Autors: BalticTravelnews.com
Avots: BalticTravelnews.com
Katru gad` no jauna, tuvojoties Adventei un Ziemassvētkiem,
pasaule sāk smaržot īpaši – pēc svaigi maltām garšvielām, ko pievienojam
piparkūku mīklai.
Skanīgie vārdi – ingvers, kanēlis, kardamons, zvaigžņu anīss
un citi ļauj mums doties apceļot pasauli, ja gribam ne tikai izcept veikalā
nopirktu mīklu, bet varbūt tieši šogad pamēģināt to samīcīt pašiem. Vēl mazliet
laika ir, jo piparkūku mīkla jāgatavo laikus, lai garšvielas paspētu pilnīgi
attīstīt savu garšu un aromātu.
Reklāma
Svarīgākā piparkūku garšviela ir kanēlis. Kanēli iegūst, kanēļkoka zariem nomizojot cieto ārējo
kārtu, zem kuras paslēpusies aromātisks iekšējās mizas slānis, ko izžāvē un
vēlāk samaļ. Kanēļkoki aug Āzijas salās Javā un Šrilankā, kā arī Dienvidamerikā
– Brazīlijā.
Zvaigžņveida anīss
savu nosaukumu ieguvis, pateicoties šī magnoliju kārtas koka auglīšu
raksturīgajai formai. Intensīvi smaržojošā garšviela Eiropā nonāk galvenokārt
no Indijas. No turienes pie mums ceļo arī ingvera
sakneņi. Piparkūku mīklai pievieno izkaltētu un samaltu ingveru, bet tas
nopērkams arī kā sīrups vai cukurotu gabaliņu veidā. Starp citu, ingveram
piemīt vēl viena pozitīva īpašība – tas lieliski nomierina gremošanas traktu,
tāpēc ir labs palīgs cīņā pret jūrasslimību.
Ingvera tuvs radinieks no botānikas viedokļa ir kardamons. Tas galvenokārt tiek
kultivēts Šrilankā. Tāpat kā ingveru arī kardamonu izmanto ne tikai
konditorejas izstrādājumos – kardamona sēklas ir tipiska Āzijas virtuves
garšviela, kas ir arī mums labi zināmā karija pulvera sastāvā.
Krustnagliņas iegūst,
izkaltējot krustnagliņu koka ziedus. Šī garšviela ir īpaši bagāta ar
ēteriskajām eļļām, kas palīdz ārstēt elpošanas ceļu saslimšanas un mutes dobuma
iekaisumus. Lielākā daļa krustnagliņu tiek iegūtas Austrumāfrikā, Madagaskarā,
0Indonēzijā un Brazīlijā.
Pimentu dažkārt
dēvē par četrkāršo garšvielu, jo šī no Meksikas, Austrumindijas un Jamaikas
nākušā miršu dzimtas koka izkaltētie auglīši garšo vienlaikus pēc
krustnagliņām, muskatrieksta, kanēļa un pipariem.
Samērā mazpazīstama garšviela ir macis
– izžāvēts muskatrieksta sēklapvalks, ko iegūst no īstā muskatrieksta koka
Sumatrā, Šrilankā un Rietumindijā.
Piparkūku garša būs vēl pilnīgāka, ja mīklai
pievienosiet cukura sīrupā izturētas citrona
un apelsīna miziņas.
Katrs kārumnieks, protams, veido savu
garšvielu buķeti piparkūku mīklai, un ar senām, veiksmīgām garšvielu
kombinācijām visi konditori nedalās, tomēr kā orientējošu garšvielu patēriņu
varētu minēt 9 gramus garšvielu maisījuma uz 1 kg piparkūku mīklas. Visas
garšvielas parasti ņem aptuveni vienādā daudzumā.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.