Autors: Edgars Grāvītis/Mārtiņš Pozņaks
Avots: Rīgas Dzirnavnieks/REPUTE
Līdz ar jauno maizes miltu maisījumu „Hercogs” ražošanas uzsākšanu, AS „Rīgas Dzirnavnieks” popularizēs mājās ceptas maizes tradīciju atdzimšanu. Jaunie „Hercogs” maizes miltu maisījumi ir piemēroti gan pieredzējušiem cepējiem, gan arī tiem, kuri pirmoreiz nolēmuši izmēģināt spēkus maizes cepšanā.
Tāpēc, lai dalītos ar praktiskiem padomiem un radošām idejām, kā mājas apstākļos, visai ģimenei, pagatavot garšīgu un veselīgu maizi, „Rīgas Dzirnavnieks” maizniekmeistars Edgars Grāvītis organizēja Maizes skolas meistarklasi, kurā piedalījās jaunās māmiņas ar bērniem, kā arī dziedātāja Liene Šomase un aktrise Vita Balčunaite.
Mājas cepta maize, bez uzlabotājiem
Organizējot šī gada Maizes skolas meistarklasi, par galveno tēmu tika izraudzīts bērnu uzturs ikdienā. Diemžēl, ikdienas steigā, vecāki ne vienmēr, spēj kontrolēt, kādu pārtiku izvēlas bērni, kas bieži vien ir dažādi neveselīgi našķi un saldināti dzērieni. Uz mājas maizes cepšanas meistarklasi aicinot Māmiņa kluba pārstāves un bērnus, AS „Rīgas Dzirnavnieks” vēlas aktualizēt diskusiju par to kādus pārtikas produktus saviem bērniem ikdienā izvēlas jaunie vecāki, uzsverot, ka tieši bērniem būtu jāēd dabīga un veselīga maize, kura nesatur uzlabotājus un konservantus.
Maizes skolas meistarklasē piedalās jaunās māmiņas ar bērniem
Maizes skolas meistarklasē piedalījās māmiņas ar bērniem no Māmiņu kluba, kā arī aktrise Vita Balčunaite un dziedātāja Liene Šomase. Radošā pasākuma viesiem bija iespēja vērot, maizniekmeistara Edgara Grāvīša meistarklasi, kā arī pašiem cept maizi, klāt liekot dažādas veselīgas sastāvdaļas un garšvielas. Maizniekmeistara un māmiņu uzraudzībā, maizes noformēšanā radoši piedalījās arī bērni. Mazie censoņi gatavoja dažādu veidu maizītes: zaķu, pīlīšu, un savu vārdu pirmo burtu formās, un ar nepacietību gaidīja lielo brīdi, kad no krāsns tika izņemti svaigie un smaržīgie, pašu veidotie, maizes kukulīši. Pasākuma noslēgumā bērni kopā ar māmiņām un Maizes skolas viesiem kopīgi degustēja gardi izcepto maizīti.
Maizes cepšanai mājas senas tradīcijas
Latvijā mājās cepta maize ir cieņā jau kopš seniem laikiem. Pēdējos gados iedzīvotāji ar vien biežāk izvēlas maizi pagatavot paši, tāpēc varam runāt par maizes cepšanas tradīciju atdzimšanu. Mājas cepta maize ir īpaša. Tās garša un smarža nav salīdzināma ar veikalā pirkto, jo izmantotās sastāvdaļas un garšvielas izvēlamies mēs paši. Maize ir neatņemama uztura sastāvdaļa arī bērnu ikdienas ēdienreizēs, tāpēc, lai maizi padarītu īpaši gardu, tai var pievienot dabiskas un veselīgas sastāvdaļas, piemēram, rozīnes, riekstus, dažādas augu sēklas. Savukārt pateicoties dažādiem maizes pagatavošanas veidiem un jaunajiem „Hercogs” maizes miltu maisījumiem „Sēklu maize”, „Rīta maize” vai „Mājas baltmaize”, ikviens var kļūt par savas ģimenes beķeri – nav nepieciešama speciāla maizes krāsniņa, maizi var izcept arī cepeškrāsnī.
Edgars Grāvītis „Rīgas Dzirnavnieks” maizniekmeistars: „Vēlamies atjaunot mājās ceptas maizes tradīcijas Latvijā, jo cilvēku uzturā tā ieņem ļoti īpašu vietu un ir vitāli nepieciešama mūsu organismam. Uztura speciālisti iesaka katrā ēdienreizē apēst vismaz vienu maizes šķēli, jo tā satur nepieciešamos ogļhidrātus, minerālvielas un olbaltumvielas. Tieši māmiņām visvairāk jādomā par uztura sastāvdaļām un tā kvalitāti bērniem, lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu. Šodien izmantojot maizes miltu maisījumu „Hercogs” ikvienai saimniecei ir iespēja mājas apstākļos pagatavot gardu un, galvenais, veselīgu maizi, kura nesatur uzlabotājus, kas ir īpaši svarīgi domājot par mūsu bērnu veselīgu uzturu.”
Atgādinām, ka Maizes skola ir ilggadējs AS „Rīgas Dzirnavnieks” projekts, kura mērķis ir veicināt maiznīcu un konditoreju darbinieku attīstību Latvijā, paaugstināt maiznieku profesionālās zināšanas un iemaņas par kvalitatīviem graudaugiem un maizes ražošanas procesu, kā arī sniegt profesionālas un praktiskas konsultācijas par to, kas svarīgs maizniekmeistariem, piemēram, par ražošanas tehnoloģijām, receptūrām, maizes defektiem un to rašanās cēloņiem. Par šī gada Maizes skolas galveno tēmu tik izraudzīts jautājums par bērnu uzturu ikdienā, tāpēc, uz organizēto meistarklasi, tikai aicinātas jaunās māmiņas ar bērniem.
AS „Rīgas dzirnavnieks” ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā ar ilgām miltu ražošanas tradīcijām. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem „Hercogs”, „Herkuless” un „AXA”. Uzņēmums ietilpst “Lantmännen” koncerna sastāvā.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.