Karstvīns silda un dzesē vienlaikus - interesanti fakti par ziemas dzērienu

Ziemassvētku tirdziņā uzkost karstu desu vai sauju piparkūku, piedzerot karstvīnu – daudziem no mums tas kļuvis par neatņemamu svētku gaidīšanas laika sastāvdaļu. Karstvīns, gatavots uz sarkanā vai baltā vīna bāzes, pievienojot garšvielas, sasilda rokas, atdzesē pēdas un ātri sakāpj galvā. Kāpēc tas tā, mēģināsim noskaidrot.

Jau antīkajā pasaulē vīns tika uzlabots ar pipariem, lauru lapām un safrānu, saldināts ar medu, - tas aprakstīts senākajā zināmajā pasaules pavārgrāmatā De re coquinaria („Par ēdiena gatavošanu”).

Jāatceras, ka vīna temperatūra sildīšanas laikā nedrīkst pārsniegt 80 grādus, jo augstākā temperatūrā alkohols iztvaiko, negatīvi ietekmējot dzēriena garšas kvalitāti. Galvenās garšvielas karstvīna gatavošanā ir cukurs, kanēlis, krustnagliņas, citrona miza un zvaigžņveida anīss. Svaigi gatavotu karstvīnu var atpazīt pēc mirdzoši sarkanas krāsas. Ja vīns tiek ilgāku laiku uzturēts karsts, tas kļūst brūngans.

Karstais dzēriens ir klasiska izvēle ziemas mēnešos, taču izrādās, ka tā sildošā iedarbība ir tikai iedoma. Alkohols paplašina asinsvadus, tāpēc ķermeņa ārpusei kļūst silti, taču vienlaikus šis siltums tiek paņemts no ķermeņa iekšienes. Iekšējiem orgāniem tādā situācijā ir grūti saglabāt nepieciešamo temperatūru, un šis ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki alkohola reibumā nosalst ātrāk.

Kāpēc reibums no karstvīna iestājas ātrāk? – siltuma ietekmē gremošanas sistēma ir labāk apasiņota un alkohols spēj organismā izplatīties ātrāk. Viena krūzīte karstvīna ar 10 alkohola saturu palielina alkohola līmeni asinīs aptuveni par 0,25 promilēm. Otrs iemesls, kāpēc galva pēc karstvīna dzeršanas sāp vairāk un nepatīkamāk, - nereti karstvīna gatavošanai netiek izmantoti labas kvalitātes vīni. To nepatīkamā garša vienkārši tiek nomākta ar garšvielu un cukura palīdzību.

Un vēl viens ieteikums – vislabākais līdzeklis pret karstvīna traipiem ir sāls. Svarīgi ir sāli uz vīna traipa uzbērt iespējami ātri – sāls higroskopiskā struktūra ātri uzsūc šķidrumu no auduma. Pēc tam atliek to vienkārši noslaucīt nost, un ideālā gadījumā traips būs prom. Ja traips ir jau pažuvis, sāls nepalīdzēs. Tādā gadījumā var mēģināt vīna traipu no auduma izņemt ar bezkrāsainu stiklu tīrīšanas līdzekli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Paula Sukatnieka mājas “Apsītes” Augšdaugavas novada Tūrisma nodaļa
Latvijas vīnogu tēvs – Pauls Sukatnieks – meistars, kas spēja pakļaut vīnogu, dienvidu saules mīluli. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.12.2025 - 27.12.2025 10 interesanti objekti, ko vērts apskatīt  Trakai TIC
Traķu pilsēta kopš sendienām ir slavena ar harmonisku dažādu nacionālo un reliģisko kopienu līdzāspastāvēšanu. | Skatīt vairāk
Pullman Riga Old Town sveic jauno šefpavār Pullman Riga Old Town
Pullman Riga Old Town iepazīstina ar Ivanu Smigarevu – šefpavāru, kas nodrošina augstāko kulinārijas kvalitāti un profesionalitāti. | Skatīt vairāk
Ceļojumi Tūres Aviobiļetes Viesnīcas Vīzas WOOPS
Atklājam pasauli kopā! Sazinies ar ceļojumu konsultantu! Ēģipte, Turcija, Grieķija, Bulgārija, Melnkalne, Albānija, Spānija, Portugāle, Itālija, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18917894sec.