Foto: BalticTravelnews.com
Autors: Laura Grīnvalde
Avots: Baltictravelnews.com
18.novembris ir Latvijas Republikas Neatkarības diena. Tā ir svētku diena, kad visapkārt ir redzami ar lepnumu izkārtie karogi. Ik gadu šis datums tiek sagaidīts ar pārliecinātām uzrunām, krāšņu salūtu un ar sarkanbaltsarkano lenti pie krūts. Bet kāds ir novembra svētku galds? Vai tas atšķiras no siltā Ziemassvētku galda vai no latviskajām Līgo svētku uzkodām?
Travelnews.lv sazinājās ar restorānu pārstāvjiem, lai noskaidrotu kādam jābūt 18.novembra svētku galdam.
Reklāma
Modernā restorāna ''Burkāns" (www.burkans.lv) vadītāja Inese Vīcupa ir pārliecināta, ka 18.novembrī ir jāsāk veidot svētku galda tradīcijas. ''Šādam svētku galdam būtu jāsastāv no latviešu produktiem, tādā veidā parādot patriotismu,'' iesaka I.Vīcupa. Kā svētku galveno dekoru un garšīgu mielastu, restorāna “Burkāns” vadītāja iesaka bietes un kazas sieru sarkanbaltsarkanā izkārtojumā. Šāds ēdiens ir ļoti ātri pagatavojams un ienesīs patriotisku noskaņu jebkuram svētku galdam.
Restorāns ''Bibliotēka Nr.1'' (www.restoransbiblioteka.lv) talantīgais šefpavārs Māris Jansons nešaubīgi izcēla latviešu sezonālos produktus: ''Svētku galdā jābūt zoss cepetim ar latviešu sakņaugiem piedevās.'' Šefpavārs iesaka arī nēģus, ka arī radošu pieeju attiecībā uz bietēm un kazas sieru. No dzērienu plaukta, Māris piedāvātu Rīgas melno balzamu ar siltu vīnogu sulu. "Taču, ja māju vēlies ieskaut aromātā virpulī, tad nobaudi smiltsērkšķu dzērienu ar kanēli", prezentē Māris Jansons. Restorāna ''Bibliotēka Nr.1'' šefpavārs iesaka, ka 18.novembrim piestāv šampanietis, kas ir viens no svētku top dzērieniem.
Mājīgā restorāna ''Laivas'' (www.laivas-restaurant.lv) pārstāve Māra Alberta svētku svinībām iesaka gaļu aizstāt ar zivi, kas pagatavota ar dažādām ierastām un neierastām piedevām. Restorāns ''Laivas'' piedāvā - tradicionālu zivju galertu ar mazliet modernu piesitienu - mārrutku krēmu, gailenēm, grilētiem ķiršu tomātiem un sinepju krēmu. Desertā Māra iesaka nobaudīt iecienīto rupjmaizes kārtojumu, kas sasauktos ar Latvijas karoga krāsām.
Restorāna ''Džems'' (www.dzems.lv) vadītājs Jānis Žīgurs atzīst, ka 18.novembra svētku galdam nepiestāv modernais. ''Tam jābūt vienkāršam, ar paša lasītajām sēnēm, novāktajiem dārzeņiem, latviskajiem zirņiem un sulīgajām ogām,'' pārliecināts ir Jānis. Lai sasildītos un remdētu slāpes, restorāna vadītājs ierosina upeņu un dzērveņu dzērienus. Šāds svētku galds ir ne tikai latvisks, bet arī veselīgs un sniegs nepieciešamo imunitāti aukstajai ziemas sezonai.
Elegantās viesnīcas ''Dome Hotel & SPA'' (www.domehotel.lv) mārketinga un pārdošanas vadītāja Jūlijai Žagunovai 18.novembris ir īpaša diena, tādēļ arī svētku galds ir īpašs, un, ja svin mājās, tad uz galda noteikti būs tie ēdieni, kas vislabāk garšo ģimenes locekļiem. Viņa uzsver, ka tas varbūt izteikti tradicionāls latviešu, kā arī cittautu ēdiens, galvenais, lai tuviniekiem garšo. ''Dome Hotel'' pārstāve ir secinājusi, ka Latvijā arvien populārāk ir svinēt svētkus restorānos,tādēļ jau vairākus gadus daudzi Rīgas restorāni piedāvā īpašu svētku ēdienkarti. Parasti tajā iekļauj tradicionālos latviešu tautas ēdienus, vai arī raksturīgākās sastāvdaļas – grūbas, kāpostus, medījumus, tai skaitā arī zosis un pīles, bukstiņputru, savukārt desertā piedāvā maizes zupu vai rupjmaizes kārtojumu.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.