Autors: Justīne Veinberga
Avots: BalticTravelnews.com
No 2012. gada 12. septembra Travelnews.lv veido rakstu sēriju ar ieskatu tūrisma nozares populārākajās profesijās. Katru nedēļu pievērsīsimies vienai profesijai. Šonedēļ turpinām ar bārmeņiem, kuru pienākumi dažkārt pārklājas ar viesmīļu ikdienu, tomēr nes daudz lielāku atbildību par pašu produktu un tā kvalitāti. Kā pirmais savu viedokli portālam izteica bāra Cuba Cafe vadītājs Arvis Zēmanis.
Travelnews.lv: Nosauciet nozīmīgākās rakstura īpašības un prasmes, bez kurām bārmenis nav iedomājams?
Reklāma
Arvis Zēmanis: Viesmīlība noteikti tikpat lielā mērā kā viesmīļiem, jo aiz bāra letes visam jānotiek tikpat iedarbīgi un atvērti kā pie galdiņa. Tāpat var minēt asu prātu, vēlmi strādāt šajā profesijā (tas jau gan ir priekšnoteikums ikvienā darbā) un, protams, pieredzi, un vēlmi to tikai palielināt, jo tā ir viena no jēdziena „labs bārmenis” atslēgām.
Travelnews.lv: Kas pašos pamatos jāņem vērā cilvēkiem, kuri plāno uzsākt darba gaitas šai profesijā vai studē viesmīlību?
Arvis Zēmanis: Jāsaprot, ka arī šis darbs prasa zināšanas, un nevarēs tā vienkārši iet un kaut ko uzjaucot pelnīt dzeramnaudas. Pats galvenais – ir jāsaprot, ka apkalpošanā jāsaskaras ar daudz un dažādiem cilvēkiem, līdz ar to šo darbu nedrīkst uztvert personiski. Citādi potenciāli labi darbinieki salūzt jau pašā sākumā.
Travelnews.lv: Jūsuprāt, bārmeņa vecumam un dzimumam ir nozīme?
Arvis Zēmanis: Nē, nozīme ir tikai un vienīgi profesionalitātei. Bieži vien vecums pat ir pirmais pieredzes rādītājs, kas ir ļoti, ļoti noderīgi.
Travelnews.lv: Bārmeņa darba ikdienas plusi un mīnusi..?
Arvis Zēmanis: Plusi - var ieplānot brīvdienas, saskare ar dažādiem cilvēkiem, kuri starp citu bieži vien bārmeņus uztver kā draugus un pārsvarā nāk pozitīvi un atvērti noskaņoti. Arī mazāka rutīnas iespējamība ikdienā.
Mīnusi - daudz darba uz kājām un garas darba stundas. Viesmīlības nozarē, sevišķi bārmeņiem, jārēķinās ar biežām nakts maiņām, pat vairāk kā ar dienas stundām.
Travelnews.lv: Cik ilgs laiks vidēji paiet līdz viesmīlis kļūst par labu, profesionālu amata meistaru?
Arvis Zēmanis: Es teiktu vismaz 7 gadi.
Travelnews.lv: Cik vidēji ilgi bārmenis nostrādā Jūsu bārā? Vai bieži nākas pieņemt darbā jaunus darbiniekus?
Arvis Zēmanis: Neteiktu, ka bieži. Bārmeņi ir vieni un tie paši caurmērā 3 līdz 5 gadus.
Travelnews.lv: Ko kopumā varat teikt par šo sfēru, tās līmeni un vispār vidi Latvijā?
Arvis Zēmanis: Latvijā ir ļoti daudz cilvēku ar potenci būt labiem viesmīļiem un bārmeņiem, respektīvi, labam restorānu un bāru personālam. Bet kad šis sākuma posms ir iziets, un bārmenis jau ir profesionālis vai tuvu tādam, bieži patraucē personiskais viedoklis. Tas jānoliek malā, lai turpinātu kāpt pa karjeras kāpnēm, un jāstrādā vairāk uz cilvēku un pārdošanu.
Vairāk informācijas par bāru Cuba Cafe interneta vietnē www.cubacafe.lv
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.