Lido: Smiltsērkšķis – no tūkstošiem gadu sena dziednieka līdz modernai superogai [1]

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau daudzus tūkstošus gadu atpakaļ novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām.

"Latvijā uzturā visbiežāk tiek lietota smiltsērkšķu sula, taču ogas uzturvērtības un garšas dēļ to ieteicams izmantot arī gatavojot ikdienā," norāda AS "Lido" šefpavāre Ilga Joma. "Pēdējo gadu laikā arvien populārāki kļūst ne tika saldie ēdieni un kokteiļi ar smiltsērkšķa izmantošanu, bet arī gaļas un zivju ēdieni, pie kuriem smiltsērkšķi tiek pasniegti kā piedevas. Ogas vitamīni un citas uzturvielas saglabājas arī to pārstrādājot eļļā vai sasaldējot. Sasaldētu smiltsērkšķu produktu var glabāt vienu gadu un pēc atsaldēšanas ieteicams izmantot četru stundu laikā".

Saskaņā ar senu grieķu leģendu smiltsērkšķu vērtīgais saturs tika atklāts nejauši. Karavīriem pēc kaujas tika dota pavēle palaist savvaļā kara nomocītos un savainotos zirgus nomiršanai. Par lielu pārsteigumu zirgi no mežaina apvidus, kurā auga smiltsērkšķi, atgriezušies spēka pilni, atveseļojušies un ar spīdīgāku spalvu nekā pirms tam. Vēlākos laikos Āzijā klīda baumas par Čingishana rīcībā esošu slepenu ieroci, kuru izmantojot viņa armija guva panākumus. Vēlāk tapa zināms, ka armija pēc kaujām uzņēma spēkus, uzturā lietojot smiltsērkšķu ogas un lapas.

"Smiltsērkšķi ir vislabākais dabiskais Latvijā pieejamais C vitamīna avots. Šīs ir vienas no retajām ogām, kurās ir gan taukos, gan ūdenī šķīstošie vitamīni. Vitamīni E un C palīdzēs aizkavēt aterosklerozes un līdz ar to sirds un asinsvadu slimību veidošanos un attīstību. Augstais E vitamīna īpatsvars smiltsērkšķu ogās ir galvenais iemesls,kāpēc to var dēvēt par pretnovecošanas brīnumlīdzekli. Smiltsērkšķu ogas ieteicams lietot ne tikai saaukstēšanās gadījumā, bet ikreiz, kad šajā tumšajā laikā māc nogurums. Ja jūtam saaukstēšanās tuvošanos, vajadzētu izdzert glāzi uzkarsētas smiltsērkšķu sulas ar medu," norāda "Veselības centra 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Smiltsērkšķu ogas satur lielāko daļu dabā pieejamos - B, C, E, F, K, PP vitamīnus. To uzņemšana organismam palīdz stiprināt imunitāti, cīnīties ar nogurumu pēc smagas darba dienas, kā arī veicināt brūču dzīšanu. Ogas satur vairāk nekā 15 mikroelementus, tai skaitā dzelzi, mangānu, varu, kā arī bioloģiski aktīvas skābes, kuru uzņemšana organismam palīdz cīnīties ar antibiotiku, rentgena, radiācijas un stresa radītajām sekām. Smiltsērkšķu izmantošana ieteicama imunitātes stiprināšanai, kā arī sirds un asinsvadu, auss, kakla un deguna, elpošanas orgānu, ādas slimību, dzimummazspējas un iekšējo orgānu slimību ārstēšanai.

AS "Lido" šefpavāre Ilga Joma iesaka recepti smiltsērkšķu kārtainā deserta pagatavošanai: Deserta pagatavošanai nepieciešama ābolu želeja, putukrējums, smiltsērkšķu-ābolu pildījums un vaniļas mērce. Lai pagatavotu ābolu želeju nepieciešami trīs āboli, viena glāze cukura, pusotra glāze ūdens un pusotra tējkarote želatīna. Āboli jānomizo, jāsagriež gabaliņos, jāpieber cukurs, jāpievieno ūdens un jāvāra uz lēnas uguns, kamēr veidojas biezenis. Tam pievieno izšķīdinātu želatīnu un gatavo masu liek seklā traukā ledusskapī sastingt. Lai pagatavotu putukrējumu nepieciešami 150g saldā krējuma un divas ēdamkarotes cukura. Cukuru iejauc saldajā krējumā un kuļ, līdz veidojas stingra, nebrūkoša masa. Vaniļas mērces gatavošanai nepieciešami 250ml piena, viens olas dzeltenums, trīs tējkarotes cukura un viena tējkarotes vanilīna cukura. Olas dzeltenumu sakuļ ar cukuriem līdz iegūst gaiši krēmīgu masu. Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un, turpinot kulšanu, pievieno olas masai. Gatavo masu vāra ūdens peldē līdz tā sabiezē. Gatavo mērces trauku pārliek aukstā ūdenī un maisa līdz tā atdziest. Smiltsērkšķu-ābolu pildījuma gatavošanai nepieciešami 100g biezpiena, divi āboli, saujiņa smiltsērkšķu, pus glāze karsta ūdens un divas ēdamkarotes cukura. Nomizotus, sarīvētus ābolus un no kauliņiem atbrīvotas smiltsērkšķu ogas pārlej ar karstu ūdeni un vāra piecas minūtes, tad nostādina un izkāš. Pievieno caur sietu izberztu biezpienu, cukuru un masu sakuļ līdz izveidojas vienmērīgs pildījums.  Ēdienu izliek ābolu želeju sagriežot 1cm platās strēmelēs un kārtojot deserta traukā secībā – ābolu želeja, putukrējums, smiltsērkšķu pildījums, vaniļas mērce. Lai labi garšo!

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu.  2012. gadā uzņēmums tika pārveidots no SIA par AS, un tā struktūrā ietilpst Rīgā strādājoši astoņi bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta un LIDO Atpūtas centrs Krasta ielā un tā restorāns), LIDO bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja un divi veikali Rīgā un Liepājā. Uzņēmums nodarbina vairāk kā 850 darbiniekus.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.lido.lv




KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Arčis 11/06/2013 17:23 Pilnīgi siekalas saskrēja, atceroties smiltsērkšķu garšu :)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ziemassvētku ceļvedis "ZEM EGLĪTES" Cēsu TIC
Ziemassvētku gaidīšanas laikā tapis Cēsu novada Ziemassvētku dāvanu un sajūtu ceļvedis. Lielisks palīgs, lai ikviens varētu atrast iedvesmu un | Skatīt vairāk
Latvija
Izdota Bauskas novada tūrisma himna Bauskas TIC
Noklausies jauno hitu un seko līdzi izaicinājumam - tūrisma himna nu jāizveido #LiepājaTravel komandai! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.11.2024 - 29.11.2024 Rundāles ūdensdzirnavās "Vienā laivā" Bauskas TIC
Iedvesmojoša mazo uzņēmēju tikšanās Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
 AizraujošaisViduslaiku mantojums Alūksnē Alūksnes TIC
Ir vairākas iespējas, kā izzināt un izbaudīt Alūksnes viduslaiku pils īpašo stāstu, tomēr vispilnīgāk tas atklāsies, ja izmantosi tās visas. | Skatīt vairāk
no 4 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.05229402sec.