Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Bild.de
Jau mūsu senči zināja, ka virtuvē izmantotās garšvielas ne tikai bagātina ēdiena garšu, bet var tikt izmantotas arī pašsajūtas uzlabošanai un pat veselības stiprināšanai. Tāpēc dodamies uz virtuvi un novērtējam, kas stāv mūsu garšvielu plauktiņā!
Ingvers
Ingvera auga saknenis satur ēteriskās eļļas borneolu, cineolu, citrālu un cingiberolu, kas stiprina imūnsistēmu, iedarbojas sviedrus dzenoši, tam piemīt arī antibakteriāla iedarbība. Labi noder pret nelabumu, tai skaitā, grūtniecības laikā. Izmantošanas veids – nomizotu un šķēlītēs sagrieztu ingvera sakneni aplej ar karstu ūdeni un dzer kā tēju vai pievieno ēdienam sagrieztu vai sarīvētu gatavošanas laikā.
Kardamons
Kardamons ir ingvera „radinieks”, pateicoties cineola saturam iedarbojas sildoši, kā arī palīdz sagremot smagus, taukainus ēdienus, turklāt arī ir afrodiziaks. Pamēģiniet nelielu šķipsniņu svaigi samalta kardamona pievienot kafijai vai kakao!
Ķiploks
Ķiploks satur allicīnu, kas stiprina imūnsistēmu un pasargā no saaukstēšanās, piemīt antibakteriāla iedarbība, var pazemināt asinsspiedienu, palīdz regulēt holesterīna daudzumu.
Pipari
Melnie, zaļie, baltie un sarkanie graudi ir piparkoka augļi. Tajos esošā viela piperīns pastiprina siekalu un kuņģa sulas izdalīšanos, tāpēc veicina un regulē gremošanu. Medicīnā zināma piparu antiseptiskā iedarbība mutes iekaisumu gadījumos. Piparus var arī apliet ar karstu ūdeni un iegūt tēju lietot, lai mazinātu caureju.
Timiāns
Mazajam lūpziežu dzimtas krūmiņam ir 214 pasugas. Ēteriskā eļļa timols veicina krēpu šķīdināšanu un atvieglo un mazina klepu. Timiānā esošās miecvielas efektīvi cīnās ar sēnīšu un bakteriālām infekcijām, palīdz uzturēt veselīgu zarnu mikrofloru, bet rūgtvielas veicina gremošanu. Iespējams gan dzert timiāna tēju, gan ar to skalot iekaisušu kaklu. Ēdienam vēlams pievienot svaigas timiāna lapiņas, - to dara neilgi pirms gatavošanas laika beigām.
Vaniļa
Vaniļa, ko iegūst no vaniļas orhideju pākstīm, tiek dēvēta par garšvielu karalieni. Tajās esošais vanilīns ir radniecīgs cilvēku dabiskajiem feromoniem, līdz ar to vaniļa uz cilvēkiem iedarbojas kā afrodiziaks, tās smarža padara mūs laimīgus un nomierina stresa gadījumā
Vasabi
Vasabi vislabāk pazīstams tiem, kam garšo suši – tas ir japāņu mārrutks. Tas satur aso sinepju eļļu sinigrīnu, kas ļoti efektīvi atindē organismu un stimulē gremošanu. Vasabi izraisītais svīšanas efekts tiek izmantots arī dažādās diētās. Lietošana – nelielu vasabi pulvera šķipsnu iemaisa ēdienā tieši pirms pasniegšanas.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.