziļa, sildoša un pārsteidzoši līdzsvarota.”
Kafijas stauts ir tumšs alus, teju melnā krāsā, ar 5,5% alkohola saturu. Tas ir lieliski piemērots baudīšanai kopā ar desertiem, tumšo šokolādi vai pat kā salds akcents pēc maltītes.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.