Autors: Rolands Gradkovskis
Avots: TAKA
Izbaudīt ābolu garšu, iemalkot ābolu sulu un vīnu, nogaršot kādu smaržīgu ābolu kūku, debessmannu vai ceptus ābolus. Tās ir tikai dažas lietas, ko var darīt izbraucot maršrutu ''Ābolu garšas ceļš''. Turklāt to var darīt negaidot vasaras sezonu no agra pavasara, kad var izbaudīt ābeļu ziedēšanas laiku līdz vēlam rudenim, kad ir iespēja izbaudīt tikko no zara norautu ābolu.
Maršruta sākums ir kokaudzētavā Sēlija, kuras īpašnieka Alberta Mendriķa aizrautīgais stāstījums ir par ābola mūžu no stāda kopšanas, līdz ābolu ražai. Ekskursija pa ābeļdārzu, ābolu noliktavām, pārstrādes cehiem un gatavās produkcijas degustācija — bērniem sula, un pieaugušajiem ābolu vīns. Savā stāstījumā saimnieks dalīsies ar ābeļu audzēšanas noslēpumiem, un pie vīna glāzes varēs dzirdēt dažādus nostāstus no vīndaru dzīves.
Reklāma
Maršruts turpinās Raiņa mājā Berķenelē, kur jau dzejnieka bērnībā bija stādīts ābeļdārzs. Arī mūsdienās Berķeneles pusmuižā ir daudz ābeļu. Pēc ekskursijas pa ābeļdārzu un Raiņa bērnu dienu māju, muzeja darbinieki aicinās pie tradicionālā latgaliešu galda, kurā goda vietā būs ābolu ēdieni un dzērieni — ābolu pīrāgs, ābolu debessmanna, cepti āboli un ābolu sula.
Visos maršruta posmos ir iespēja iegādāties amatnieku un mājražotāju produkciju.
Maršruts ''Pie seno amatu meistariem'' aizraus ar savu latgalisko kultūras tradīciju un amatu saglabāšanu, kas sākas ar ekskursiju Skrindu dzimtas muzejā Vaboles pagastā un iepazīšanos pie lielā saimes galda, klausoties stāstījumu, par maizītes tapšanas procesu, nogaršojot pašceptu maizi ar zāļu tēju.
Kad ir izbaudītas pirmās garšas, profesionāla audēja Dace Teivāne aicinās jūs izmēģināt savus prasmes jostu aušanā.
Maršruta turpinājumā dīvaino lietu meistara Vara Vilcāna darbnīcā varēsiet apskatīt kokapstrādes darbu tapšanas procesu, izmēģināt roku šaušanā ar kādu no pagatavotajiem lokiem vai arbaletiem, un novērot meistara darbu nelielā smēdē dažādu metāla kalumu izgatavošanā.
Pie dravnieces Agneses Sitnikas varēsiet dzirdēt stāstu par medus tapšanas procesu, un ielūkoties stikla spietā, vērojot bišu rosīšanos. Neizpaliks arī svaiga medus un citu bišu produktu degustēšana.
Pie mājražotāja Jāzepa Mukāna būs iespēja atklāt sulīgu mājas kūpinājumu noslēpumu, un omulīgā nojumē nodegustēt gan liesumiņu, gan speķīti, kas taisīti pēc senču receptēm, kā arī būs iespēja uzzināt kā top guļbūves pēc senču metodes.
Maršruta noslēgumā tiks piedāvāta vakarēšana un tradicionālā vietējā produkta—komu (kļocku) vārīšana un degustēšana. Vakara gaitu lustīgu darīs vietējo muzikantu duets.
Tiem, kuri paliek pa nakti, maršrutā esošā viesu māja ''Mežmalas'' piedāvās gan komfortablas nakts mītnes, gan saunu un melno pirtiņu. Savukārt nelielai kompānijai ''Meža skuķi'' piedāvās savā pirtiņā pirtnieka pakalpojumus un atpūtu meža vidū ''prom no civilizācijas'' Inišķu ezera krastā.
Visos maršruta posmos ir iespēja iegādāties amatnieku un mājražotāju produkciju.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.