Kādus galda piederumus izmanto Rīgas restorānos?

Galda kultūra ir cilvēku uzvedības kultūras sastāvdaļa. Tā ietver prasmi izveidot galda klājumu, pasniegt ēdienus, rīkoties ar galda piederumiem, kā arī attiecīgi uzvesties. Smalkos restorānos šīm detaļām tiek pievērsta īpaša uzmanība. Travelnews.lv apzināja trīs restorānu pārstāvjus, lai noskaidrotu, kādus galda piederumus izmanto konkrētajos ēdināšanas uzņēmumos, kā arī kādas ir vizuālās un praktiskās galda piederumu īpatnības.

Latviešu tradicionālo ēdienu restorāna Taverna (www.latvianfood.lv) īpašniece Astrīda Arklone stāsta, ka viņu restorānam piemīt sava īpatnējā specifika, kas nav raksturīga citiem šāda veida ēdināšanas uzņēmumiem. Restorānā Taverna spilgti redzamas senlatviešu tradīcijas un rituāli, tāpēc darbinieki nejūt nepieciešamību pieturēties pie vispārpieņemtajiem standartiem. Lielā mērā tas attiecas arī uz galda servēšanu un galda piederumiem. "Mēs vēlamies maksimāli saglabāt un atspoguļot senlatviešu ēšanas kultūru. Tas ir iespējams tikai tad, ja tiek izmantoti pareizi galda piederumi," skaidro restorāna īpašniece. Tavernā ir atrodama pamatīga galda piederumu daudzveidība. Metāla nazis tā klasiskā izpratnē, nav raksturīgs šāda veida restorānam. Tā vietā, maltītes sasmalcināšanai, tiek pasniegts nazis, kas iestrādāts koka spalā. Jau no laika gala, koks, kā materiāls, simbolizē varenību un diženumu. Arī šajā reizē, nazis ar koka spalu ir apliecinājums latviskumam. Ēdienu baudīšanai tiek piedāvāti arī koka irbulīši, kas paredzēti medījumu plates ēdienu notiesāšanai. Restorānā ir arī ēdieni, kas paredzēti ēšanai ar rokām. Pie tādiem ir pieskaitāmi Kurzemes sklandrauši un speķu pīrāgi. Visi restorāna Taverna ēdieni, tiek pasniegti uz koka darinātām paplātēm. Neskaitot koka galda piederumus, plaši izmantoti tiek arī māla trauki, kurus pasniedz restorāna senlatviešu zālē. Sevišķi populāri ir māla podi un šķīvji. "Dažs labs māla šķīvis sverot līdz diviem kilogramiem. Uz tiem mēs pasniedzam tādus latviešu ēdienus kā cūkgaļas ribiņas un siļķi," skaidro restorāna īpašniece Astrīda Arklone. Galda piederumu izvēlē restorāna darbinieki izmanto radošu pieeju. Netiek aizmirsts arī par galda piederumu vizuālo saderību ar pašu restorāna interjeru. "Piederumu ārējais izskats un to lietošanas ērtums, ir vienlīdz svarīgi kritēriji," piebilst Astrīda Arklone.

Viesnīcas City Hotel Teater restorāna Etage (www.etage.lv) šefpavārs un menedžeris vienā personā, Mareks Voiteckis, stāsta, ka galda piederumu izvēle ir atkarīga no pasniegtā ēdiena. Proti, gaļas un zivs ēdieniem ir paredzēti dažādi galda piederumi. Tieši tāpat ir ar uzkodu, zupu un karsto ēdienu servēšanu. "Katram ēdienam piemeklējam savu šķīvi, dakšu, nazi un citus galda piederumus," pauž Mareks Voiteckis. Galda piederumu izvēli nosaka arī galda klājums. Ja ir klasiskais galda klājums - uz tā tiks izvietots maizes un uzkodu šķīvis un nazis, dakša, ūdens glāze, salvete, kā arī svece. Savukārt, ja restorānā notiek kādi tematiskie vakari vai banketi – galda piederumu komplekts būs cits. To nosaka restorāna Etage īpašnieks, menedžeris un šefpavārs, kopā vienojoties. "Izvēlētos galda piederumus, cenšamies saskaņot tos ar viesnīcas interjeru, kas ieturēts modernisma stilā. Arī krāsu gamma mums ir svarīga," skaidro Mareks Voiteckis. Viņš piebilst, ka galda piederumi, kas ir itāļu ražojums, tikuši gaidīti divus mēnešus. Šobrīd tie attaisno sevi.

Restorāna Džems (www.dzems.lv) vadītājs Jānis Žīgurs ir lakonisks savās atbildēs. Viņš ir pārliecināts, ka galda piederumiem nevajadzētu būt noteicošam faktoram restorāna izvērtēšanā. "Galvenais ir ēdiena garša un kvalitāte," pauž Jānis Žīgurs. Restorānā Džems galda piederumi netiek kā īpaši saskaņoti ar ēdināšanas iestādes dizainu. "Ja interjers ir melnbaltās krāsas, nedomāju, ka melnbalti galda piederumi ir tas labākais variants," skaidro restorāna vadītājs. To galvenā būtība izpaužas ērtā un parocīgā lietošanā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.11.2024 - 26.11.2024 27. novembrī Cesvainē Santjago ceļa stāsts Madonas TIC
„Ceļš ir ceļš un Ceļš..”. Ko tas nozīmē -noskaidrosim ceļojumu stāstu vakarā par Portugāles un Latvijas Santjago ceļos pieredzēto! | Skatīt vairāk
Latvija
Ziemassvētki brīnumskapī "Vēderiņš burkšķ" Tukuma TIC
Ziemassvētku laikā, pie klausītājiem ar koncertprogrammu «Vēderiņš burkšķ» atkal dosies populārais «Brīnumskapis»! | Skatīt vairāk
Ziemassvētku ceļvedis "ZEM EGLĪTES" Cēsu TIC
Ziemassvētku gaidīšanas laikā tapis Cēsu novada Ziemassvētku dāvanu un sajūtu ceļvedis. Lielisks palīgs, lai ikviens varētu atrast iedvesmu un | Skatīt vairāk
Latvijas izaicinājums'25 sākas Veclaicenē Alūksnes TIC
Iesāc jauno 2025. gadu ar aktīvu atpūtu un ļaujies aizraujošu ainavu, cienījamu kilometru un izklaidējošu uzdevumu pilnā piedzīvojumā pašā ziemas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.41103196sec.