Foto: Baltictravelnews.com
Autors: Edgars Eglītis
Avots: UNTITLED productions
Pasākums "Lielā Ēdamiela”, kas ieguvis savu popularitāti kā neparastu ēdienu un našķu iepazīšanas pasākums ar visgarāko galdu, šonedēļ uzsāk savu Latvijas turneju ar pasākumu Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā. Pasākuma laikā apmeklētāji varēs nobaudīt gan ēdienus no visas pasaules, gan gardākos pašmāju meistaru darinājumus.
Latvijas tirgotāji šogad "Lielās Ēdamielas" apmeklētājiem sagatavojuši dažādus pasaules ēdienus - pasākumā varēs nogaršot spāņu gaspačo, tortillas, paellu un bochetas, uzzināt, kas ir īsta armēņu kufta un hašlama, kā arī salīdzināt uzbeku un tadžiku plovu. Ēdamielas piedāvājumā būs arī Japānas nacionālais ēdiens suši un Jamaikas virtuves labumi.
Pasākums notiks Jēkabpils Vecpilsētas laukumā, kurā plānota arī plaša kultūras un izklaides programma. No plkst.10:00 līdz 22:00 dižkoncertā "Skanošā Jēkabpils" uzstāsies Lauris Reiniks, Harijs Spanovskis, Miks un Paula Dukuri, Olga Dreģe, Latvijas Radio bērnu ansamblis "Dzeguzīte”, deju grupa "Dzirnas” un daudzi citi mūziķi un mākslinieki. Pasākumā tiks noskaidrots nominācijas "Gada jēkabpilietis” laureāts, dižkoncertā plaši piedalīsies Jēkabpils dziedošie un dejojošie kolektīvi. Pasākumu noslēgs grupas "Liepājas leģionāri” (T.Kleins, E.Glotovs, V.Krieviņš, J.Kristons) koncerts.
"Lielā Ēdamiela” šogad svin piecu gadu jubileju un vērienīgais ceļojums pa Latviju ir saistīts arī ar šo jubileju. Līdz šim "Lielā Ēdamiela” notikusi Rīgā, pilsētas svētku ietvaros, taču šogad Rīgā pasākums nenotiks. 9.jūlijā Ēdamiela svinēs Jūras svētkus Liepājas promenādē, savukārt Kuldīgas pilsētas festivālā "Dzīres Kuldīgā” "Lielā Ēdamiela” viesosies četras dienas - no 14. līdz 17.jūlijam. Kuldīgā pasākums notiks Pilsētas laukumā, kuru svētku ietvaros ierasts dēvēt par "Hercoga salām”. 30.jūlijā Ēdamielas labumus Pils dārzā varēs baudīt cēsinieki un Cēsu pilsētas viesi, bet 6.augustā garšu turneja noslēgsies Bauskas novada svētkos.
"Lielā Ēdamiela” savas pastāvēšanas laikā piedāvājusi daudz un dažādus garšu pārsteigumus: 2007.gadā, kad notika pirmā "Lielā Ēdamiela”, tās organizatori aicināja nobaudīt Latvijas novadu un citu tautu virtuvi - ēdiena meistari piedāvāja gan nacionālo ēdienu klāstu, gan meksikāņu virtuves gardumus, gan arī eksotiku - strausa gaļu un olas. 2008. gadā Ēdamiela turpināja piedāvāt eksotiskus ēdienus - apmeklētāji tika pārsteigti ar Vidusjūras reģiona virtuves gardumiem, Vidusāzijas plovu, tradicionālajiem Kaukāziešu ēdieniem un pat suši. 2009.gadā "Lielā Ēdamiela” pirmo reizi organizēja "Garšu un smaržu laboratoriju" - īpašu atrakciju ikvienam, kas vēlējās pārbaudīt savas maņas ēdienu un našķu atpazīšanā. 2010.gadā Lielās Ēdamielas moto bija aktīvais, sportiskais dzīvesveids un veselīgs uzturs. Katrs tirgotājs bija sagatavojis īpašo "Lielās Ēdamielas” veselīgo ēdienu, 2010.gadā pirmo reizi notika arī "Lielās Ēdamielas” pavāru šovs -sacensība.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.