Autors: Mārtiņš Švarcs
Avots: News.com.au/BalticTravelnews.com
Viesojoties dažādās zemēs, ceļmalas bodītēs vai lielpilsētu kvartālu
ieskautos ēdināšanas stendos nereti gadās nobaudīt dažādus unikālus
ēdienus. Protams, gaumes atšķiras, taču ar tikpat lielu amplitūdu variē
uz ielas pasniegto maltīšu receptūra, piedāvājot pat tik pretrunīgas
uzkodas kā aitas sēklinieki.
Interneta vietnē Virtual Tourist šāds gardums atzīts par ceturto
baudāmāko tā dēvēto "ielas maltīti". Aitas sēkliniekus iespējams
nobaudīt Marokas galvaspilsētā Marakešā.
Reklāma
Ne mazāk baudāmas esot liesu sviestmaizes un burgeri Palermo pilsētā,
Sicīlijā (Itālija). Šī "ielas delikatese" ierindota piektajā saraksta
pozīcijā. Gardēži piebilst, ka "panino con la milza" lieliski garšo, ja
papildus pievienots "maritata" siers.
Ceļotājiem, kuri augstu vērtē piedzīvojumu garšu, nevajadzētu laist
garām buljonā vārītus vīngliemežus, ko kā ātro uzkodu bieži pasniedz
Briselē (Beļģija). Šī maltīte – saraksta devītajā vietā.
Tiem, kas maltītes izvēlē labprāt ievēro piesardzību, tiek ieteikts
Stambulas donerkebabs un Mehiko nobaudāmie tako. Šie ēdieni guvuši
milzu popularitāti, kā lielpilsētu ātrās uzkodas visā pasaulē, atrodoties septītajā
un devītajā vietā.
Taču pirmajā pozīcijā ierindota Taizemes galvaspilsēta Bangkoka ar
"milzīgu ēdienu dažādību un ēdināšanas stendu pārpilnību". Lipīgie rīsi
ar mango, sautētas nūdeles ar olu, zivju mērci, tamarindas sulu un
sarkano čili piparu, kā arī zaļā karija mērce ir vieni no ēdieniem, kuri
noteikti jānobauda Bangkokas viesiem.
TOP 10 pilsētas ar labākajiem "street food" piedāvājumiem:
1. Bangkoka, Taizeme – Pad Thai, zaļā karija mērce, zaļās papaijas salāti, lipīgie rīsi ar mango,
2. Singapūra – rīsi ar vistu, asā peranakan nūdeļu zupa, sateja iesmi,
3. Penaņa, Malaizija – Char koay teow (sautētas rīsu nūdeles), assam
laksa (skābi asā zivju zupa), roti (indiešu izcelsmes maize),
4. Marakeša, Maroka – cepts jērs ar kuskusu, aitas sēklinieki, kebabs,
5. Palermo, Sicīlija, Itālija – arancini (pildītas, ceptas rīsu bumbiņas), pica, gelato, liesu sviestmaizes,
6. Hočimiņj, Vjetnama – pho (nūdeļu zupa ar liellopu gaļu), com tam (vārīti rīsi ar piedevām),
7. Stambula, Turcija – balik ekmek (zivs sviestmaizes), dönerkebab,
8. Mehiko, Meksika – tako ar cūkgaļu un ananāsiem, ceptas kukurūzu vālītes, churro (cepts virtulis),
9. Brisele, Beļģija – beļģu vafeles, moules frites (ēdamgliemenes ar frī kartupeļiem), caricolles (vīngliemeži buljonā),
10. Beliza – ceviche (jēla, marinēta zivs).
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.