Vērtīgā biete: kā un kāpēc tā jāēd?

Biete ir dārzenis, kuru iecienījuši pavāri, jo to iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, un pareizi uzglabājot tas pagrabā pieejams visu gadu. Uzturvērtības dēļ bieti iesaka lietot gan imunitātes stiprināšanai, gan angīnas ārstēšanai, asinsrites un gremošanas sistēmas uzlabošanai.

"Biete ir viens no dārzeņiem, kuru gatavojot pavāram, ir iespējas izpausties, to sagatavojot atbilstoši katra gardēža gaumei. Latviešu virtuvē izmantojam svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas bietes, kā arī biešu sulu. Pareizi uzglabājot bietes nebojājas pat līdz vienam gadam, tādēļ ēdienkartē esošajos ēdienos visās sezonās varam piedāvāt Latvijā audzētu veselīgu produktu," komentē AS "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Galda bietes augsto uzturvērtību nosaka šo dārzeņu sastāvs. Bietes sastāvā esošās minerālvielas palīdz stiprināt zobus un kaulus, veicina asinsspiediena stabilizēšanos un barības pārstrādi. Vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu. Bietes sastāvā esošie vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas. Šis dārzenis lieliski spēcina organismu.

"Biete no citiem sakņaugiem izceļas ar lielu cukura saturu – aptuveni 9%, tajā ir nedaudz ābolskābes, skābeņskābes arī minerālvielas, kuras palīdz normalizēt asinsspiedienu, sekmē asinsradi, jaunu šūnu attīstību un holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs. Uzglabājot nomizotas bietes, tajās skābekļa iedarbībā zūd C vitamīns. Tieši tādēļ bietes ieteicams vārīt ar visu mizu, atbilstoša izmēra katlā ar vāku, lai pēc iespējas samazinātu gaisa piekļuvi. Savukārt, svaigā veidā bietes, lai tās pēc iespējas ilgāk saglabātu uzturvielas, ieteicams uzglabāt sausā pagrabā, temperatūrā no +2-+4 grādiem" skaidro "Veselības centrs 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Bietes dzimtene ir Vidusjūras austrumu reģions. Pēc vēstures liecībām senie romieši 5.-4.gs. pirms mūsu ēras bija pirmie, kas bietes plaši sāka izmantot pārtikā. Galda biešu šķirne cēlusies no savvaļas bietēm, kas savukārt cēlušās no jūras bietēm. Sākotnēji biete pēc formas atgādināja burkānu – tās sakne bija tieva un gara. Apaļas formas bietes, kuras ir populāras mūsdienās tika radītas ap 16.gadsimtu, kad tās ieguva popularitāti visā pasaulē.

AS "Lido" šefpavāre Ilga Joma iesaka recepti veselīgu biešu salātu pagatavošanai: "Sastāvdaļām nepieciešama viena vidēja lieluma biete, divas ēdamkarotes kļavu sīrupa, ēdamkarote saulespuķu eļļas, divas tējkarotes ķiršu etiķa, šķipsniņa maltu ķimeņu un šķipsniņa jūras sāls. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200C°. Nomazgājam bieti un cepam aptuveni stundu, ik pa laikam gatavību pārbaudot ar koka irbulīti. Kamēr cepas veidojam marinādi – kļavu sīrupu savienojam ar ķiršu etiķi, maltām ķimenēm un jūras sāli. Kad biete gatava, izņemam no krāsns, nomizojam, sagriežam gabaliņos, kārtojam bļodā, pārlejam ar marinādi un noliekam ievilkties. Pēc 30 minūtēm nolejam lieko marinādi, pievienojam saulespuķu eļļu, viegli apmaisām un salāti gatavi. Sezonas laikā iesaku pievienot arī biešu lapiņas, kā arī mazos cherry tomātiņus vai pupiņas. Krāsnī cepto biešu salāti labi saderēs ar liellopa cepeti vai medījumu. Tāpat šos salātus var izvēlēties vieglām vakariņām. Lai labi garšo!"

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu. AS LIDO struktūrā ietilpst Rīgā strādājoši deviņi bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Domina un LIDO Atpūtas centrs Krasta ielā un tā restorāns), LIDO bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 850 darbiniekus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.11.2024 - 29.11.2024 Rundāles ūdensdzirnavās "Vienā laivā" Bauskas TIC
Iedvesmojoša mazo uzņēmēju tikšanās Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Ziemassvētku ceļvedis "ZEM EGLĪTES" Cēsu TIC
Ziemassvētku gaidīšanas laikā tapis Cēsu novada Ziemassvētku dāvanu un sajūtu ceļvedis. Lielisks palīgs, lai ikviens varētu atrast iedvesmu un | Skatīt vairāk
 AizraujošaisViduslaiku mantojums Alūksnē Alūksnes TIC
Ir vairākas iespējas, kā izzināt un izbaudīt Alūksnes viduslaiku pils īpašo stāstu, tomēr vispilnīgāk tas atklāsies, ja izmantosi tās visas. | Skatīt vairāk
no 4 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.11.2024 - 30.11.2024 Vecpilsētas mājā - H. Smilgas foto izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Jelgavas Vecpilsētas mājā līdz 1.decembrim skatāma Haralda Smilgas fotogrāfiju izstāde “Sarmīte un dzejnieks Čaks. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.39171791sec.